0

С ъс старта на новия ловен сезон става актуална темата как ловецът да подготви оръжието си след неколкомесечната огнева пауза. За ловците, които ловуват само през сезона, е препоръчително да съхраняват пушките добре смазани в касата. Това съветва оръжейният специалист Любомир Димитров пред „Телеграф“.

Пушката трябва да се съхранява в касата без калъфа, защото той винаги съдържа известен процент влага, която се прехвърля върху оръжието. Пушката трябва да е хубаво смазана, за да се създаде защитен филм, който да предпазва метала на цевта от влажен въздух. Това удължава живота на оръжието.

Смазка

Като наближи сезонът, оръжието трябва да се разконсервира и смазката да се почисти внимателно с шомпол, на който се слагат накрайници, всеки с определена специфика.


Хубаво е оръжието да се пробва на стрелбище, защото може да се окаже, че ако в гнездото на ударника е влязла смазка и тя е засъхнала, ударникът няма да работи. Така че една проба на стрелбище никога не е излишна. Когато говорим за нарезно оръжие, дори е задължително да се направи прострелка.

Препоръка

Почистването след стрелба и ползване на оръжието е добре да се прави, дори при един изстрелян патрон аз чистя пушката, казва Любомир Димитров. Защото все пак в цевта барутът изгаря под високо налягане, а той съдържа компоненти, които могат да доведат до ръжда и корозия на стоманата.

Първото нещо, което авджията трябва да направи след лов, е да остави пушката в ъгъла на стаята, за да се охлади стоманата до стайна температура. Това става в рамките на около два часа. Ако оръжието бъде прибрано веднага в касата, поради разлики в температурите се получава конденз, който води до ръжда, което не трябва да се допуска. 

Може да се купят и препарати под формата на капсула, която се залепя в касата, за да абсорбира влагата. Това спомага за предпазване на оръжието, което стои дълго неизползваемо. 

Налеп

Почистването се налага, защото освен барутният налеп, който не действа добре на цевите, се получава и оловен налеп, който прави цевта не толкова гладка. Не че пушката няма да стреля, но идеалният вариант е да е почистена, обясни специалистът. Под този налеп остават барутни отлагания, които действат върху стоманата и тя може да корозира. „Това отнема 10 минути и на хората, които уважават оръжието си, им доставя и удоволствие да го почистят. Аз нося шомпол, който ползвам дори на полето, но това е лично мое виждане, което не е задължително. Сгъваемият шомпол не отнема много място“, каза още Любомир Димитров.

Ловецът не бива да забравя да се грижи и за мунициите.

Ловните патрони за гладкоцевните оръжия се произвеждат в пластмасови и картонени гилзи. Барутът, с който се произвежда патронът, съдържа инхибитори, които забавят горенето. Понеже това са летливи разтвори на спиртна и етилова основа, с течение на годините те се изпаряват. И след 6-7 години този патрон вече не е това, което сте купили. При него горенето става бързо. От една страна, това увеличава отката. От друга страна, изстрелът става различен от това, което очаквате заради увеличеното налягане - по-бързото горене предизвиква по-високо налягане в патронника. Всичко това е лошо от гледна точка на безопасността.

Срок

Затова препоръката е един патрон да се изстреля в рамките на три години. Като добавим и факта, че боеприпасите неизменно се овлажняват, препоръката е да се купуват толкова патрони, колкото да ни стигнат за сезона. Ако има останали патрони, те да се изстрелят на стрелбище. Това е полезно, защото в крайна сметка повишава и квалификацията на ловеца. 

При патроните за карабина  е по-различно, защото там уплътняването между куршума и гилзата е изключително добро и тези неща не важат за тях.

Там срокът е по-дълъг, при правилно съхранение те по-малко са склонни да поемат влага и да си променят характеристиките. Но и там е добре да се подновяват запасите периодично.

Нанасяйте смазката със спрей

Внимателно се преглеждат всички метални части, проверява се затворният механизъм, подвижните елементи и шини и на добра светлина се оглеждат вътрешностите на цевите. Това пък съветва дългогодишният ловец и оръжеен техник Николай Христов от ловната дружинка в село Брежани, пише на сайта си Съюзът на ловците и риболовците в България.

Използваната оръжейна смазка трябва да бъде качествена и нанасянето й с оръжеен спрей позволява да проникне навсякъде. Груба грешка е при пролетното консервиране да се използват грес и ГОЙ, защото те засъхват, стават ронливи и нерядко блокират някои от механизмите.

Колкото до патроните - след лов във влажно и мъгливо време не се оставят до следващия излет в патрондаша, защото кондензът ще проникне в някаква степен и в тях.
Държат се на сухо и проветриво място далеч от деца.