0

В средствата за масова информация регулярно се появяват различни съобщения и съвети за това колко, кога и как е необходимо да се спи, така че организмът да си почине напълно. Специалисти са събрали десетте най-разпространени митове за съня и са ги анализирали.

1. Не по-малко от осем часа на ден

Това е една от най-популярните заблуди. Смята се, че това е времето, за което всеки е длъжен да се възстанови. В действителност има хора, на които им стига и много по-малко количество сън. За други и 12 часа не са достатъчно. Доктор Робърт Баснър, директор на Центъра за съня при медицинския факултет в Университета Колумбия, САЩ, смята: „Точни методики за определяне на оптимума няма. Важно е всеки да следи съня си и да отбелязва при какви условия и за какво време действително си почива."

2. Бабите и дядовците не се нуждаят от сън

Разпространеното мнение, че с възрастта хората спят все по-малко, също не се възприема насериозно от физиолозите и сомнолозите. Някои специалисти дори се придържат към мнението, че възрастните са ощетени, тъй като по различни причини не успяват да се наспиват нормално. Те предупреждават, че тази заблуда е много коварна, тъй като потърпевшите не осъзнават, че нарушенията на съня им може да са сигнал за болест, например на сърцето или централната нервна система. Терапевтите, смятащи, че старците по принцип не спят, могат да пропуснат първите симптоми на заболяването.

3. Може да си компенсирате недостига през деня

Наистина нощното недоспиване може да се компенсира, но за целта е необходимо дневните сеанси да са при определени условия. Дрямката не трябва да продължи повече от 20 минути, а общото количество на съприкосновението с възглавницата не трябва да надвишава три часа. Продължителното излежаване води до това, че човекът след това се чувства отпаднал, тъй като е успял да достигне до фазата на дълбокия, бавен сън. Да се доспива, може само в първата половина на деня, най-добре до 15 ч. Късните сеанси само влошават самочувствието.

4. Вечерните кросове и заслужената почивка след тях

Примерно 85% от всички хора реагират на физическата активност преди сън еднакво: физкултурата им помага да заспят по-бързо, по-дълбоко и по-продължително. Всъщност всеки седми жител на планетата е достигнал до безсънието след кросове, занимания във фитнес залата или късно плуване в басейна.

5. По стъпките на Наполеон

На много известни хора историята приписва уникални способности да се наспиват. Наполеон Бонапарт спял 2-3 часа в денонощието и при това съхранявал яснотата на ума си и твърдостта на убежденията си. Някои източници даже твърдят, че той е бил в състояние да не спи по няколко нощи поред. Но учени, занимаващи се с физиология на съня, сомнология и психология, са готови да подложат на съмнение подобни исторически сведения, даже и от най-авторитетни усти. Водещият световен специалист по изучаване на съня д-р Розалинда Картрайт твърди: „По мое мнение човек е способен практически без последствия за здравето си да съкрати своя сън до 2-4 часа. Но само за една нощ. Ако човекът е абсолютно здрав и стабилен, може да поддържа такъв режим две нощи подред. Всякакви по-нататъшни отклонения и намаляване на продължителността на нощния отдих непременно ще се отразят на работоспособността през деня".

6. Кошмарите са породени от храната

Митът за това, че яденето непосредствено преди лягане на тежка и мазна храна оказва влияние на бъдещите сънища, досега не е доказан. Въпреки това лекари от всички специалности, особено кардиолози и ендокринолози, препоръчват да се въздържаме от висококалорийни блюда преди сън.

7. Мляко вместо таблетки

Топлото мляко действа като успокоително, то може да помогне в различни ситуации, в това число и при безсъние. Всъщност млякото не е заместител на сънотворните и ако лекарят ви ги е изписал, не предприемайте такова самолечение.

8. Почивка през уикенда

Може да си компенсирате липсата на сън не само през деня, но и през уикенда. Достатъчно е да добавите няколко часа сън повече от обичайното. Проблемът е в това, че обикновено хората, които са свикнали да спят по-малко през седмицата, рядко си лягат по-рано и в почивните дни.

9. Споделяйте леглото си

Заниманията със секс гарантират отсъствието на безсъние при 90% от хората. Учените засега не са се заели да изследват сериозно фактора „споделена постеля". Сомнолозите смятат, че влиянието на секса върху съня е съвсем индивидуално.

10. След лошо спане може и да не се събудиш

Теоретически човек с болест на сърдечносъдовата система може да получи остър сърдечен пристъп в резултат на нощни кошмари. Такива случаи има немалко, но досега в нито един не се е доказала категорично връзката между болестта и съня.