0

Н а днешния ден и двете църкви - Православната и Римокатолическата - честват паметта на Свети Лаврентий (225 -258) Съгласно житието Лаврентий произхождал от град Оска (днес Уеска) в Тараконска Испания и бил ученик на архидякон Сикст. Когато Сикст става папа през 257 г., Лаврентий бил ръкоположен за дякон. Отговарял за надзора на имуществото на църквата и грижата за бедните. Бил е също и архидякон, т.е първият от седемте дякони в служба на Римската църква.

Заръка

След смъртта на император Максимиан (235 - 238 г.) гоненията на християните за известно време били прекратени. Император Гордиан не преследвал вярващите, а неговият приемник Филип открито ги покровителствал. Но когато на императорския престол се възкачил Деций (249-251), гоненията срещу християните били подновени с особена жестокост и продължили и по времето на Валериан (255 - 260 г.).

През 258 г. той забранява на християните да се събират за молитва, както и да посещават катакомбите на града, за да отдават почит на мъртвите християни. Владетелят осъждал на смърт всички дякони и презвитери, а християните сенатори и членове на знатни фамилии били лишени от имущество и изгонени от града. Сред арестуваните духовници е и папа Сикст ІІ, който по пътя към затвора предава на също така арестувания Лаврентий своите последни заръки: да не липсва никога служението в християнската общност.

Съкровища

В тъмницата Лаврентий извършил много чудеса, изцелявал болните и много хора присъединил към християнството. Префектът на Рим, убеден, че Църквата притежава несметни богатства, заповяда на Лаврентий да му ги предаде. Лаврентий привидно се съгласил и дори получил искания от него тридневен срок да ги събере. За тези дни обаче той раздал почти цялото църковно имущество на бедните. На третия ден отишъл при префекта заедно с тълпа от просяци, сакати, слепи и болни, казвайки: „Това са истинските съкровища на Църквата“. За тази си дързост бил подложен на жестоки изтезания и изпечен жив върху желязна решетка.

Знак за надежда

В края на юли и особено около 10 август очите на милиони хора по света се издигат към небето, тъй като точно тогава е пикът на метеорния поток Персеиди. Т. нар. падащи звезди идват от съзвездието Персей, пресичат орбитата на Земята, изгаряйки в горните слоеве на атмосферата. Римляните ги наричали "огньовете или сълзите на Свети Лаврентий". За вярващите в Иисус небесните сълзи на праведника са знак за надежда.

Покровителства готвачи и тийнейджъри

Свети Лаврентий е патрон на пивоварите и винопроизводителите, месарите, ресторантьорите. Вярва се още, че светецът е покровител и на тийнейджърите и въобще на учениците. Той се смята за трети покровител на Вечния град след Светите апостоли Петър и Павел. В негова чест в Рим са издигнати 34 църкви. Португалският мореплавател Диогу Диаш открива остров Мадагаскар на 10 август 1500 г. и го кръщава Свети Лаврентий. Това име не се утвърждава за разлика от това на реката Сейнт Лорънс в Канада, кръстена на светеца в 1535 г. от френския мореплавател Жак Картие.