0

Д ерматомикоза - това е името, дадено на гъбична инфекция, която засяга кожата. Според някои данни 7 от 10 души изпитват дерматомикоза в някакъв момент от живота си. Откъде идват гъбичките по кожата?

В света има милиони видове гъби. Около 300 от тях са способни да атакуват човешкото тяло, тоест да се размножават върху него и вътре в него, като действат с особен интензитет през лятото. Всичко би било наред, но всяка гъбичка отделя редица химикали по време на живота си. Те от своя страна причиняват възпаление на органа или тъканта, където гъбичната колония се е настанила.

Риск

Всеки може да се разболее от гъбички. Но хората с отслабена имунна система и тези, които приемат антибиотици, са изложени на по-голям риск.

Гъбичните инфекции могат да засегнат белите дробове, храносмилателните органи и мозъка, а последствията от такова възпаление могат да бъдат изключително сериозни, дори фатални.

На този фон кожните гъбички изглеждат безобидни: неприятни са на вид, но не са фатални. Причиняват се от дерматофитни гъбички. Най-често те могат да бъдат прихванати по следния начин:

- Чрез докосване на заразен човек или животно (куче, котка, морско свинче, крави).

- При контакт с почва, замърсена със спори на гъбички, опасни за кожата. Може би цял ден сте ходили с отворени сандали по прашни пътеки.

- При контакт с предмети, заразени с гъбички. Това може да включва кърпи, спално бельо, дрехи, обувки и тоалетни принадлежности, използвани от заразен човек.

Тъй като дерматофитите обичат топла и влажна среда, кожните гъбички най-често се появяват на „потни“ места с недостатъчна вентилация: подмишници, слабини, кожни гънки и стъпала. Но други части на тялото също могат да страдат. Известни са поне 41 дерматофитни щама.

Характерно гъбично заболяване е трихофитията – разпознаваме я по кръглия пръстеновиден обрив. Епидермисът на засегнатата област:

- Променя цвета си - става червен или обезцветен почти до бяло.

- Сърби, а сърбящите области обикновено имат кръгла форма.

- Покрива се с малки обриви и могат да се появят пълни с течност мехури.

Трихофития се появява на всяка част от тялото, но т.нар. „стрижещ лишей“ дължи името си на любовта си към скалпа. Гъбичките правят косата чуплива, накъсва се лесно и изглежда сякаш лишеите я „режат”.

Признаци

Признаците могат леко да варират в зависимост от вида на гъбичките. Една най-често срещаните e „стъпалото на атлета“. Така наричат гъбички по краката, които лесно се развиват в топли и влажни условия. Рискувате да развиете „стъпало на атлет“, ако носите тесни обувки, които пречат на обмена на въздух, рядко сменяте чорапите си или използвате обществени душове и плувни басейни.

Друго често срещано оплакване е от гъбички по ноктите (онихомикоза). Увреждането на нокътната плоча също се отнася до дерматомикозата, тъй като се причинява от същите видове гъбички. При онихомикоза нокътят става жълт, кафяв или бял. Структурата му също се променя: нокътната плочка става по-груба, удебелява се, но в същото време се лющи и лесно се отчупва.

Друга разновидност на трихофитията е ингвиналната - симптомите са петна от раздразнена, сърбяща, понякога лющеща се кожа в областта на слабините и вътрешната страна на бедрата. Този вид гъбична инфекция е по-често срещана при мъже и момчета в тийнейджърска възраст, но и жените не са имунизирани от нея.

Ингвиналната трихофития може да се влоши след тренировка. Понякога се разпространява и към задните части и корема.

Кожна кандидоза причинява дразнене, сърбеж и понякога малки мехурчета в части по тялото, където вентилацията е слаба, под гърдите на жените, в гънките на задните части, под мишниците и в други гънки на тялото.

Лечение

В аптеките се продават много противогъбични лекарства без рецепта, които се прилагат директно върху засегнатата област на кожата: крем, мехлем, лосион, спрей, шампоан (ако говорим за скалпа). Но за да бъде лекарството възможно най-ефективно, по-добре е да го купите след консултация с дерматолог.

Освен това обърнете специално внимание на хигиената. Уверете се, че кожата ви е чиста и добре проветрива, не позволявайте застой на влага: подсушете се добре след плуване, използвайте антиперспиранти, сменяйте дрехите веднага щом се изпотите. Докато не се отървете от гъбичките, опитайте се да сменяте спалното бельо и хавлиите си ежедневно.

Ако домашното лечение няма ефект и състоянието на кожата не се подобрява или дори се влошава, непременно трябва да се консултирате с дерматолог. Специалистът ще ви прегледа и може да ви предпише по-силни лекарства или хапчета. Не забравяйте, че проблемът не бива дълго да се отлага. Ако става дума за напреднали гъбички по ноктите, може да се наложи премахване на нокътната плочка.

Но дори и след приключване на лечението цветът на увредената от гъбичките кожа може да остане неравномерен още няколко седмици или дори месеци. Инфекцията също понякога се връща при топло и влажно време. В някои случаи, ако гъбичките се появяват отново и отново, вашият лекар може да предпише лекарства, които да приемате постоянно веднъж или два пъти месечно.

Предпазване

Има прости правила за превенция, които ще намалят риска от среща с дерматомикоза:

- Внимателно спазвайте хигиенните правила. Вземайте душ или вана всеки ден, а ако това не е възможно, поне бършете кожата си с кърпички, навлажнени с вода.

- Носете свежи дрехи всеки ден. Това важи особено за чорапите и бельото.

- За ежедневно носене изберете дрехи и обувки от дишащи материали: памук, лен, вискоза, лиосел, вълна, мембранни и мрежести тъкани, естествена кожа.

- Уверете се, че дрехите и обувките ви не са много плътно прилепнали.

- Не споделяйте кърпи, дрехи, гребени или други лични вещи с никого.

- Не ходете боси в съблекалните и помещенията с душовете на басейните. Задължително носете джапанки.

- Във фитнес залите се опитайте да избършете перилата на тренировъчното оборудване с антисептик на алкохолна основа преди употреба. 

- Стойте далеч от животни, които показват признаци на гъбична кожна инфекция. Например голям брой драскотини или зони с липсваща козина.

Слагаме настойка от  змийско мляко във ваната

При всякакви видове лишеи, включително и по косата, помага билката змийско мляко. Прилагайте я едновременно външно и вътрешно. Приемана като вътрешен лек, тя съдейства за изчистване на тялото от токсини и оптимизиране дейността на всички органи и системи.

Внимавайте с вътрешния прием на змийско мляко. Максимално допустимата доза прием за един ден е чаена лъжичка от дрогата, кисната за час и половина в чаша вряща вода. Достатъчно е в 3 приема да поглъщате по 1-2 лъжици от приготвения лек, препоръчват от hraneneizdrave.info.

Външно прилагайте билката, като мажете по няколко пъти на ден поразените от лишеи места с пресен сок от стръковете на билката. След нанасянето му ще почувствате силно парене. Изчакайте поне 5 минутки и намажете мястото с малко количество от отварата, предназначена за вътрешен прием. Изпълнявайте това поне 2-3 пъти дневно.

При лишеи по косата може да опитате и още един лек за външно приложение. Пригответе го от 10 грама от билката, кисната за поне половин час в 200 мл гореща вода. Прецедената настойка използвайте за директно втриване в скалпа на косата.

Отвара от корените може да изсипете и директно във водата във ваната. Този лек помага при лишеи, екземи, псориазис и всякакви кожни проблеми. Приготвя се от 100 грама от билката.

Количеството от корена на змийско мляко счукайте и залейте със студена вода. Оставете настойката да се кисне за период от два часа. След това варете на слаб огън за 30 минути. Прецедете и изсипете директно във ваната. Долейте топла вода и останете във ваната 20 минути. Правете тази процедура 12 поредни дни и ще се избавите от неприятния проблем.

Слагаме компрес с цвят от невен

Цвят от невен се използва за приготвяне на лек за третиране на лишеи по лицето и тялото. Билката помага приложена както външно, така и вътрешно. За направата на лековитата отвара залейте две лъжици от изсушения цвят с 500 мл вряла вода.

Варете 3 минути и след като свалите течността от котлона, подръжте я на стайна температура за около половин час, след което я филтрирайте през двойна марля.

На ден приемайте 3 пъти по 100 мл от този лек. С останалото количество правете компреси. Отварата повлиява изключително добре на кожата на лицето, приложена външно. Съдейства за справяне с кожния проблем, а също така опъва бръчките.

Трием лишеите с масло от бергамот

Маслото от бергамот е чудесно средство за третиране на лишеи по лицето и косата. Достатъчно е да разтворите няколко капчици от този силен антисептик в лъжица базово масло (подходящи за тази цел са маслата от кайсиеви, бадемови, арганови ядки, зехтин и др.).

С получената маслена емулсия третирайте директно лишеите по кожата на лицето и косата. Във втория случай може да използвате за маслена баня преди измиване на косата. Затоплете леко маслената емулсия. Втрийте я внимателно в скалпа и отмийте след половин час по обичайния начин.

Емулсията може да нанасяте и директно върху кожата с лишеи. Оставете я да подейства поне половин час. При необходимост може да изплакнете след това.

Важно обаче е да се знае, че третирането с масло от бергамот е противопоказно непосредствено преди излагане на директно слънце или облъчване с ултравиолетови лъчи.

Автор: Цвета Дилова