0

О граничаване на времето, което прекарваме в социалните мрежи, ще подобри качеството на съня ни и ще подсили имунитета. До този извод са стигнали учени, които в продължение на три месеца са наблюдавали физическото и психическото състояние на 50 души. Резултатите от работата им са публикувани в Journal of Technology in Behavior Science. Според изводите, ако намалим сърфирането в социалните медии само с 15 минути на ден, това може значително да подобри цялостното здраве и имунитета. 

Данни

Участниците в изследването са били 33 жени и 17 мъже. В продължение на 90 дни те всекидневно са подавали информация за начина, по който се чувстват, както и за времето, което са прекарали в социалните мрежи. След това участниците били помолени да намалят с 15 минути на ден обичайното си време за сърфиране в нета. Получената информация е била сравнена с данните на две контролни групи. Първата намалила общо с 40 минути времето си в социалните мрежи, а втората увеличила с 10 минути „престоя“ си в тях. Резултатите показали, че първата група, която е била помолена да намали използването на социалните медии, имала средно 15% подобрение във функцията на имунната система, по-малко настинки и боледувания. С 50% пък било отчетеното подобрение в качеството на съня, а с 30% намалели симптомите на депресия сред участниците.

Анализ

Междувременно според анализ на различни проучвания, публикуван във Financial Times, социалните мрежи оказват негативно влияние върху самочувствието на подрастващите. 


Между 1994 г. и 2010 г. делът на британските тийнейджъри, които не се смятат за привлекателни, е спаднал с 4% до 6%. През последното повече от десетилетие обаче цифрите обаче са се удвоили. Драстично се е увеличил броят на тези, които се смятат за неудачници, тревожат се много и са недоволни от живота си. Същата тенденция може да се проследи и от другата страна на Атлантика. Във Франция нивата на депресия сред младите хора на възраст от 14 до 24 години са се увеличили 4 пъти през последните 10 г. Според експертите именно оттогава използването на смартфони и продължителното сърфиране в интернет са толкова достъпни.

Отключват нови фобии

Мобилните телефони и социалните мрежи, които се превърнаха в неизменна част от нашето ежедневие, предизвикват напълно нови и непознати досега фобии. Такава е „номофобията“ или „фобия без мобилни устройства“. Терминът се използва за описание на психологическото състояние, при което хората се страхуват да прекъснат връзката със своя смартфон, таблет или лаптоп. Това обаче всъщност е сериозна зависимост, която има характерните прояви на пристрастяване. Ако човек, страдащ от номофобия, бъде откъснат от своя смартфон, той изпитва типичните симптоми на „отнемане“. Ще бъдат раздразнителни, отчаяни, готови на всичко, за да си го върнат, обясняват експертите. Различни изследвания показват, че средно 48% от мъжете и 52% от жените изпитват тревожност, ако останат без мобилния си телефон. Дори в момента много изследователи са съсредоточили усилия върху изучаването на проблема с пристрастяването към електронните устройства и социални мрежи, като все повече се налага мнението, че той е свързан с нарастващите случаи на депресия, високите нива на тревожност и нарушения на съня, ръст на самоубийства и много други.