0

З адар задължително трябва да бъде дестинацията за някое от следващите ви пътешествия, ако искате да се любувате на най-красивия залез в света. Гледката от хърватския бряг запленява дори Алфред Хичкок. През далечната 1964-а кинорежисьорът посещава Далмация, за да стане свидетел на почервеняването на небето. Той остава толкова впечатлен от видяното от хотелската си стая, че след това е категорично заявява: „Залезът на Задар е най-красивият в света и несравнимо по-добър от този в Кий Уест, Флорида“.

Мелодии

Най-доброто място за наслаждаване на целувка между слънцето и морето е Морският орган (Sea Organ). Експерименталният музикален инструмент създава прекрасни мелодии, използвайки единствено търкалящата се сила на морските вълни. Органът е под формата на поредица широки мраморни стъпала, които водят към водата. Под всяко стъпало има тръба, която създава музикална нота, генерирана от силата на вълните, които се разбиват отдолу. Арт инсталация е създадена през 2005 г. от архитекта Никола Башич и е първият естествен музикален орган в света. Звуците на творението му привличат стотици туристи и жители на Задар. Те действат успокояващо на всеки, който отдели дори пет минути, за да ги послуша. Стъпалата на Морския орган са достатъчно големи, за да седнете и да наблюдавате преминаващите покрай брега лодки, докато слушате песента на морето. Имайте предвид, че там няма сянка и е добре да бъдете с шапка, за да не слънчасате. Преди и след залез мястото е претъпкано и трудно ще успеете да се вредите за място, ако не дойде поне час преди това. Затова най-доброто време да слушате песента на морето е късно вечер или рано сутрин, когато почти няма други туристи. В този момент може да се възползвате от спокойствие и да легнете на някое стъпало, за да гледате звездите, докато органът свири под вас.

Слънце

На няколко метра до Морския орган се намира още една инсталация на брилянтния архитект - „Поздрав към Слънцето“ (The Greeting to the Sun). Монументът символизира общуването между човека и природата. Той се състои от 300 многослойни стъклени плочи, които абсорбират слънчевата енергия през деня и създават грандиозно светлинно шоу на брега веднага след залез слънце. 22-метрова кръгла плоча от блестящото синьо стъкло е обградена от стоманената рамка, върху която са изписани 36-те светии, почитани в църквите на Задар, заедно с техните празнични дни и слънчевите координати на всеки празничен ден. Астрономическата част на рамката показва географската ширина и дължина на слънцето, луната и планетите (ефемериди) на празника на всеки светец. Координатите се основават на календара от 13-и век на свети Хризогон, който също е покровител на Задар. До инсталацията има подобни по-малки инсталации, представящи планетите от Слънчевата система. „Поздрав към Слънцето“ също е сред най-големите вечерни атракции на Задар. Внимавайте къде стъпвате, защото често след залез може да (не)видите лежащите върху „Слънцето“ туристи.

История

Туристическите атракции в Задар не се изчерпват с двата архитектурни шедьовъра. Ако искате да видите целия град отвисоко, то се насочете към камбанарията от най-впечатляващата катедрала там „Света Анастасия“. Тя се извисява на 56 метра височина и изкачвайки под 200 стъпала, ще се насладите на 360º гледка над старата и новата част на Задар, морето и околностите.

Стела Маринова

В града има още няколко църкви и катедрали, покрай които си струва да минете. Музеите също биха били интересни за тези, които искат да прочетат и чуят повече за историята на града. Докато се разхождате, не пропускате да минете покрай емблематичния Народен площад, Площадът на петте кладенци, Римския форум и Каменната порта.

На плаж с килимче за йога

Морската вода в Задар е кристално чиста и на снимките бихте си казали, че е идеално за плаж. Това би било така, ако можехте да ходите по вода благодарение на високата соленост на Адриатическо море (38 – 39 ‰). Вместо пясък, както сме свикнали у нас, по плажовете в Задар ще намерите само камъни. Неслучайно местните и опитните летовници не залагат само на плажни хавлии. Под тях може да видите килимчета за йога, дюшеци, шалтета за шезлонги, дори и СУП бордове. Други пък решават, че няма да лежат по плажа, а по бетонните блокове, на които стоят малки лодки, или по пръстта. Камъните не са само по плажната ивица, а и по дъното във водата. Затова внимавайте, когато влизате да се разхладите от жегата. Някои летовниците намират решение на проблема с обувки за морски таралежи. Ако обаче сте ги забравили, то най-добре не влизайте сами, за да има за кого да се държите. Камъните са хлъзгави и трудно се пази равновесие.

Морска храна и тесто на корем

Където и да седнете да хапнете, няма да сбъркате, ако заложите на морска храна. Статистиките сочат, че в региона на Задар се произвежда над три четвърти от хърватското рибно производство. На почит е рибата тон.

Стела Маринова

Добре защитените заливи и чистото море в района на Задар са идеалното място за отглеждане на миди. Тези от Новиградско море са широко известни като висококачествена морска храна. В менютата на ресторантите ще намерите различни ястия със сьомга, лаврак, калмари. Ако искате да опитате от местната кухня, то поръчайте рибна яхния (brudet). Тя може да се приготви по няколко начина, но най-известният е с бульон от Кали, който се приготвя от змиорка и картофи на открито огън.

Хърватските пекарни са също място, през което трябва да минете.

Стела Маринова

В тях можете да намерите както местни тестени изделия, така и вариант на познатия ни бюрек, сандвичи, пици и още много вкусни изкушения. Сред местните храни, които си струва да опитате, са струклите (Strukli).

Стела Маринова

Разходка до столицата с автобус

Само на 3 часа и половина с автобус от Задар се намира и хърватската столица. Без проблем може да хванете първия възможен сутринта, да прекарате деня в Загреб и да се върнете обратно вечерта. Един ден трудно би ви стигнал да обиколите всички забележителности там, но разходката си струва. От автогарата може да тръгнете пеша или да се качите на трамвай към центъра. В този район се намира Загребската катедрала, която за съжаление е затворена за реставрация.

Стела Маринова

Гледката отвън обаче също е внушителна и си струва да се види. Любопитен музей в Загреб е този на разбитите връзки (Museum of Broken Relationships). В него може да видите лични предмети от бивши любовници и кратки истории какво са означавали за дадената връзка. Малко по-надолу от музея се намира и датиращата от 13-и век кула Lotrščak, от която може да видите цял Загреб. Сред интересните места за посещение са Техническият музей, в който има посветена на Никола Тесла изложба, Зоопаркът, градският музей, галерии. В парка, в който се намира Националният театър, пък може да видите „Кладенецът на живота“.