0

М етавселената може да се окаже ефикасен метод за преборване на един куп фобии.

Резултати от проучване на университета в Отаго, Крайстчърч, Нова Зеландия, предлагат нова надежда за приблизително един на всеки дванадесет души по света, страдащи от страх от летене, игли, височини, паяци и кучета и др. Проучването, ръководено от доцент Камерън Лейси от Катедрата по психологическа медицина, изследва пациенти с фобия, използващи комбинация от 360-градусова видеоекспозиционна терапия с виртуална реалност (VR) и когнитивно-поведенческа терапия (CBT).

Приложение

Участниците изтеглят приложение за смартфон, наречено oVRcome (Преодолей!), разработено от технологичния предприемач Адам Хътчинсън от Крайстчърч, насочено към лечение на пациенти с фобия и тревожност. Приложението е съчетано с комплект, за да потопи участниците във виртуална среда, където да летят със самолет, да видят куче, да се разхождат по ръба на сграда или да им бият инжекция. Резултатите от проучването, публикувани в „Австралийски и новозеландски журнал по психиатрия“, показват 75% намаление на симптомите на фобия след шест седмици лечение. Подобренията предполагат, че има голям потенциал за използването на VR и приложения за мобилни телефони като средство за самонасочващо се лечение за хора, борещи се с често осакатяващи психиката фобии.

Изследване

Общо 129 души са взели участие в шестседмичното контролирано проучване между май 2021 г. и декември 2021 г. с 12-седмично проследяване. Участниците е трябвало да са на възраст между 18 и 64 години, да имат страх от летене, височини, игли, паяци или кучета. Ежеседмично им се изпращат имейли с въпросници, за да записват напредъка си. Тези, които изпитват неблагоприятни събития, могат да поискат контакт с клиничен психолог на всеки етап.

„Участниците с всяка една от фобиите показаха сравними подобрения. Средният резултат за тежест намаля от 28 на 7 от 40 умерени до тежки симптоми след шест седмици Не е имало нито един участник, който да поиска да се оттегли в рамките на проучването“, гласи докладът.

Експозиция

oVRcome включва т.нар. терапия с експозиция, а именно форма на CBT, излагаща участниците директно на техните специфични страхове в кратки или по-дълги отрязъци, за да се изгради тяхната толерантност към фобията по клинично одобрен и контролиран начин“, казва доцент Камерън Лейси от Факултета по психологична медицина. „Някои участници съобщиха за значителен напредък в преодоляването на фобиите си след пробния период, като един се почувства достатъчно уверен, за да резервира семейна ваканция в чужбина със самолет, а друг се нареди на опашка за ваксина срещу Covid. Трети пък съобщава, че все още се страхува от паяци, но вече би имал смелостта сам да се пребори с него, ако попадне на такъв у дома", разкрива доц. Лейси.

Ниво

Програмата на приложението се състои от стандартни CBT компоненти, включително психообразование, релаксация, внимание, когнитивни техники, излагане чрез VR и модели за предотвратяване на рецидиви. Участниците могат сами да изберат определено ниво на среща със страховете си сред огромна библиотека с VR видеоклипове, които ги поставят във виртуална сред директно със страховете им. „Нивата на експозиция са изключително важни. Преди да разполагаме с VR технологиите, нямаше как да регулираме нивото на близост със страха в реалността. Сега това се регулира така, че пациентът се среща със страховете си плавно. И с всяко преодоляно ниво експозицията се засилва. В някои случаи тази плавност води дотам, че пациентът стига докрай - а именно тотално преодоляване на стрaха“, разказва доц. Лейси

Идея

Tя споделя, че приложението се радва на добро посрещане в обществеността и тя го намира за полезно. До идеята се стигнало, след като проучване показало, че 10% от новозеландците не се ваксинират не защото не искат, а защото имат страх от игли. Сега създателите на приложението работят и върху други извори на фобии, с които да обогатят приложението, като котки, насекоми, клаустрофобия, както и страх от широки отворени пространства.