0

А ко човек наистина иска да е здрав, наред с билковата ракия трябва да се храни здравословно – с повече плодове и зеленчуци, риба и нетлъсто месо, ядки и подправки. Умерената консумация на ракия намалява стреса, понижава кръвното налягане, редуцира нивото на лош холестерол, дезинфекцира лигавиците в устната кухина и притъпява зъбобола. Възрастните хора в България твърдят, че ракията, особено ако в нея се добавят билки, е еликсир за здраве. И това не е само фолклор. Днес има десетки проучвания, които доказват лечебните свойства на спиртните плодови напитки, стига те да се консумират в малки количества – 2 пъти седмично по 50 мл.

Миксът от сухи билки се поставя в стъклен съд и кам тях се добавя мека домашна ракия.

 Миксът от сухи билки се поставя в стъклен съд и кам тях се добавя мека домашна ракия.
iStock

Медицинско изследване потвърди неотдавна мнението на нашите дядовци, че ракията е лековита и полезна. Според специалистите умерената й консумация, влияе благоприятно върху кръвното налягане. Пиейки по няколко глътки ракия, хората по-рядко боледуват от сърдечни заболявания и не страдат от високо кръвно налягане. Този алкохол има силата да лекува възпаленията на вътрешните стени на кръвоносните съдове, където обикновено се намират мастни клетки (т.нар. лош холестерол). Разкъсването на тези мастни плаки може да доведе до инфаркт, а също и до образуването на тромби, твърдят медиците. И предупреждават, че обратният ефект на ракията се появява, ако се употребява дългогодишно и в големи количества.

Билкова ракия хората могат да пият два пъти седмично по 30-50 мл.

 Билкова ракия хората могат да пият два пъти седмично по 30-50 мл.
iStock

Ракията може да стане още по-полезна, ако в нея се добавят билки. Троянският еликсир например се приготвя чрез добавянето на 12 билки - сладка папрат, балканска чубрица, равнец, червено подъбиче, черен бъз, жълт и черен кантарион, риган, мащерка, мента, карамфил и босилек. За тази рецепта се носят легенди. В мека мускатова ракия пък може да се накисне мурсалски чай, стрък пелин, цвят от плодово дърво (дюля, вишна, слива, круша, ябълка или череша), зелени орехчета, глог, плодове шипка, листа от дрян, стръкче божо дърво, бял трън, борови връхчента, листа от див и питомен джоджен, листа и кори от лимон, волски език, рози и какво ли още не. Има поне 50 билки, които успешно могат да се ползват за подобряване на вкусовите и лечебни свойства на ракията, твърдят старите майстори. Тези еликсир лекува кашлица, висока температура, стомашно-чревни болки, аритмия, главоболие, сърдечносъдови проблеми и т.н. Страдащите от стомашна язва и хроничен гастрит знаят, че глътка от този спиртен еликсир на гладно сутрин облекчава силните болки. 50 мл. ракия след хранене пък се препоръчва на хора с високо кръвно налягане. Но това не е всичко. Освен за вътрешна употреба, ракията може да се използва и външно – за мазане на болни места по тялото.

След като в ракията се поставят подбраните билки, сместа се разбърква добре и се оставя да престои 20 дни, разкриват тайната на приготвянето й старите майстори. След като мине този срок, съдържанието на съда (за предпочитане е да се ползва стъклен буркан) отново се разбърква и се прецежда, като растителната маса се изстисква с ръце много добре до последната капка. Отделеният билков извлек се налива в бутилки и се затваря хубаво. Вътрешно билковата ракия може да се приема по 1 супена лъжица 3 пъти на ден или да се пие от нея по 30-50 мл. два пъти седмично. Както твърдят старите майстори, усещането е невероятно – докато пиеш ракията, сякаш „течността минава през тялото ти като метличка и те почиства, а от което ти става много приятно“.

Външно ракията се прилага като средство за компрес или разтривки на болното място. Може би мнозина помнят, как баба им е слагала компрес с ракия и вода на гърдите при упорита кашлица. Този метод днес се отрича от медиците, поради наличието на антибиотици. Но все пак е редно да се отбележи, че спиртната напитка има загряващ ефект, тялото се изпотява и така изхвърля токсините. Освен това помага на имунитета за по-бързото справяне с вирусната или бактериалната инфекция чрез повишаване на циркулацията на кръвта в организма. Билковата ракия също така се използва като природен лек за ревматизъм, шипове, подагра и болки в ставите.

iStock

От тефтера на баба

При ревматизъм в съд със силна ракия се накисват листа от репей. Те престояват в нея едно денонощие, след което се изваждат и налагат върху болезнените места. Мястото на болката преди това обаче трябва да бъде намазано със свинска мас. Прави се превръзка с вълнена кърпа или шал и се престоява така няколко часа. Лечението е с продължителност една седмица. Прави се кратка почивка и процедурите се повтарят. При подагра в половин литър домашна ракия се разтваря десет милилитра камфор. Сместа се разбърква добре и вечер се прави компрес на място, където са най-силните болки. Компресът се сменя четири-пет пъти докато не се почувства облекчение.

За облекчаване на болките в ставите може да се направи домашно лекарство с 1 литър гроздова ракия, 1 шепа сух магданоз и 1 шепа сухи листа от коприва. Всички съставки се поставят в стъклен буркан, който се затваря добре и се оставя на топло място, за да престои 20 дни. Необходимо е обаче всеки ден сместа да се бърза или бурканът да се разклаща. След като времето изтече с билковата ракия се разтриват възпалените и подути стави. При настинка и грип се използват натурални продукти, които сами по себе си имат мощни лечебни свойства. В 500 мл. домашна ракия се сипват 200 грама настърган джинджифил, 200 грама пчелен мед и 1 нарязан на шайби лимона без кората. Сместа се оставя да престои поне една седмица на студено. Разбърква се и се консумира по лъжица всеки ден преди лягане. За компреси и разтривки при настинка може да се направи домашна тинктура от кокичета. В половин литър ракия се накисват белите цветчета от около 50 кокичета. Сместа преседява на тъмно и хладно 45 дни, след което се прецежда. С готовата тинктура се разтрива гърба и гърдите, а тялото се завива с одеяло, за да се загрее и изпоти. Една процедура е достатъчна за отшумяването на симптомите.