0

Р итуалното жътварско ястие бел муж се прави от прясно овче сирене и стрити зърна от току-що откъснат клас пшеница или лимец. За това разказа пред „Телеграф“ Емил Цанков от Белоградчик, който показа по време на фестивал за ферментирали храни в Превала в Западния Балкан как се приготвя едно от най-популярните в България, но вече забравени ястия. 

Трибали 

Бел муж много напомня на швейцарското фондю, но е с много по-стара история от него, която идва от времето на траките. Емил Цанков се е посветил на популяризирането на това ястие, защото то съдържа и духа, и материята в себе си. Той е роден в село Прауджа, до Белоградчик, чието име означава пътят на слънцето. Самото сирене пък също е свързано със слънцето, а неговата направа възпроизвежда раждането на самото светило. Белият мъж се прави в цяла България, но в различни вариации.

Като слънце

Всъщност Бел е тракийски бог на слънцето и светлината според Емил. По-късно, вероятно когато приемат християнството, се преплитат елементи от новата религия. Любопитно е да се научи, че трибалите, които са завещали рецептата, всъщност са вярвали в божието триединство, елемент типичен точно за християнството. 

Пастири 

Самите траки са известни пастири в древния свят. Зад бел муж стои вълнуваща легенда. В стари времена около Петровден жътварите взели със себе си прясно сирене и малко хляб. По обяд те видели как на хоризонта в маранята се появил силует, а след това образ на мъж в бели дрехи. Според една от легендите това бил самият божи син, но според друга Свети Петър.

Той поздравил жетварите с добър ден и ги попитал, след като толкова дълго и усилено са работили, няма ли да хапнат и да отпочинат. Те смутено се спогледали и отговорили, че нищо специално не са взели освен прясно сирене и малко хляб. 

Горещ камък 

Тогава мъжът в бяло засиял и поискал да му дадат сиренето. Било горещо, точно като на Петровден. Мъжът отишъл до един горещ от жегата камък и оставил една от буците върху него. От горещината сиренето се разтопило. Тогава той помолил да му откъснат сноп с пшеница, която тогава била лимец. След това започнал да рони зърната върху сиренето и лимецът се смесил с него. След това поканил всички да хапнат от божественото ястие. От този момент нататък бел муж се прави в чест на божия син, Свети Петър, а прясното сирене се приготвя от млякото на издоените на Еньовден овце.  

В метален съд на огън 

В днешно време ритуалът се прави на открито в меден котел върху жив огън. В съда се натрошават няколко буци прясносолно сирене. Може да бъде овче, краве, козе, в зависимост от материала, с който разполагат домакините. След това се бърка, докато се стопи, не се добавя никаква мазнина. Когато си пусне маслото, към него се добавят натрошени зърна от лимец или пшеница. Може да се добави и брашно, което се бърка със сиренето. Консумира се с прясна питка. В някои краища на страната се прави сладко или се добавят различни подправки като млад джоджен, копър, магданоз. 

В домашни условия белият муж може да се приготви в тенджерка за фондю по абсолютно същия начин. Ако не, просто се слага малка тенджерка на котлона, натрошава се сиренето, бърка се, накрая му се добавят счукани лимецови зърна. Който желае може да го подправи с черен пипер, чубрица или подправки по желание. Маже се върху препечена филия или прясна питка с чаша вино. 

Овцете в страната под 1 милион 

В село Превала в Западния Балкан са отглеждани между 18 хил. и 23 хил. овце от местната Реплянска порода, които са се хранели само с билки, според Емил Цанков. Те са опасвали тревата по пасищата, така са помагали на птиците да гнездят и с продуктите от тях са давали препитание на местните хора. Според агростатистиката на МЗ през 2019/20 броят на овцете в страната е бил над 1,3 милиона, а в началото на тази година те са паднали на 987 488 броя за цялата страна. Областите първенци в овцевъдството са Благоевград – 96 645, Бургас – 93 102, и Пловдив – 87 606, като най-много от тях са млечни.