0

Р одните звезди започнаха с приготвянето на зимнините. Ути Бъчваров и Иван Звездев издават тайни съвети, Джулиана Гани помага на майка си със сладкото, а Мона Гочева бърка лютеница с дядо си.

Чорбаджийска

На Архангеловден ще заложа зелето. Така е казал народът, дойде ли Архангел - слагай зелето. Струва ми се, че бързо ще стане готово, но ще го претакаме по-често. Задължително правя царска туршия. Чорбаждийската апетитка е много вкусна, нещо като лютеница, но е с парчета чорбаджийски чушки, винаги на поста това ме спасява, за да не мисля какво да ям. Също така сборджийска туршия от Дряново, тя ми е най-големият хит и й се радвам много. От Златоград имам рецепта за една туршия от тиквички, казва се Десетте скилидки, много е нетрадиционна поне за масовите разбирания с нейните кисели краставички. Домати в буркан също, това са ми стандартните зимнини. Обичам и солени краставички без нищо друго. Всеки ден трябва да се яде ферментирала храна, и лято, и зима. Китайци, индийци и всички по-стари народи го правят и се отчита като здравословен ефект. Доказано е, че тези млечно-кисели бактерии убиват много от паразитите и действат много добре на стомаха.

Затопляне

Кулинарната звезда Ути Бъчваров, който е готов със своята туршия, издаде тайни трикове, с които да се справим със слънчевото време, което саботира ферментирането на зимнините ни. „Глобалното затопляне за съжаление проваля цялата любов и стратегия като нас. Причината е, че чисто физически това е болно време, в което не бих съветвал никой да слага зимнина, защото тя ще претърпи една нещастна съдба. Сега, в началото на ноември, времето трябваше да е доста под 10 градуса и да протичат други ферментационни процеси, както се казва по научному. Ако човек иска да прави туршия, трябва да си купи хладилен шкаф, за да контролира подходяща температура за зеле и туршии. За да могат да преминат така наречения период на втасване. Иначе зелето ще се развали още след месец, няма да бъде хрупкаво. От друга страна, сме поставени в неприятна ситуация.

На част от зеленчуците, които са ни нужни за приготвянето на тези туршии, им свършва сезона и те не са в актуална ценова гама“, казва готвачът, който все пак открива начин да избяга от ситуацията. „Така че нещото, което направих аз, е това. „В моето студио имам голям хладилен шкаф, в който държа царската си туршия, която ми е любима. Зелето ще продължи да го има на пазара дълго, но карфиолът, камбите и морковите, които са комбинацията за царската туршия, не. Поне за класическата, а те скоро ще ни се изплъзнат от ръцете. Ако някой иска такава, да включва хладилниците, за да имитира студен балкон или мазе. Колкото и да е тъжно, това са моите съвети. Аз буквално постъпих по този начин“. Той, разбира се, разкри и негови тайни съставки.

„В този вид туршия слагам малко мед, хубав оцет, да не се лъжат хората да купуват евтини и нискокачествени, те не са достойни за една туршия. Нека използват добри продукти, солта също е от значение. Това мога да кажа на всеки, който иска да сътвори нещо толкова вкусно за зимата. Домашната зимнина е голям деликатес, не трябва да бъде пропускана. Нито замествана с химическите бидони, консервирани по заводи, продавани по магазини. Това не е вкусът на нашите зими и нашите истински надежди, че ще бъдем гостоприемни. Туршията е един основен акт на гостоприемство през този сезон. Домашното е по-вкусно и по-мило. Домашно приготвената храна има много други чувства, настроение и вкусове. А когато чисто механично купим 200 грама от магазина или голямата верига, нещата се опорочават. Мили приятели, създавайте контролираща среда за зелето и туршиите, стискам ви палци“, сподели усмихнатият Бъчваров.

Ягоди

Мисис Баба Магдалена Динкова слага първо компотите. Още през май тя затваря буркани с малини и ягоди. Прави ги по традиционна рецепта. Половината буркан пълни с плод, добавя седем лъжици захар и се долива вода, след това ги слага да заврат. „Правя компот от дренки, освен това в двора имам голям бъз и правя домашен сок от него. Бера 60 цветчета бъз и ги оставям да престоят. На два килограма захар слагам литър вода и след това заливам бъза, след няколко дни това минава през тензух, остава концентрат, който варя. Зимата може да се разрежда. Мисис Баба има любима туршия - царската. В нея слага чушки, зеле, моркови, добавя сол, оцет на вкус, на сутринта слага домашен магданоз и вари.

Джулиана Гани помага на майка си в направата на домашни сладка. „Последното й откритие е сладко от портокалови корички, а аз й помагам в направата. Майка прави и много компоти. А ние сме по яденето. Използвам ги, като ги разбивам в блендера“, с усмивка разказва тя.

Лъжица

Актрисата Мона Гочева показа в социалните мрежи как се справя с варенето на лютеница. Красавицата сподели кадри, на които показва как дядо й я учи да прави тази вкусна зимнина. На видеоклип звездата разбърква червените зеленчуци в дълбок огромен казан на двора. Докато тя се опитва да се справи с огромна лъжица, възрастният мъж й дава насоки, като накрая я моли да остави на него, за да не му загори лютеницата. „И аз се опитах да помагам, ама дядката е майстор и не дава да му се бъркат“, написа шеговито Мона.

Радо Шоу с 10 кг зимнина

Радослав Стоименов, известен с прякора си Радо Шоу, също е готов с част от зимнините. „Винаги приготвям сурова туршия, най-вкусна ми е. Слагат се зелени домати, моркови, корнишони, чушки, хубаво е да се слагат отгоре листа от целина. Слагаме морска сол и оставяме на ферментира. По този начин ни се получава страхотно. Направих 10 килограма бидон“, разказа комикът. „Правим и кисело зеле, но още изчакваме за него, рано ни е. Там слагаме една царевица, червено цвекло и морска сол. Претака се и после си хапваме. Има още около 15 дни, докато го сложим“, допълни Стоименов. Той издаде и две зимни рецепти, които приготвя със зимнините си. „От суровата туршия става много вкусна мусака. Разбира се, не е като обичайната. Нарязва се от нея на много дребно, нарязват се картофчета на ситно, малко олио и след това се запича във фурната. Става по-хубаво и от обичайната муска. Едни мои роднини ми я казаха и оттогава всяка година си го готвим“, разкри Радо. „С киселото зеле имаме друга рецепта. Когато е готово, вари се, режа го, слагам боб и ориз и става нещо невероятно. Много вкусни зимни ястия“, добави той.