П ренасяме се в 1971 г. Оттогава датира екранизацията по едноименния роман на сатириците Иля Илф и Евгений Петров „12-те стола“.
От тази любима съветска комедия на режисьора Леонид Гайдай сме си харесали вкусна разядка – форшмак. Срамежливият крадец Александър Яковлевич знае на кого и как да я сервира.
Продукти:
400 г пикантно осолено филе от херинга
4 яйца
половин голяма глава лук
половин кисела ябълка със зелена кора
70 г бял хляб
50 мл мляко
50 г качествено масло
малко зелен лук
Приготвяне:
Сварете яйцата и ги обелете, изчакайте да поизстинат. Накиснете хляба в мляко, след което го изстискайте. Нарежете лука и ябълката на ситно. Размекнете маслото на стайна температура. Прекарайте всичко заедно с филето през месомелачка, добавете малко черен пипер и гарнирайте с лук.
Печена гъска (Гусик от Мусик)
Продукти
Гъска - 1 бр.
Чесън - 5 скилидки
ябълка (средна, не повече от 1 кг общо тегло) - 4 бр.
сол на вкус
черен пипер - на вкус
мед (на вкус) - 1 супена лъжица
растително масло - 2 супени лъжици
Приготвяне:
По-добре е да започнете да готвите гъската от вечерта, за да има време да се маринова до сутринта. Измийте ябълките, нарежете на филийки, като отстраните сърцевината. Пресовайте чесъна, добавете меда и олиото, разбъркайте. Изплакнете птицата в течаща вода, отстранете всички вътрешности и изсушете с хартиена кърпа. Натрийте гъската със сол и подправки отвътре и отвън, поставете ябълки в корема, зашийте корема с конец, намажете гъската с чесново-медена смес.
Опаковайте гъската в плик за печене, направете дупки отгоре с клечка за зъби и оставете на хладно място да се маринова за една нощ. На сутринта оставете гъската на топло място за няколко часа, прехвърлете я с плика в тава за печене, гответе във фурна, предварително загрята на 160-170 градуса C, докато покафенее (около 2-3 часа), в зависимост от характеристиките на фурната. Отстранете конците преди сервиране.
На финала, да не забравяме въпроса, който инженер Брунс задава във филма: „Мусик, ну готов гусик?“.
Кристи Красимирова