0

К олкото и да не ни се иска, с напредването на възрастта паметта ни започва да намалява. Според учените това е нормално физиологично явление. Сигурно ви се е случвало да влезете в дадена стая и да забравите защо сте отишли там. Подобни ситуации са характерни дори за по-млади хора. На какво обаче да обърнете внимание и кое може да бъде сигнал за тревога?

  • Все по-често прекарвате време в търсене на ежедневни неща като очила, запалка, ключове.
  • Влизайки в стая, баня или кухня, ви трябва известно време, за да си спомните защо сте отишли там.
  • Трудно ви е да запомните фамилните имена на приятели, съседи, забравяте телефонни номера.
  • Имате значителни затруднения да се опитвате да кажете това, което искате, на глас.
  • Бързо губите информация, която току-що сте прочели.

Ако това се случва периодично, е време да помислите как да избегнете или намалите белите петна в паметта. Стареенето на мозъчните клетки е неизбежно. Но е напълно възможно да сведем до минимум последствията от нарушенията. Важно е и да се избегнат някои грешки в начина ни на живот.

„Искам да акцентирам на нещо много важно. Най-голямата грешка, която се допуска, е лекарите да изписват на възрастните хора средства за подсилване. Това включва витамини, минерали и соли от всякакъв тип. А особено трябва да се внимава с тези от групата Б, особено приемани за по-продължително време. Те могат да предизвикат колебания на кръвното, безсъние, халюцинации. Безконтролното изписване на магнезий пък нарушава комуникацията в натриево-калиевата помпа и това предизвиква тежки аритмии, крампи. Не бива да се приема дълго време. Особено в третата възраст не бива да се комбинира магнезий и витамин Б. Често се прекалява и с витамин Д, обясни психиатърът д-р Веселин Герев. Той обясни, че допълнителното стимулиране на мозъка го кара изкуствено да работи на по-високи обороти, а психиката на по-възрастните хора е настроена да работи на около 35% от неговото КПД. Затова не е изключено и да се появят т.нар.бели петна, човек може да е неадекватен в поведението си.

Безсъние

„Това може да доведе до безсъние, халюцинации, масово лични лекари изписват подобни стимуланти. Да не говорим, че започнаха да се предписват медикаменти срещу Алцхаймер при деменция, което е погрешно. Затова не бива да се прекалява със стимулиращите субстанции, това влошава състоянието“, обясни д-р Герев. Той посъветва на възрастните хора да им се осигури спокойствие, добър сън - от порядъка на 7 часа, здравословно хранене и за да тренират паметта си, да четат книги, списания. Също така е добре да имат часовник и календар с големи цифри, за да ги виждат отдалече и да тренират паметта. По този начин ще могат да се ориентират във времето.

„При мен идват хора с предписани по 6-7 медикамента, което е страшно. На възрастни хора им се предписват антидепресанти, които вредят“, коментира експертът.

Затова е добре да се избягват стресови ситуации. Не бива да се пренапрягате физически и психически. Почивайте редовно след всяка работа. Добре е да се движите повече сред природата, да правите упражнения, но все пак трябва да се консултирате със специалист според вашето здравословно състояние.

Решаване на кръстословици

Решаването на кръстословици и логически пъзели подмладява мозъка, твърдят британски учени. Според тях тази дейност подобрява кръвообращението в мозъка толкова много, че ефектът е доста сравним с ефекта от физическите упражнения. Смята се, че хората, които редовно прекарват време в кръстословици и пъзели, са по-малко склонни да страдат от загуба на памет.

Вършете действия с недоминиращата ръка

Можете да опитате да си миете зъбите, разбърквате кафето, ядете и т.н. с ръката, която не използвате обикновено. Това упражнение използва частите на мозъка, които обикновено са отпуснати и следователно играят важна роля за увеличаване на пластичността на ума. Освен това проучванията показват, че тази практика увеличава самоконтрола и прави човек по-малко агресивен.

Също така може да промените местата за сядане на масата на членовете в семейството. Новите впечатления и усещания са важни за мозъка. Опитайте да разменяте местата си, за да видите нещата от нова перспектива. Можете да практикувате този подход у дома, на работа или да го усложните, например като започнете да се прибирате вкъщи или да отивате на работа по нови маршрути, да правите нещо със затворени очи или да избирате нови рецепти за вечеря вместо обичайните.

Търсенето на алтернативи има не по-малко положителен ефект върху мозъка - например можете да използвате синоними вместо познати думи в ежедневната реч или да играете на асоциации. Можете да играете както самостоятелно, така и в компания. Може да приложите следната игра - назовете десет обекта, които наподобяват нещо друго на външен вид. Например лаптопът може да изглежда като кутия за бижута, вафла, папка и т.н.

Болести, които водят до нарушения на паметта

Има някои заболявания, които водят до нарушения в паметта. Вижте кои са те:

  • диабетът е увреждането на кръвоносните съдове, което неизбежно води до увреждане на паметта, която в случая с това заболяване може да бъде напълно загубена, ако не вземете спешни мерки за лечение;
  • заболявания на централната нервна система;
  • алкохолизмът намалява интелектуалните способности на човек, води до атрофия на мозъчните клетки и, разбира се, първо до краткосрочни пропуски в паметта, които с течение на времето стават постоянни;
  • лекарства, които разрушително влияят не само на паметта, но и на всички други структури на мозъка, екстазито например причинява непоправима вреда, както и някои хапчета за сън, успокоителни и антидепресанти, приравнени към наркотични лекарства;
  • липса на витамин В12, защото тялото изисква попълване с витамини, като ги приема в комплекс, за да нормализирате работата на кръвоносната система и функциите на човешкия мозък, по-специално, трябва да консумирате повече риба, яйца, месо, млечни продукти;
  • Болест на Паркинсон или множествена склероза, която с прогресията води до рязко влошаване на паметта.