0

П ролетта преполови, дъждовете скоро ще отстъпят и все повече хората ще прекарват времето си на открито.

За любителите ботаници, както и за средностатистическия ценител на природната красота това е и сезонът на цъфтежа и връзването на растенията. Където и да сме в този сезон на открито, срещаме стотици видове цветя, храсти и дървета, които днес с помощта на новите технологии можем да опознаваме, без до нас да има гид специалист. Независимо дали търсите помощ за идентифициране на растения по време на сутрешния си преход в планината или гората, или пък търсите какво да засадите в цветните си лехи, мобилните приложения са тук, за да ви помогнат. Стават и за ориентиране дали някое непознато растение е отровно или дори за да разберете дали котката ви ще се разболее, след като е изяла някое конкретно саксийно цвете в дома ви.

Занимание

„Необходимостта да идентифицираме растенията идва по много причини“, обяснява д-р Ерин С. Хил, академичен специалист в Департамента по растения, почва и микробни науки в Мичиганския държавен университет (MSU). „Понякога това е любопитство към света около нас“, пише тя, а в „други случаи е от желание или нужда да управляваме градини, селскостопански ниви, възстановени местообитания и/или природни резервати. Или пък просто от любознание“. Екипът на д-р Хил са проучили редица мобилни приложенията за разпознаване на растения и заключението е, че в последните години и особено с навлизането на изкуствения интелект има значителни подобрения в работата им. Основният принцип при всичките е – качваш снимка на растението и приложението го разпознава.

PlantNet

PlantNet е едно от най-бързите и точни приложения за идентификация на растения, което работи и на айфон, и на Android. Приложението е лесно за използване, много точно и способно да осигури бърза идентификация. То е безплатно и работи на 45 езика, включително български и турски. В базата данни на приложението има над 46 000 вида, като то е обучено с над 400 000 техни снимки. В PlantNet има възможност за търсене по типове - инвазивни растения, полезни растения, плевели, както и екзотична флора. Потребителите могат да разглеждат видовете и по географска карта на флората спрямо континента.

Детайли

Разпознаването става по различни елементи. Независимо дали качвате снимка на листо, цвят, плод или кора получавате категоричен резултат. Ако на телефона е активирана геолокацията, т.е. мрежата разбира къде сте в момента, то идентификацията се подобрява, особено ако става дума за местно растение. PlantNet е съвместен гражданско-научен проект, посветен на мониторинга на растителното биоразнообразие в световен мащаб. Мобилното приложение стартира през 2013 г. и от началото е достъпно както за ботаници, така и за широката общественост. Приложението работи, като сравнява качено изображение с тези в базата данни. Ето защо е важно снимката да е ясна и колкото се може в по-близък план. Ключовото е, че вашата снимка остава в базата данни и така тя непрекъснато се разширява с всичко изпратено от потребителите. След като обработи снимката, приложението ви връща една или няколко опции. По снимките вие се ориентирате коя от тях най-много се доближава до сниманото от вас растение. И отбелязвате това. Така с всяка следваща снимка алгоритъмът се обучава и задобрява, тъй като запомня правилните си отговори.

Настройки

Инсталирането на PlantNet е лесно. Веднъж инсталирано, приложението пита дали искате специфични или типични настройки. Можете да изберете типични, за да не се занимавате. Ако обаче се задълбочите, може да спечелите, тъй като приложението предупреждава, че спецификите увеличават възможността за по-качествени резултати. Още с инсталирането потребителите могат незабавно да се присъединят към различни групи потребители, които споделят общи интереси или географско местоположение.

Групи

Най-популярните групи на приложението в момента са: Цветята на Франция, Растения на Европа, Лечебни растения, Кактус и сукуленти и Стайни растения. PlantNet също така предлага полезни съвети как да направите добра снимка на растението. Приложението предоставя примери за това какво е правилна снимка. Трябва да използвате задната камера на телефона и да снимате максимално близо листо, плод, семе или стъбло. Важно е снимката да е на фокус. Ако не успявате да фокусирате, трябва леко да отдалечите апарата. Уверете се, че изображението съдържа само един елемент – например само листо или само едно семе. Изображението трябва да е центрирано, чисто, без пръсти и предмети и с естествен или неутрален фон.

Елементи

PlantNet може да идентифицира растения и дървета, като анализира снимка на техния лист, цвят, плод, семе или дори кора. Приложението насочва към лесен за използване екран – фотоапарат, за да заснемете растението. От екипа на д-р Хил са направили снимка на всяко от редица тестови растения както в местния градински център, така и в домовете на изследователите. След това качили снимките в PlantNet за идентификация. Целият процес е отнел не повече от няколко секунди. Според изследователите PlantNet правилно е идентифицирал всички растения до най-дребните специфики като вид и подвид. Приложението например не просто казва, че дадено растение е лале, а че е лале от вида Tulipa gesneriana от семейство Liliaceae (Лилиеви).

Познава по-лесно, ако знае къде сме

PlantNet препоръча да се активира функцията за геолокация (джипиес) за автоматично и по-точно идентифициране на растенията. Можете да идентифицирате растения чрез опцията „Карта“ или опцията „Специфична флора“. Опцията „Карта“ включва търсене на растения, открити в Африка, Азия, Северна Америка, Канада, Централна Америка, Европа и Океания. Опцията „Специфична флора“ пък включва теми като Световна флора, Полезни растения, Плевели, Инвазивни растения, Полезни растения от Тропическа Африка и Полезни растения от Азия. Можете също така да накарате приложението да идентифицира растения, често срещани в национални паркове и други защитени зони.