0

Дима Тодорова е бивш състезател по културизъм. След отличното й дипломиране в НСА със специалност „Фитнес и културизъм“ с много любов и всеотдайност започва да провежда тренировки. С днешна дата е щастлива, че може да помага на много хора да подобрят здравето си чрез спорт, здравословно хранене и мотивация. Дима е майка на 11-годишно момиче, а в момента е бременна и чака втора рожба. „Съвсем скоро очаквам две радостни събития. След броени дни се омъжвам и ще нося фамилията Лозанова, а само след два месеца с най-прекрасния мъж на света ще ставаме щастливи родители на нашето момче“, признава щастливката пред „Здраве с Телеграф“ и споделя съвети относно това как трябва да се хранят и каква активност да поддържат бъдещите майки.

Ако бременната жена е била активен спортист преди да забременее, е добре да продължи с упражненията, но да се намалят тренировъчният обем и интензивността на кардиотренировките. Това съветва Дима, която признава, че подготовките за състезания са й дали възможност да опознае физиологичните процеси освен на теория и на практика. Според нея всички тези фактори й помагат да бъде полезна на хората, които я търсят за съвети и помощ.

„Бременността е един от най-вълнуващите моменти в живота на всяка жена! Всяка бременност е различна и носи своите очарования и своя дискомфорт. Преди да стартира или продължи своята спортна активност, на първо място е важно жената, която очаква своята рожба, да се чувства добре. Тежестите трябва да са по-малко отпреди, а ако се включват и кардиотренировки, е подходящо да бъдат ниско интензивни“, обяснява експертът.

Тонус

В случай че жената никога не е тренирала, но се чувства добре и има желание за поддържане на тонус с упражнения, е подходящо те да бъдат с минимални тежести или упражнения, които да изпълнява със собственото тегло. И в този случай има упражнения, които може да изпълнява, и други, които да избягва. Желателно е да се обърне към специалист, който да наблюдава тренировъчния процес и да следи изпълнението на упражненията.

„Ако бременността върви гладко и след указания на доктора, който следи бременността, е желателно бременната жена да се движи и спортува. Има жени, които тренират до деветия месец от своята бременност, а има други, за които е опасно. Има моменти, в които е добре да се вслушваме във възможностите на нашето тяло. Ако има риск за бебето, задължително е тренировките да се преустановят“, категорична е Дима и съветва: „Важно е бременната жена да пие достатъчно вода и да не се претоварва в залата. Задължително е тренировките да се прекратят, ако жената има болки в ставите, има кървене или мускулна слабост. Спортове като волейбол, баскетбол, които са с предпоставка за падане и нараняване, са неподходящи“.

Опит

„Като бивш културист аз избрах моята спортна активност да продължи до четвъртия месец. Моите лични усещания са, че трябва да дам на тялото ми заслужена почивка. Стига да няма медицински проблем, заради който да бъде ограничено движението на бременната жена, може да се тренира и през трите триместъра от бременността. Важно е да бъде съобразен периодът от бременността и тежестите, които се ползват по време на тренировката. През третия триместър е препоръчително да се практикува йога за бременни и упражнения със собствено тегло или леки тежести. Развиващото се бебе има нужда от кислород и поради тази причина е добре да се внимава от претоварване чрез високоинтензивни тренировки. Бременните жени трябва да избягват упражнения, които ангажират коремните мускули, а също упражнения, при които се лежи по корем. Тези упражнения биха могли да предизвикат контракции и да бъдат застрашаващи бебето. Скоковете и резките движения също спадат в групата на забранените упражнения за бременни. Интензивността на тренировката трябва да е умерена. Ако бременната жена не може да си поеме дъх, за да говори, това е първа индикация, че прекалява с интензивността и трябва да намали темпото“, обяснява Тодорова.

Ползи

Тренировките по време на бременност повишават тонуса на тялото и стимулират кръвообращението. Те намаляват риска от гестационен диабет и депресия.

„Груповите тренировки са чудесен начин за разтоварване на психиката и тонизиране на мускулатурата. Сред най-добрите групови занимания за бременни са йога за бременни и пилатес, а от индивидуалните - плуването (без гмуркане). Тези тренировки позволяват безопасна и спокойна тренировъчна среда. В периода, в който жената бременее, считам за изключително неподходящи Crossfit, конна езда, ски тренировките. Ако бъдещата мама е харесвала точно тези спортни активности, е добре да ги преустанови временно и да ги замени с по-безопасни тренировки“, препоръчва фитнес инструкторът.

Храна

„Рискът от гестационен диабет по време на бременност е голям, ако жената не обръща внимание на количеството и качеството на храната, която консумира. В периода, в който жената носи своята рожба, е от изключително значение да дава на себе си качествена храна! И тук не става дума за строги диети и влизане в крайности, а за прием на богата на витамини и минерали храна. Начинът, по който се приготвя храната, също е много важен. Важно е да се избягват пържените храни. Храната трябва да съдържа достатъчно източници на белтъчини, полезни мазнини и въглехидрати с нисък гликемичен индекс. Приемайки, качествена храна, майката ще се чувства по-добре, ще изглежда по-добре и бебето ще получава всичко необходимо за своето развитие. Добавките, които се приемат по време на бременност, са строго индивидуални за всяка бъдеща майка. Приемът им се назначава от лекаря, който следи бременността и са съобразени със състоянието на бебето и майката“, добави по темата Дима.