0

При пациентите с дискови хернии, първото нещо което искаме да преборим с тях не е самата болка, а страхът от нея.

Това споделя пред „Здраве с Телеграф“ кинезитерапевтът Златин Пенков. Той ръководи екип, обединен в проекта „Силова култура“ (Strength culture), който прилага на пациентите, с които работи различни комбинации от мануална терапия, спорт и хранене с цел водене на един по-здрав и щастлив живот.

„Казусите, на които най-често попадаме са мускулни дисбаланси, дискови хернии и гръбначни изкривявания. Причинитe за тези проблеми най-често се крият в навиците и ежедневието ни, затова първото нещо, което искаме да подобрим е самата осъзнатост за двигателни навици в ежедневието, позиция на тялото, информация за добро хранене и възстановяване“, споделя специалистът, който започва пътя си като състезател по лека атлетика и след редица травми и контузии търси помощ от специалисти, но резултатът се оказва „само временно положителен“, преди да се върне отново към болките. През 2015 г. това го мотивира да запише специлност „Кинезитерапия“ в НСА „Васил Левски“ като през годините прекарани като стажант в различни болнични заведения забелязва, че метода на лечение при огромна част от пациентите е еднакъв и често дава само кратковременни резултати. Така стига до решението да комбинира наученото през годините в това което днес е познато като „Силова култура“, а днес заедно с екипа си води и допълнителни семинари с цел доставяне на качествена информация в това как можем сами да поемем контрол за здравето си и да се справим с болките, травмите и дискомфорта.

Възраст

„През годините сме имали честта и удоволствието да помогнем на хора от 12 до 70 години да водят един по-добър начин на живот, да имат увереност в собственото си тяло и способности и да разчитат повече на самите себе си. В крайна сметка здравето е най-ценното нещо, което можем да имаме“, коментира Златин Петков, който все по-често е търсен и от родители, за да работи с деца, които са диагностицирани с различна форма на гръбначно изкривяване или сколиоза.

„Често тези проблеми са се получили вследствие на години вредни двигателни навици и начин на живот затова отнема и време да се адаптираме към новите навици и да излезем от комфортната зона. Всяко едно упражние, което правим с тях цели пренасянето му от фитнес залата и/или кабинета към ежедневието ни. Затова първото, на което се учим с тях е как малко по-пълноценно да клякаме, да се навеждаме и изправяме. В момента в който имаме нужната информация, умения и самочувствие в тялото си, живота ни коренно се променя в положителна насока“, споделя още Петков.

Пример

По отношение на страха от болката при дискови хернии, кинезитерапевтът дава пример с пациентка, която страда от силни спазмиращи болки в кръстната област, водещи до тотално обездвижване вследствие на начин на живот, по-слаба мускулатура и навици. „Първите 2-3 месеца за нея бяха болезнени, неприятни и меко казано досадни ,защото имахме една цел и това беше да преборим страхът от болката и да върнем движението обратно в живота й. Тази жена беше пример за това как можеш да преобърнеш болката в живота си и да вземеш вдъхновение от нея. 5-6 месеца след запознаноството ни с нея, тя ни беше изпратила една доста изненадваща за екипа снимка. Снимка с нея, колело и табелата на гр.Тервел. 5-6 месеца след ужасяващи болки и страх в началото, беше преминала 480 км на колело от София до Тервел, нещо което мислеше за невъзможно. Накратко в нашата дейност първото и най-важно нещо, което трябва да направим е да върнем обратно доверието на пациента в собственото му тяло и способности“, казва Златин Петков.

Гръбнак

При гръбначните изкривявания причината за проявяване е същата като при дисковите хернии – навици и начин на живот. „Те се получават най-често във възрастовия диапазон 8-16 г. като при момчетата най-често се наблюдава засилена кифоза, което ще рече заоблена позиция на торакалния дял (б.р. - подгърбане напред). Там първо искаме да развием навик за по-добра стойка в ежеднивието с упражнения на ежеднавна база, които да ни изградят навик. Най-често това се случва в рамките на 45 дни, ако се изпълнява целенасочено и устремено, толкова време отнема на мозъка, за да изгради нови неврони който да превърнат осъзнатото в подсъзнателно усилие и да си изградим нов двигателен навик или позиция“, разязнява специалистът и продължава: „След това обръщаме фокус към развиване на мускулатурата на задното рамо и увеличаване на мобилността и обема на движение в раменния пояс с цел постурален контрол.“

При момичетата най-често наблюдаваме гръбначни изкривявания тип сколиоза (б.р. - встрани), заради по-голямата гъвкавост и по-слабо развитата горна мускулатура на тялото в сравнение с момчетата. Там също асиметричното носене (б. р. - само на едното рамо) на тежки раници за училище, начина на седене по време на час и прекарването на повече време пред лаптопа и телефоните са водещи фактори в допринасянето към сколиотични изкривяване.

Съвместност

„При този казус първото нещо което искаме да изясним е работното отношение в процеса. Когато стане дума за сколиоза при деца, се изисква съвместност между детето, родителите и терапевта в сравнение със обичайното отношение терапевт-пациент. Родителите трябва да полагат осъзнато усилие и да взимат участие в процеса на лечение като дават добър пример, спомагат за изграждането на навици и последователността, която често се оказва проблем при тийнеджърите. След това заучаваме правилното изпълнение на дихателни упражения, разтягане и силови упражнения за корекция на гръбначния стълб и засилване на мускулатурата около него. Целта ни е методиката да се запомни на такова ниво от пациента, че да може да се изпълнява самостоятелно и/или под надзора на родителите и ние вече да не сме им нужни“, признава Злати.

„Ако не се изградят добри постурални навици в ежеднивието, училището, вкъщи и свободното време често трябва да се прибягва до корсетолечение което на моменти може да е неприятно за младежите поради продължителността на носене (16-22 часа) и психическото на моменти напрежение към тях заради носенето на корсет по време на училище. Съветът който даваме на родителите е да проверяват поне веднъж на два,три месеца гръбначния стълб на децата си като ги заведат на профилактичен преглед за да се избегнат усложнения в бъдеще. Ако една сколиоза се засили и премине 45-50 градуса. често има и нужда от оперативна намеса заради изместване на вътрешни органи и в най-тежките случаи, опасност за живота на детето. Профилактиката тук се явява ключов елемент“, категоричен е кинезитерапевтът, който в работата си комбинира фитнеса, йогата, пилатеса и силовите тренировки.

Екипът

Освен Златин Петков в екипа на „Силова култура“ в момента са Даниела Илиева и Ивет Кундевска. Дани е студент трета година по кинезитерапия в НСА и има петгодишен стаж във във Великобритания в гериатрични и палиативни центрове. Изкарала е допълнителни курсове по иглотерапия със сухи игли и кинезиолигичен тейпинг. Интересите и са в областта на самозащита и бойни изкуства, спешна помощ и аварийно спасяване. Травмите я я насочват към бразилското Жиу Житсу и е европейски шампион в този спорт

Ивет Кундевска започва спортната си кариерата с видна страст към вдигането на тежести ива титла от републикански шампионат, тя също е възпитаник на НСА и учи „Кинезитерапия“ и има допълнителни обучения в сферата на иглотерапията.

Плуването, кънките и ездата помагат

Една от най-сигурните профилактики по отношение на сколиозата е масовото въвеждане на плувен спорт в учебните програми. Това е мнението на специалистите лекари-ортопеди и кинезитерапевти. Деца, които спортуват силно ограничават възможността да получат сколиоза. Карането на кънки и хипотерапията (ездата) също помагат. Има и спортове, които предразполагат към сколиоза – това са художествената гимнастика в много ранна възраст, земната гимнастика, колоездене и др.

При установяване на сколиозата е нужна консултация с ортопед. Назначават се рентгенови снимки на гръбначен стълб – фас и профил. Лекуващият лекар ще направи необходимите измервания: разположение и големина на сколиотичната кривина и ротацията на прешлените; подвижността на гръбначния стълб в зоната на кривината; нивото на костна зрелост на пациента – сколиозата като заболяване се развива и прогресира в периода на костен растеж. Консултацията и наблюдението от специалист са необходими за правилното проследяване на процеса и взимане на навременни информирани решения от родителите и лекуващия екип.

Препоръчват се ежегодни профилактични прегледи с цел ранно откриване на сколиоза и предотвратяване на прогресираща деформация на гръбначния стълб.

Има три начина на лечение

Открита навреме, сколиозата е напълно лечима. Съществуват три начина за лечение на идиопатична (б. р. - без доказан първопричинител) сколиоза. На първо място е наблюдението. Този тип лечение се отнася за пациенти с големина на кривината до 20 градуса. Проследява се за евентулна прогресия с периодични прегледи, рентгенови снимки и рехабилитация по утвърдени методики. Специализираните кинезитерапевтични процедури са подходящи за деца над 10-годишна възраст с установена сколиоза до 40 градуса. До тази възраст се препоръчва плуване като стилът на плуването е гръб, не друг, а само гръб. Корсетолечение се назначава при пациенти с гръбначно изкривяване от 25 до 50 градуса. Корсетите са специализирани индивидуално изработени медицински изделия, които имат за цел да спрат прогресията на заболяване и да коригират изкривяването. Успехът на лечение с корсет е свързан с продължителността на носене – 16-23 часа на денонощие, комбинирано с кинезитерапия и плуване. Показанията за оперативно лечение са тежки над 45 – 50 градуса сколиотични кривини, бързо прогресиращи, при пациенти с незавършен растеж, както и „неприемливи“ за пациента деформации. Процентът на агресивните сколиози е сравнително нисък - между 10 – 17%.