0

А мерикански учени от университета на Канзас откриха най-древния случай на остеоартроза в света. От тази коварна болест страдали пернати динозаври, чиито останки са намерени в Китай, съобщи сп. "Ню сайънтист". Пернатите динозаври са били склонни към остеоартрозата също както и вероятните им потомци – птиците, според учените. Остеоартрозата е дегенеративно ставно заболяване, което причинява болка и намаляване на ставната функция. При дивите бозайници се среща рядко, а при дивите птици от заболяването страда до една четвърт от популацията.

По тази причина експертите се заинтересували как е било разпространено заболяването сред пернатите динозаври, които се смятат за предци на съвременните птици. Американските специалисти са изследвали около 700 древни пернати динозаври, чиито останки се съхраняват в китайски музеи. Те са изучили строежа на ставите им с помощта на рентгенография. Диагнозата е била поставена на базата на наличието на остеофити (шипове).

Били са изследвани фосили на различни видове животни. При малкия конфуциосорнис, от който произхождат повечето пернати динозаври, у 123 екземпляра са били открити само 3 случая на остеоартроза. В същото време при по-големите нелетящи каудиптерикси (Caudipteryx) три от десет животни са имали шипове. Авторите на изследването са на мнение, че високият процент на заболеваемост при тези относително големи пернати динозаври, чиито размери средно са били малко по-големи от тези на петел, свидетелстват за вторичен преход към наземен начин на живот на летящите им предци.