0

М ладите може и да не са чували тази дума – колосване. Но всички, които са писали с мастилница, знаят колко много се е държало на твърдата якичка в миналото.

Колосват се и покривчиците от скрина на баба – за да не се прашат, да не се мачкат и за да се види красотата на всяка една бримка.

От баба ми Цеца помня съвета: „Не изхвърляй водата, в която си варила юфка или макарони. Натопи покривчицата поанлас, разстели я на кърпа и остави да изсъхне”. И до ден днешен колосвам покривки и ръчно плетени пердета така. Но ако искате да експериментирате, събрах за вас още съвети.

Рецепта от руски плетачески сайт - в 200 мл вода се слагат 3-4 супени лъжици захар, вари се 10 минути на силен огън. Оставяте да изстине. Плетивото трябва да е леко влажно. Майсторки съветват преди колосването да поставите покривката върху найлоново пликче и с чаена лъжичка внимателно да поливате от захарния сироп. На другата сутрин преместете върху бяла хартия да попие и като се втвърди, преместете върху хавлиена кърпа.

Вариант, с който може да колосате и бродирано каре – сварете лъжица брашно с малко вода, разредете с хладка вода и накиснете панамата за петнайсетина минути. След като изсъхне, минете с ютията.

Можете да забъркате нишесте с малко студена вода (трябва да се получи рядка каша). Излейте в съд с вряща вода и бъркайте енергично. Вземете необходимото количество и разредете с вода до желаната гъстота. За още по-добър ефект, преди да сложите нишестето да заври, добавете малко боракс.

Друг вариант за колосване на покривките от бабиния скрин е с желатин. 20 грама желатин се разтварят в малко студена вода. Оставя се да набъбне. След това желатинът се разтваря в половин литър гореща вода при постоянно бъркане, докато разтворът се избистри напълно. Желатинът се препоръчва още за тюлове и дантели, както и за копринени изделия.

Не се колосват: долно бельо, носни кърпи, кърпи за лице.

Не е препоръчително да се колосват тъмни дрехи, защото цветът им може да се промени.

За изделия от памук, целволе и изкуствена коприна се употребява оризово, картофено или царевично нишесте.

За да си приготвите картофено нишесте в домашни условия, настържете 2-3 обелени картофа. Поставете ги в марля или върху ситно сито и промийте с чиста студена вода над по-дълбок съд, докато изтичащата течност престане да е млечнобяла. След това течността се оставя да се избистри, бистрата вода се отлива, а нишестето, останало под нея, се изсушава при температура 20-30 градуса.

Ако искате да премахнете колосването, накиснете съответното изделие във вода, затоплена до около 20-30°С, в продължение на 12 ч. След това изплакнете няколко пъти със затоплена до 40-50°С вода.