0

А ко си мечтаете за пътешествие назад във времето или копнеете за пиратски приключения, остров Света Анастасия край Бургас е вашата дестинация. 

Малкото късче земя насред морето крие хилядолетни тайни, преплетени с мистика и страховити легенди. До Света Анастасия се стига само по море, затова се въоръжете с много авантюристично настроение. Ще плавате с истински кораб, а може и да нощувате на острова. Над 20 000 туристи идват тук всяка година, привлечени от магията на единствения обитаем остров в български води.

Живописният остров е привлекателно място и за празнични поводи като кръщенета, венчавки, момински партита, рождени дни и културни събития. Остров Света Анастасия се намира в Бургаския залив в Черно море, на 6,5 км югоизточно от Бургас, между нос Чукаля и нос Атия. Изграден е от вулканични скали, висок 12 метра, на места височината им достига до 17 м, а площта му е близо 9 декара. Между 1945 и 1990 г. той носи името Болшевик.

Сред бургазлии островът и до днес е известен със старото си име Болшевик. Местните хора добре си спомнят времето, когато до руините се е стигало единствено с рибарски гемии и само търсачите на силни усещания дръзвали да стъпят там. Историята е отредила невероятна и многолика съдба на острова. Някога, преди много векове, той е бил амбасадор на свирепи пирати, които го превърнали в свое скривалище. По-късно насред морето възниква духовно средище с манастир, приютило монаси от далечни земи. След серия от катаклизми островът обезлюдява, за да се превърне в най-почутия у нас антифашистки затвор. 

През 2014-а Света Анастасия претърпя нова трансформация и се прероди в невероятна атракция за туристите. Невероятната тайнствена атмосфера, обгърнала малкото островче, се усеща още на кея. Тя нашепва от старинния фар и някогашните манастирски килии, превърнати днес в уютни хотелски стаи. Ако решите да доплавате до това невероятно място, не пропускайте островния музей, който пази цялата история на острова. Седемте изложбени зали разказват древни легенди, които обвиват в мистика Света Анастасия.

Едната от тях е скрила несметно пиратско съкровище, зорко пазено от призрак на морски разбойник. Зала "Карцер" е посветена на годините, в които островът е бил превърнат в политически затвор. Тя разказва за съдбата на 43-мата комунисти, заточени там, и за бягството им от родния "Алкатраз". Друга от залите е обзаведена с криви огледала и носи името „Екамос”. Подът е светещ и имитира морско дъно, покрито с планктон, който създава усещане, че сте под вода. Цената за билетче за музея е 6 лева, а за ученици - 4 лв.

Ако сте тръгнали на морско пътешествие, трябва да приготвите и 16 лв. за транспорт с кораб. За деца и ученици цената е 12 лв., а за най-малките от 3 до 6 годинки - 6 лв.

Сред най-интересните забележителности е старинната църква, която е единственият храм в България, построен на остров. Иконостасът й е истински шедьовър на дърворезбарското изкуство. Автентичните стенописи са другото, което привлича в църквата. На острова има още лекарна, ресторант, къща за гости, чилаут зона и конферентна зала.

еАрхитектурните и историческите обекти са изцяло реставрирани. Туристите могат да опитат чайове от ароматни редки билки и екопродукти в лекарната, а след това да похапнат пресни морски дарове в ресторанта с емблематично име „100 години назад”. Заведението е с капацитет от 50 места и името му съвсем не е случайно. Щом видите менюто, автентичните гозби в него ще ви пренесат цял век назад. Блюдата от морски специалитети са подбрани по най-старите бургаски рецепти, а уникалната обстановка е гарнирана със старинен грамофон и винилови плочи.

На острова може да се нощува в някогашните затворнически килии, превърнати днес в уютни спални, запазили автентичния си дух. На разположение на туристите са малка къща за гости, която се намира до ресторанта и по-голямата манастирска сграда. В нея стаите са от типа "манастирска килия". Легло в двойна стая струва от 55 до 75 лева, а за единично настаняване цените са съответно 80-110 лв. 

Осигурен е удобен достъп и за хора с увреждания. Кеят е приспособен за инвалидни колички, пътеките са със специален наклон, а на втория етаж в голямата манастирска сграда има асансьор.

Въпреки че площта на острова е само 9 декара, всяка от сградите тук е пропита с история, в която са преплетени и легенди.

Остров Света Анастасия е забулен в мистерия и за него се разказват стотици легенди и истории. Една от тях разказва за пирати, които нападнали острова във времето, когато там имало манастир. Монасите се затворили в църквата и се помолили на Света Анастасия да им помогне и да ги избави от набезите. Тя чула молитвите им и изпратила страховита буря, която разцепила на две пиратския кораб и го потопила. И до днес останките на кораба са вкаменени в скала, която може да се види от всеки посетител на острова. Преданието носи, че причината за пиратските набези е заровено на острова златно съкровище, пазено от призрака на загинал пират. Според друга легенда навремето до острова са достигали викинги. Документирани сведения за това няма, но има следи от две опожарявания.

Странностите, обвили това място, продължават и до днес. По време на реставрацията на църквата работниците попаднали на ценна находка. Зад каменния олтар на пода те открили малка дупка, в която монасите са криели църковната утвар - масивен златен кръст и Библия, писана на ръка. Скривалището е точно там, защото никой не е допускан зад олтара и дори пиратите не са смеели да влизат в църквата.

Предметите, открити зад каменния олтар на единствената островна църква в България, днес са част от изложба на втория етаж на голямата манастирска сграда. Зад църквата са открити и гръцки монети от злато,  зазидани в дълбок ров.  Сега той е покрит с дебело стъкло, което позволява на посетителите да видят точното място на древния трезор.

Преданията за несметни съкровища, сандъци със злато и скъпоценни камъни не свършват дотук. Легендата разказва, че под самия остров е скрито имането  на  Вълчан войвода, а до него се стига през кладенеца в центъра на острова. През годините, когато островът беше изоставен, много смелчаци са опитвали късмета си, но досега никой не го е намерил, затова пък мястото вдъхновява и до днес.

На Света Анастасия има три скални феномена, известни като Гъбата, Дракона и Вкаменения пиратски кораб. Преданието разказва, че на Гъбата е погребан свят монах, живял на острова. Вярва се, че на острова съществуват две подземия, чиито входове са много добре замаскирани и никой не може да проникне до тайните им. Досега обаче те не са открити.