И ван Звездев направи специално меню с български рецепти и го пренесе в кухнята за националния празник. Известен любител на старите и древни рецепти по нашите земи, топготвачът издирва и претворява отколешни специалитети. В случая тук са рецепти от първата родна кулинарна книга, публикувана от Петко Славейков още преди освобождението в Цариград, както и древни специалитети от тракийско време от Старосел и по-нови епохи. Още на zvezdev.com
Агнешко с ориз трибагреник
Необходими продукти:
- 1 агнешка плешка
- 1 ч.л. червен пипер
- сол на вкус
- 300 г ориз
- 100 г замразен спанак
- 1 ч.л. сушен девесил
- 200 г домати
- 1/2 ч.л. риган
- 1/2 ч.л. босилек
- 1 ч.л. джоджен
- 1 глава лук
- 50 г меко масло
- 600 мл зеленчуков бульон
- 5 с.л. олио
Начин на приготвяне:
Плешката се осолява и подправя с червен пипер. Оризът се измива добре и накисва в студена вода за 20 минути. Плешката се слага в намаслена тава да се пече за 20 минути на 200 градуса в предварително затоплена фурна. След като времето изтече, температурата се намалява на 160 градуса и печенето продължава 80 минути. През това време се подготвя оризът. Нарязва се на ситно лук и запържва в 5 с.л. олио. Добавя се отцеден от водата ориз и запържва на умерен огън за минута, докато стане стъклен. Залива се с 300 мл от зеленчуковия бульон. На слаб огън се оставя да ври, докато поеме течността. Полусвареният ориз се разделя на три. Едната част се смесва с джоджен (за бялото от трибагреника). Втората част се смесва с пасиран спанак и девесил (за зеленото). Третата част се смесва с пасирани домати, риган и босилек (за червеното). Когато агнешкото е почти готово, се изважда от тавата и трите вида ориз се подреждат един до друг така, че да се получи трибагреник. Внимателно се налива останалият бульон. Слага се изпеченото агнешко и ястието се допича в слаба фурна на 160 градуса за 25 минути. Накрая месото се поръсва с малко джоджен и се намазва с половината масло, останалата част от маслото се поставя на парченца върху ориза. В чиния се слагат по три лъжици от всеки вид ориз и до него се слага парче агнешко. Декорира се с пресен лук и сервира.
Забележка: В случай че оризът не се накисва в студена вода, тогава количеството бульон се увеличава на 900 мл.
Кисели патладжани
Рецепта от първата българска готварска книга, издадена през 1870 г. в Цариград от Петко Славейков
Необходими продукти:
- 1 кг патладжани
- 2 глави лук
- 12 с.л. зехтин
- 1/2 ч.ч. винен оцет - 100 мл
- 2 с.л. мед
- 2 - 3 щипки сол
Начин на приготвяне:
Патладжаните се режат на четири по дължина, осоляват се, за да се махне горчивият сок, като се слагат в тава под наклон за около 1 час. Лукът се реже на дебели колелца и се пържи в 4 с.л. зехтин на бавен огън, докато се зачерви. Изважда се с решетъчна лъжица и слага в чиния. Осолените патладжани се изплакват и подсушават. Загрява се зехтин и патладжаните се запържват за 2-3 минути, като се обръщат докато се зачервят. Заливат се с оцет, слагат се мед и сол. Изпърженият лук се слага върху патладжаните и се налива чаша вода - 180 мл. Така, на бавен огън всичко се задушава, докато се изпари течността. Ястието е по-вкусно охладено, но може и топло да се поднесе.
Пълнено пиле с лимец - древна рецепта от Старосел
Необходими продукти:
- 1 пиле
- олио
- 1-2 ч.л. червен пипер
- сол
За плънката:
- 1 глава кромид лук
- 2 пресни печурки
- 1 ч.ч. предварително сварен лимец
- 100 г стафиди
- 1 щипка кимион
- 1 щипка чубрица
- 1 щипка черен пипер
- 1 щипка сол
Начин на приготвяне:
В загрята мазнина поставяме зеленчуците за плънката. Първо пържим лука, по-късно добавяме нарязаните печурки, лимеца, стафидите. Разбъркваме, изчакваме продуктите да омекнат. Поръсваме с подправките, размесваме добре. Осоляваме пилето, пълним го с плънката. Натриваме го много добре с червен пипер, поливаме го с олио. Наливаме малко вода, колкото да се покрие дъното на съда. Печем 60-65 минути на 180 градуса.
Содена питка от добруджанската кухня на село Калипетрово
Необходими продукти:
- 1 кг брашно
- 1 яйце
- 5 с.л. кисело мляко
- 1 ч.л. сода
- олио за намазняване
- сол на вкус
Начин на приготвяне:
Поставяме пресятото брашно в купа. Правим кладенче, в което изсипваме киселото мляко, содата и солта. Разбъркваме. Счупваме отгоре яйцето и постепенно поливаме с около 500 мл вода, като непрекъснато разбъркваме. Омесваме меко тесто, оформяме кръгла пита с големината на тавата за печене. Намазняваме и поставяме питата. Отгоре мажем с олио и правим шарки и дупки с помощта на вилица. Печем в умерено затоплена на 180 градуса фурна за около 20-30 минути.