0

М ъжкото хоро в ледените води на Тунджа премина, горещите страсти за и против този обичай се охладиха. Чак до следващата година кекави сноби и парвенюта няма да имат повод да се възмущават срещу потурите, лудостта и смелостта на мъжкарите да си топнат атрибутите в мразовитото време на Богоявление. Всъщност в това няма нищо налудничаво. Напротив, прави се за здраве.

Да, в някои държави ще погледнат с лошо око на тези, на които не им стиска да се накиснат в студена вода. А има места, където моржуването даже се е превърнало в масов спорт и има състезателен характер. Плувци преодоляват дистанции в студена и ледена вода за време. Те тренират издръжливостта си и участват в местни и международни съревнования. Има и нюанси - winter swimming (когато се плува в открити водоеми и басейни през зимата) или ice swimming (когато се плува във вода под 5°C). Това е особено популярно в северните страни - Финландия, Швеция, Дания, Норвегия.

Ползи

Краткото потапяне в студена вода подобрява настроението. Помага и в борбата с депресията. В проучване от 2018 г. 24-годишна жена подобрява симптомите си на депресия и тревожност и спира лекарствата чрез редовно плуване в студена вода. Авторите свързват това с факта, че адаптирането към студ може да намали психологическия стрес. Но те подчертават, че са необходими и допълнителни изследвания.

Други учени предполагат, че плуването в студена вода активира симпатиковата нервна система. Помага на тялото да се мобилизира и да реагира на стреса. Това също така повишава съдържанието на β-ендорфин в кръвта, хормон, който облекчава болката и подобрява благосъстоянието. През 2023 г. обаче американски учени не са забелязали подобен ефект. Участниците в тяхното изследване са били потопени във вода с температура 10°C за 15 минути.

В проучване от 2023 г. авторите установяват, че пет минути потапяне в студена вода засягат функционирането на мозъчните мрежи (това е записано с помощта на ЯМР). Благодарение на това хората се чувстват по-бодри и активни, а нервността им намалява. Леденото приключение също така балансира хормоните и може да помогне при загуба на тегло.

Механизмът не е напълно ясен, но изследователите предполагат, че всичко се свежда до хормона адипонектин. Произвежда се, когато тялото произвежда топлина в отговор на излагане на студ (включително студена вода). Адипонектинът предпазва от инсулинова резистентност, диабет, атеросклероза и други заболявания, свързани с възрастта. Твърде ниските нива на този хормон се свързват със затлъстяването.

Опасности

Разбира се, плуването в студени води има много предимства. Какви са обаче недостатъците?

На първо място идва шокът. Получава се при внезапно потапяне в ледената вода. През първите три минути кожата се охлажда, появява се тахикардия, човекът рефлекторно си поема въздух и започва да диша твърде бързо - всъщност губи контрол над дишането си. След първите три минути на потапяне мускулите и нервите също се охлаждат. Това затруднява движението: мускулите се съкращават по-лесно и има блокиране на нервите, което може да причини периферна парализа. Всичко това увеличава риска от удавяне.

Тайната е да се гмуркате редовно и да понижавате температурата на водата постепенно - така организмът свиква със стреса.

Хипотермия

В медицината преохлаждането на тялото се нарича хипотермия. Настъпва, когато телесната температура падне под 35°C. При здрави хора това се случва след поне половин час престой в студена вода (тоест рискът възниква само ако явно прекалите със зимното плуване). При хипотермия сърцето и нервната система спират да работят нормално. Човекът трепери, пребледнява, говори неясно и се чувства много уморен. Дишането му се забавя и умът му се обърква. Ако телесната ви температура падне до 25°C, можете да умрете от сърдечен арест.

Във водата хипотермията настъпва по-бързо. Това е така, защото водата отнема топлината от тялото 25 пъти по-бързо от въздуха. Рискът от хипотермия е по-голям при по-възрастни хора (тялото регулира температурата по-слабо с напредване на възрастта) и малки деца (телата им губят топлина по-бързо).

Не пийте алкохол преди гмуркане

Като цяло това е лоша идея, дори ако плувате в топла вода. Спасителите съветват да не се пие преди плуване, защото алкохолът забавя реакциите и нарушава координацията. В това състояние е по-трудно да се плува.

Във водата трябва да бъдете много по-внимателни, защото рискът да се нараните е по-висок. Освен това алкохолът дава усещане за топлина, но може да понижи телесната температура. При зимно плуване тя вече е намалена поради студената вода, така че получавате двойно натоварване.

Ако единственият ви контакт с водата е топъл душ сутрин, не трябва веднага да се бухнете в ледената дупка. Като начало можете да опитате да се миете с по-хладна вода и постепенно да намалявате температурата с няколко градуса на седмица. Британският параолимпийски плувец Дейвид Хил съветва да излезете от водата, преди тялото ви да започне да се тресе забележимо. След това, на първо място, е важно да загреете торса. Облечете яке и изпийте нещо топло.

Помислете за хронични заболявания

Ако сте решени да се занимавате със зимно плуване, първо трябва да се прегледате. Не забравяйте да посетите кардиолог: при студов шок кръвното налягане и пулсът бързо се повишават. А при исхемична болест на сърцето и хипертрофия на миокарда е по-добре да отложите зимното плуване.