0

О тпадането на таксите за студентите държавна поръчка в България, което Министерският съвет в оставка вече одобри и предстои да бъде гласувано в парламента, ще нареди страната ни до държави като Германия, Австрия, Дания, Швеция и Норвегия, където студентите също не плащат за обучението си.

РЕШЕНО: Студенти и докторанти държавна поръчка няма да плащат такси

Особеността в Германия обаче е свързана със заплащането на административна такса, която варира от 100 до 350 евро на семестър. Тя покрива различни услуги, от които студентът може да се възползва по време на следването.

В Австрия има вноска от 20 евро на семестър за членство в студентския съюз и задължителната застраховка, а за скандинавските страни безплатното образование е отдавнашна традиция. Швеция, Норвегия и Дания стават доста привлекателни и за родните зрелостници. Специално в Дания бакалавърските програми на английски не са в изобилие.

Планирането на кандидатстването отрано е най-лесният начин да гарантирате, че ще се спрете на перфектната за вас учебна дестинация.

 Планирането на кандидатстването отрано е най-лесният начин да гарантирате, че ще се спрете на перфектната за вас учебна дестинация.
Телеграф

Особеност

Интересна особеност отбелязваме в Ирландия, където гражданите на ЕС са освободени от такси, но трябва да притежават вече бакалавърска или друга следдипломна степен, както и да не повтарят година на обучение.

Там също има и административни вноски, които покриват най-различни студентски услуги и могат да достигнат цели 3000 евро на година. Това обаче е съвсем поносимо в сравнение със ситуацията във Великобритания.

Местните студенти са задължени да плащат цели 9250 лири на година. След Брекзит статутът и на европейците стана като този на международните студенти. Повечето такси са в диапазона от 12 000 до 20 000 паунда годишно, а отделни програми за медицина могат да достигнат 70 000 лири. В Обединеното кралство се предлагат различни стипендии и заеми.

Социално

Италия е известна със своето отлично висше образование на достъпна цена. Размерът на таксите за обучение в държавните университети зависи от програмата, за която се кандидатства, но и от финансовите възможности на семейството на студента.

Минималните такси са 900 евро годишно, а максималните - 4000. Възможно е обаче човек да бъде освободен от плащане на каквито и да е пари заради социоикономическата си ситуация, какъвто е и случаят за много източноевропейци.

Таксите за обучение в държавните университети във Франция са сравнително ниски за студентите от ЕС. Повечето бакалавърски програми изискват вноска от средно 170 евро годишно. Освен средства за обучение там са нужни и такива за разходи по студентски дейности и поддръжка на кампуса в размер до 100 евро.

Тенденция

“Covid-19 обърна малко нещата и повечето деца останаха в България. Сега може би ще има нова промяна, но тази тенденция не е някаква рязка промяна. Обикновено си има един контингент от деца в езиковите гимназии, които си имат своя път направо към университети в Европа и САЩ“, коментира пред „Телеграф“ ректорът на УНСС проф. Димитър Димитров.

Размерът на таксите за обучение играе изключително важна роля при избора на правилния университет. Не забравяйте обаче да проучвате и разходите за живот - ниските цени на образование в дадена държава невинаги означават и евтина издръжка.