0

Р епублика Северна Корея е един от последните бастиони на световния комунизъм. Ако някой иска да си припомни живота в годините на Сталин или Мао Дзедун, не е нужно да притежава машина на времето, а просто да се запише на екскурзия до Северна Корея и със сигурност ще си гарантира доста интересни, макар и невинаги приятни чувства, усещания и преживявания.

Повечето от хората, посетили тази държава, признават, че са доста силно затруднени да определят с няколко думи впечатленията си. Всички обаче са единодушни, че екскурзията в Северна Корея и всичко останало в тази държава и днес, в началото на 21 век, е подчинено на идеологията и на преклонението пред династията Ким, която повече от 80 години управлява държавата. За разлика от почти всички останали страни по света, където туристите са добре дошли и имат пълната свобода да се разхождат и да разглеждат природните и културно-историческите забележителности, тук желани са не туристите, а само валутата, която те ще оставят. Българите, които са били в тази държава като туристи, споделят, че през цялото време са имали натрапчиво усещане, че са наблюдавани и едва ли не държани на мушка от пристигането си до качването на обратния полет за отпътуване от страната.

Дестинация

Северна Корея е трудна дестинация за организиране както на групови пътувания, така и на индивидуални посещения. Всъщност, за да посети чужденец страната индивидуално, без да е дипломат, е необходимо предварително да е резервирал планирана обиколка с двама местни гидове. Всеки турист се приема като потенциален шпионин и затова през целия си престой е под непрекъснатата опасност да бъде арестуван от местната милиция и да бъде осъден по бързата процедура. Пътуването до Северна Корея е изморително. Пътува се с две прекачвания, в Дубай и в Пекин, като това продължава около две денонощия. Пристигането в Пхенян е в ранния следобед на втория ден. Към всяка група се прикрепят местни екскурзоводи и шофьор, за които спокойно можете да се обзаложите, че са и щатни служители на милицията.

Предупреждения

За това какво очаква туристите красноречиво говорят някои от предупрежденията, които туристическите агенции отправят към бъдещите клиенти: „На туристите не се позволява да излизат и да се разхождат сами, особено вечерно време. Можете да си вземете таблет, лаптоп или фотоапарат, но трябва да бъдете готови митничарят да ви помоли да изтриете някои от файловете. Туристите могат да носят със себе си фотоапарати, лаптопи и джиесеми, но всяко съдържание в тях е забранено и ще бъде преследвано от закона. Всяко подобно действие ще се разглежда като проява на враждебен акт срещу КНДР и уронване престижа на страната. За тези си действия туристът нарушител ще поеме последствията и ще бъде подведен под наказателна отговорност според законите на държавата. На чужденците не е разрешено да обменят в местна валута и могат да пазаруват само на определени места с чужда валута. GPS и радиоустройства не са разрешени. Препоръчваме ви да носите дребни подаръци за екскурзоводите и корейските деца. Мъжете ще се зарадват на цигари, жените харесват козметика, а децата на шоколад и автоматични писалки.“ И нещо още по-любопитно. Професионални журналисти нямат право да посещават страната, дори и като обикновени туристи. След подобни недвусмислени инструкции още преди отпътуването, всякакъв коментар за очакващото туристите в страната, като че ли май е излишен.

Забележителности

Още от пристигането става ясно, че целият престой и туристическа обиколка е подчинена на живота и делото на диктаторската династия Ким. Така първата забележителност, която туристите задължително посещават е Триумфалната арка, откъдето президентът Ким Ир Сен прави своето обръщение към корейския народ в средата на 40-те години на ХХ век.

Следващата забележителност, която туристите задължително посещават, е Изложбата на международното приятелство, намираща се извън столицата, в планината Миохянг. Това са две доста големи сгради, в които са подредени и изложени всички подаръци, получени от тримата Ким: дядо, баща и внук, през времето на тяхното управление. Установено е, че ако един турист разглежда един подарък за една минута, то за разглеждането на всички подаръци ще е необходима повече от година, за да бъде разгледана цялата експозиция. За чуждите туристи, разбира се, е отделена само една нищожна част от нея. На връщане от изложбата туристите се отбиват за кратко в Националната библиотека, в която има над 30 млн. тома книги. Все още обаче не е правено изследване колко от тези книги са посветени на управлението на вождовете Ким, или пък са част от „фундаменталните“ им съчинения.

Вторият ден от екскурзията в Пхенян е посветена на най-вълнуващото според местните екскурзоводи посещение – това на мавзолея, в който са изложени телата на Ким Ир Сен и сина му Ким Чен Ир. Посещението се извършва при спазването на строги, почти ритуални правила както от страна на местните жители, така и на чужденците. Мазволеят се намира в Къмсусанския дворец на Слънцето, който преди това е любимата резиденция на Ир Сен. След неговата смърт през 1994 г. тук е изложено балсамираното му тяло, а през 2011 г. и това на сина му Чен Ир. На хълма срещу мавзолея на вождовете се намира Мемориалното гробище на революционерите, където е погребана Ким Чен Сук – съпруга на Ким Ир Сен и майка на сина му Ким Чен Ир. При посещението на мавзолея посетителите трябва да са облечени официално. Забранени са дънките, късите поли, потниците, сандалите и чехлите. За мъжете сакото и вратовръзката са задължителни. Обиколката продължава два часа и е категорично забранено вътре да се правят снимки. На излизане от мавзолея чужденците минават през площад „Ким Ир Сен“, на който вече спокойно могат да си направят селфи за спомен. Снимките обаче не могат да се публикуват в интернет. Или поне не и преди туристът да е напуснал Северна Корея, ако не иска да си навлече сериозни неприятности.

Ръст

Освен това, когато се прави снимка на паметниците на тримата вождове Ким, те трябва да бъдат снимани задължително в цял ръст. В противен случай на връщане митничарите ще ви помолят да я изтриете. И само за сведение, в цялата страна има над 34 хил. статуи само на основателя на династията Ким Ир Сен. Колко са на сина му и на внука му не е ясно.

С култа към династията Ким е и следващият обект от задължителната програма. Със своите 150 м кулата Чучхе е най-високата каменна кула в света, на върха на която има запален факел. Кулата символизира комунистическа идеология на комунистическата партия на Северна Корея, в основата на която стоят национализмът и едноличното управление на страната. Сред останалите обекти, които задължително се посещават от чуждите туристи са: паметникът на Корейската работническа партия, хълмът Джанам, на който се издига статуята на Ким Ир Сен, родната къща на вожда в кв. Намри, къщата, в която е подписан договорът със САЩ за прекратяването на Корейската война, музеят, посветен на войната за освобождение на отечеството. Едва ли е нужно да се обяснява, че целият туристически воаяж е посветен на династията Ким. Едва последната вечер на гостите се позволява да се отпуснат, като посетят бар, в който да опитат корейска бира. Консумацията, разбира се, не е включена в цената и се заплаща допълнително. Цената на едноседмично посещение на Северна Корея с туристическа група е между 4 и 5 хиляди лева. Трябва да се има предвид обаче, че туристите трябва да имат още поне 200-300 долара за допълнителни плащания на услуги, невключени в пакетната цена.

Сред малкото обекти, несвързани с династията Ким, които туристите могат да посетят, са: будистките храмове Ангукса, Ангхуаса, Каесимса, водопадите Пибонг, Курионг, Улим. За онези, които имат възможност да се откъснат от организираните посещения, е град Кесон, където са запазени част от старите архитектурни забележителности, преобладаващи сред които са будистките храмове и музеите.

Тайните и лудостите на диктаторите Ким

Тримата диктатори от династията Ким от десетилетия са в устата на световните медии със своите екстравагантности, достигащи на моменти до истинска лудост. Най-нормален сред тях като че ли е основателят Ким Ир Сен, който си поставя за цел да живее поне 100 години. За тази цел той нарежда да бъдат намерени десетки здрави млади корейци, които да бъдат подложени на специална здравословна диета, богата на витамини. Тези младежи при нужда трябва да станат жертва и да дадат кръвта и живота си, за да спасят живота на вожда. Това обаче не помага и Ким Ир Сен умира на 82 години.

Синът му Ким Чен Ир е фен на хубавия коняк и на холувидските филми. Според световни медии той харчи по 700 хил. долара годишно за коняк. През 1978 г. нарежда отвличането на двама южнокорейски режисьори, на които нарежда да направят нов корейски римейк на любимия му филм „Годзила“. Филмът се появява по кината чак през 1983 г., тъй като е създаден след петте години, които режисьорите прекарват в таен концлагер.

Самият той немного висок, Чен Ир обявява истинска война на ниските хора в държавата, които депортира на ненаселени острови или може би просто убива. Когато след падане от кон при езда е принуден да приема болкоуспокояващи, нарежда хората от обкръжението си да приемат същите лекарства, за да не е единственият пристрастен към тях. По същия начин, когато трябва да откаже цигарите заради влошеното здраве, забранява цигарите в цялата страна. Любимата храна на вожда е оризът, като нарежда на готвачите да проверяват всяко оризово зърно да бъде с точно определен размер, тегло и цвят, за да не предизвиква дискомфорт в стомаха му. Сред легендите за Ким Чен Ир е и тази, че при следването си в университета за три годинси той написва 1500 книги, както и че при първата си игра на голф с един удар реализира 11 дупки.

Не остава по-назад и внукът Ким Чен Ун. През 2013 г. той въвежда държавен стандарт за прическите в страната. Гражданите могат да избират между 10 за мъжете и 18 прически за жените. Дрехи с надписи на английски език пък могат да изпратят човека, който ги носи направо в затвора. Говори се, че третият от династията Ким също не е враг на алкохола и си поръчва най-луксозни питиета от Европа и Америка докато населението в страната му умира от глад. Любимите му храни са гъши дроб, омари и хайвер. Час преди ястията му да бъда сервирани, готвачите ги опитват за да са сигурни, че лидерът няма да бъде отровен.

Ким Чен Ун има и собствен остров на забавленията, където прекарва в компанията на баскетболиста Денис Родман. Комунистът Чен Ун има яхта и самолет, но по-любопитен е личният му влак, в който кондукторите са от т.нар. отряд на удоволствията. Отрядът включва 2000 девици, на които се плаща, за да правят секс с вожда и приближените му. Лидерът не скъпи пари за харема си. През 2016 г. дава 2,7 млн. паунда само за бельото им. През последните месеци отсъствието на Чен Ун стана причина да се заговори, че той е много тежко болен. Това обаче беше опровергано от правителството. А самият Вожд се появи скоро след това, значително поотслабнал, но все пак жив.

Учени работят за съживяване на мумията на Ким Ир Сен

Севернокорейски учени работят по съживяване мумията на вожда Ким Ир Сен. Да, няма шега! Това е самата истина. Според инициаторите на тази идея душата на корейския вожд е безсмъртна и може по всяко време по свое желание, да се пресели в нечие друго тяло и то тново да се съживи. Според едно американско списание корейските учени планирали от мумията на починалия вожд да бъде взета ДНК, от която да бъдат отгледани чисто нови вътрешни органи, които след това да бъдат присадени на мумията и тя да бъде съживена. Другата „гениална“ идея била от мумията да се вземе генетичен материал, който да бъде износен от корейска жена и така вождът да бъде отново прероден като жив корейски бог.