0

Д ехидратацията е състояние, при което тялото губи повече течност, отколкото приема.

Човешкото тяло е 55-78% вода. Тя участва във всички процеси, така че загуба дори на 1,5% причинява главоболие, световъртеж и умора. Най-добрият начин да предотвратите дехидратацията е да пиете, преди да почувствате жажда. Но е много трудно да се попълни загубата на течност при някои заболявания. Поради това дехидратацията може дори да доведе до смърт.

Причини

Дехидратацията настъпва, когато човек не приема достатъчно течности или ги губи твърде бързо. Възможни причини за тази ситуация са:

- изпотяване в горещ ден или по време на треска;

- силно повръщане;

- продължителна диария;

- често уриниране при прием на диуретици.

Всеки може да изпита дехидратация, но най-честите причини са:

- при бебета, защото те не могат да съобщят жаждата и състоянието си;

- прием на диуретици;

- тези, които са имали тежка диария или често изпитват чревни проблеми;

- по-възрастните хора, тъй като вече имат по-малко вода в тялото си, чувстват по-малко жажда и е по-вероятно да приемат диуретици поради сърдечно заболяване;

- хора с диабет – поради по-често уриниране;

- спортисти - на фона на интензивни тренировки;

- пиене на твърде много алкохол;

- тези, които са прекарали много време на слънце или в гореща стая, като например сауна.

Усложнения

Тъй като всички органи се нуждаят от вода, без нея тялото страда: има по-малко кръв. Поради това сърцето е принудено да работи по-усилено, а кръвоносните съдове на мозъка се стесняват. Последното засяга паметта и координацията.

Ако няма достатъчно соли и минерали, могат да започнат конвулсии и прекъсвания на сърдечната функция. А ако кръвното стане критично ниско, може да се развие хиповолемичен шок. При него органите могат да бъдат необратимо увредени и човек може да умре.

Признаци

Изглежда, че най-очевидният признак е жаждата, но не е толкова просто. Много хора, особено възрастните, не чувстват недостиг на течности, докато дехидратацията не стане тежка. Затова трябва да пиете, преди да искате и да увеличите количеството вода в горещо време, по време на спорт и когато сте болни.

Дехидратацията може да се забележи по симптоми като:

- сухота в устата;

- главоболие;

- световъртеж;

- сънливост;

- намаляване на количеството на урината (пелените на бебетата остават сухи по-дълго).

Мерки

Ако сте дехидратирани, трябва да пиете вода. Ако не се задържа и „поиска да се върне“, започнете с много малки порции, например пийте от лъжица. Облекчението обикновено идва бързо.

По-добре е да избягвате плодовите сокове: те съдържат много захар и плодови киселини и следователно могат да влошат стомашното разстройство. Кофеинови и алкохолни напитки също не са препоръчителни, защото засилват уринирането и напротив - изкарват водата.

При силно изпотяване, повръщане и диария освен течности тялото губи соли и минерали, които трябва да бъдат възстановени. В такава ситуация голям обем вода няма да помогне, а само ще разреди кръвта, което може да причини прекъсване на работата на сърцето, конвулсии и други проблеми. Ето защо при големи загуби на течности е по-добре да се пият фармацевтични разтвори на електролити, а по време на интензивни тренировки - спортни напитки със соли.

На кърмачетата не трябва да се дава вода, за да не се предизвика водна интоксикация. Много по-добре е да се кърмят по-често. Ако детето получи адаптирано мляко, то никога не трябва да се разрежда допълнително. Ако подозирате дехидратация, опитайте да дадете малко вода от лъжица.

Тежката дехидратация може да доведе до сериозни последствия. Ето защо понякога, когато настъпи дехидратация, е необходима спешна медицинска помощ.

Следните симптоми могат да се считат за опасни:

- чувство на необичайна умора;

- дезориентация в пространството;

- замайване при изправяне, което не изчезва в рамките на няколко секунди;

- тъмножълта урина;

- редки позиви за уриниране;

- бързо дишане и сърцебиене;

- зачервена и гореща кожа;

- треска;

- конвулсии;

- халюцинации;

- променено психическо състояние.

При много малките деца, които още не могат да говорят за това как се чувстват, трябва да се наблюдава за следните признаци:

- детето изглежда сънливо;

- пелената остава суха по-дълго от обикновено;

- урината е по-тъмна и мирише по-силно;

- детето диша бързо и сърцето му бие много бързо;

- малко или никакви сълзи.

По време на плач:

- фонтанелата потъва, т.е. мембраната на главата изглежда изтеглена навътре;

- има треска;

- конвулсии;

- кожата е зачервена и гореща.