0

П рез пролетта кръвното налягане може да бъде нестабилно. Когато времето се затопли, стойностите му обикновено се понижават. Затова някои се чувстват отпаднали и сънливи. Ако на следващия ден изведнъж стане студено, то кръвното налягане се повишава и предизвиква главоболие. Затова и температурните промени при смяната на сезоните са предизвикателство пред сърцето. Затова е възможно влошаване на състоянието на хората с кардиологични проблеми.

Заради смените на времето физическата активност е намалена, а има повишени нива на холестерол заради консумацията на по-мазни храни през зимата. Според специалистите през лятото и есента се консумират по-леки храни с повече плодове и зеленчуци, богати на витамини, соли и аминокиселини. Този хранителен режим, съчетан с активния начин на живот до голяма степен ни предпазва от инфаркт на миокарда и обяснява повечето проблеми при хората с кардиологични заболявания през пролетния сезон. Именно за това кардиолозите отчитат увеличение на сърдечносъдови заболявания - най-вече на инфаркт на миокарда през зимата и особено през пролетта.

Най-засегнати от промяната на времето що се отнася до кръвното налягане са възрастните хора над 60 години. Това се отнася и най-вече за мъжете.

За понижено се смята кръвно налягане със стойности по-ниски от 100/60 при мъжете и 95/60 при жените. За високо се приемат показатели 130/80.
Ако налягането е трайно по-високо от 135/85 mmHg, трябва да се направи консултация с лекар.

Някои от причините за ниско кръвно налягане са:

Понижен прием на течности – дехидратация;

Прием на лекарства за високо кръвно налягане или сърце;

Здравословни проблеми като болести на щитовидната жлеза, тежки инфекции, кървене от храносмилателната система, заболявания на сърцето;

Травма, свързана с голяма кръвозагуба

Хранене:

Ако страдате от ниско кръвно налягане, е добре да се съобразявате с някои правила при храненето.

По-малко въглехидрати

На първо място трябва да се избягват храни и напитки с високо съдържание на въглехидрати, защото те водят до напълняване, което е неблагоприятно за кръвното налягане. Освен това пациентите с хипотония по принцип са склонни към напълняване и богатата на въглехидрати диета ускорява натрупването на свръхтегло. При натрупване на излишни килограми лесно се стига до хипертония – високо кръвно налягане.

Посоляване на храните

Посоляването на храните е благоприятно за състояния на хипотония. Но тъй като прекалено много сол може да причини хипертония, лекарите препоръчват вместо много сол да се използват подправки. Особено се препоръчва подправянето с черен пипер.

Храни с високо съдържание на желязо при анемия и хипотония

Ако е доказано, че страдате от хипотония, е добре в менюто ви да има храни с богато съдържание на желязо – черен дроб, спанак, бобови, царевица, овес, елда.

Повече плодове и зеленчуци

Пресните плодове и зеленчуци са с високо съдържание на фибри и снабдяват организма с ценни витамини и антиоксиданти. Затова трябва да присъстват ежедневно в диетата. Храненето трябва да е често и с малки порции. Пациентите с хипотония трябва да се хранят от 4 до 6 пъти дневно с малки количества храна.

Напитки

Кафето повишава кръвното, но ефектът му е краткотраен. Като принцип с дългосрочен ефект трябва да се поддържа добро хидратиране – с вода, чай, плодови и зеленчукови сокове.

Трябва да се избягва консумацията на алкохол. Той изтощава организма и така може да се понижи и кръвното налягане. Но има изключение сред алкохолните напитки– това е червеното вино, което е много препоръчвано при ниско кръвно. При ниско кръвно налягане се препоръчва и солен айрян.