0

Ц ветът на езика може да се промени поради инфекциозни заболявания и стомашно-чревни разстройства. Ето кои нюанси показват развитието на патологии.

Плаката по езика може да покрива различни области и да бъде с различен цвят, консистенция и структура. При здрав човек е бледорозово, но малко количество белезникаво е допустимо. Ако веществото няма неприятна миризма и може да се почисти с четка за зъби, тогава няма причина за безпокойство.

При инфекциозни заболявания езикът придобива сив или жълт оттенък, а също така може да бъде яркочервен или пурпурен. Увеличават се и фунгиформните папили.

Нюанси

Бяло-сиво покритие показва дизентерия. Същият нюанс се среща при гастрит, язва и чревни заболявания. Езикът се почиства лесно, но ще бъде подут и може да има следи от зъби по него, твърдят експерти.

При панкреатит се появява бяло-жълто покритие. Малко вероятно е да се изчисти. Гъбичките папили в този случай ще се увеличат.

Бял, сиренест език показва кандидоза. При стоматит се наблюдават сиво-зелени нюанси. Състоянието е придружено от гнилостна миризма.

Бяло покритие, съчетано със сух език, обикновено се наблюдава при захарен диабет. Мръсен жълт или кафяв цвят на езика пък показва патология на черния дроб и жлъчните пътища. Също така жълтеникавите нюанси на плаката могат да показват наличието на паразити и тежка стагнация на жлъчката. При раздразване на езика, което се случва например при пушачите, може да възникне левкоплакия.

Географският език, известен още като мигрираща еритема (erythema migrans), е често срещана лезия по езика. Появява се при заболявания на стомашно-чревния тракт. На ярък фон се появяват петна с размер до два сантиметра. По-късно те могат да се слеят едно с друго.

Парене

Ако освен промяна на цвета има и парене, то това може да се дължи на различни причини - локални (при химични или физични дразнители), както и ендокринни, бъбречни или гастроинтестинални заболявания.

От значение е т.нар. зъбен статус – тоест материалите, от които са изградени пломбите или протези (ако има такива). При по-трудните случаи за установяване на причина за настъпилата промяна се правят допълнителни изследвания, свързани с вкуса и обонянието.

Най-често нормална влажност на езика, съпроводена със зачервяване, е симптом на пернициозната анемия – при липса на витамин B12 и на пелагра – заболяване, дължащо се на дефицит на витамин В2. Когато към горепосочените симптоми се наблюдава и оточност на езика, това може да ни насочи да мислим за развила се алергия към някаква храна или материал, от който е изработена зъбна протеза.

При сух и зачервен език диагнозата се насочва към диабет, синдром на Плъмър-Винсън и синдром на Сьогрен, уточняват от framar.bg. Синдромът на Плъмър-Винсън се съпровожда освен това със силна болка в областта на сливиците и фаринкса. Синдромът на Сьогрен представлява автоимунно заболяване, за което е характерно увреждането на слъзните и слюнчените жлези. Това увреждане води до затруднено отделяне на секрет от тях и съответно до сухота в очите и устата.

Язви

Често те се появяват заедно с вирусна или гъбична инфекция или в резултат на недостиг на витамини А и С. Знак са също така за консумация на прекалено много преработени храни, мазнини и захари. На емоционално ниво тези малки язви по езика могат да означават, че човек лесно се разстройва и постоянно е неспокоен и стресиран. Този тип език също е характерен сред хората, които страдат от потиснат гняв.

Гладък

Когато повърхността на езика се промени – по-груба и с хиперплазирала (увеличена) лигавица е нужно да се изключи преканцерозен процес (предраков), както и отлагане на амилоид.

При автоимунното заболяване склеродермия и при червения лишей езикът придобива сивкав цвят на фона на гладка лигавица.

Някои инфекциозни заболявания също протичат със зачервен език. Такава е скарлатината, при която в началото по езика се наблюдават сивкави налепи, които впоследствие отпадат и той се вижда по цялата си повърхност с наситен малинено-червен цвят.

При някои чернодробни заболявания езикът може да промени цвета си в жълт или жълто-сивкав. В такива случаи, за да се изключи заболяване на тези органи, е нужно да се изследват някои биохимични маркери в кръвта – ензимите АСАТ, АЛАТ, както и билирубин.

Често след прием на антибиотици без протекцията на пробиотик се развиват гъбички в устната кухина. Състоянието се нарича монилиаза и е съпроводено със зачервен и гладък език, лош дъх от устата и парене.

Необходимо е да се обърне внимание не само на цвета на езика, но и на интензивността на плаката, наличието на пукнатини, ерозии и синини. Има значение както миризмата, така и начинът, по който възниква усещането за вкус.

За да стане ясно дали причините за тревога са основателни, е необходим обстоен преглед на устната кухина и оценка на състоянието на лигавицата на езика под плака. За изясняване на диагнозата лекарят предписва клиничен кръвен тест.

Почистването е задължително

Почистването на езика е доста проста техника, но е от съществено значение за благосъстоянието – неговото (50% от оралните бактерии живеят в пукнатините на езика и практикуването на този навик ще елиминира тези бактерии) и на нашето здраве, пишат от dentaprime.

В процеса на метаболизъм (анаболизъм и катаболизъм), който протича през нощта – 22:00 до 2:00 часа, поради процеса на детоксикация през вътрешните екскреторни канали езикът всяка сутрин е покрит със себорея слой и може да бъде с различен цвят, дебелина и дори мирис, а са възможни дори и възпаления и язви, в зависимост от вида на токсина, който всеки организъм има.

Ежедневното остъргване на езика (със стъргалка от неръждаема стомана или мед) премахва този слой и подобрява функционирането на вкусовите рецептори, което незабавно ще повлияе положително храносмилането ви (активиране на производството на слюнка), хигиената на венците и устата като цяло.

Остъргване на езика трябва да се прави всеки ден веднага след събуждане. Никаква храна или течност не трябва да влизат в тялото ви, преди да сте направили остъргването на езика и миенето на зъбите. Ако не използвате почистващ препарат, токсините се реабсорбират от тялото, което засяга имунната ви система. Със сигурност, след като видите какво премахвате от езика си, ще харесате стъргалката си. Вечер също е добре да почиствате езика си, тъй като навици като пушене, консумация на определени храни и напитки като кафе и др. могат да оставят лош вкус в устата ви за сутринта.

Автор: Цвета Дилова