0

С езонът на подледния риболов все още не е приключил, макар в последните години той да става все по-късно и възможен на по-малко места, тъй като глобалното затопляне влияе и на климата у нас. Много риболовци, запалени щукари, търсят тази риба и под леда.

Те споделят в риболовните форуми опита си и дават съвети. От 1991 г. търся щуки под леда и съм се убедил, че можеш да я хванеш и на метър дълбочина, и на 10-12 метра, пише един от рибарите щукари. Всичко зависи от водоема.

На някои места се хваща на големи дълбочини, на други - на метър-метър и двадесет сантиметра под  повърхността. Обикновено щуката се държи на около 3-5 метра под леда и там, където има подводни склонове и прагове.

Стига да я намериш къде стои под леда, ще я хванеш. Правила няма, но ако знаеш какъв е релефът на дъното, ще имаш по-голям успех. Много щуки се навъртат край паднали дървета във водата.

Там обаче трябва много да се внимава, тъй като ледът може да се продъни. Като цяло правилото е да не стъпваме на места, където от водата стърчи някаква растителност.

Относно такъмите риболовците щукари съветват да се използват големи блесни по 6-7 сантиметра, с разширение към долната част. Те планират хоризонтално при падане по 1-2 метра, ако дълбочината позволява. Блесната я монтираш с вирбел с карабинка, а на карабинката закачаш една тройка, примерно №6, на която, ако искаш, можеш да прикрепиш червен вълнен конец. Влакното не трябва да е по-тънко от 0,22 мм, монофил.

 Пробиваме дупки с ледобур.

  Пробиваме дупки с ледобур.
ФЕЙСБУК СТАНИЛ ЙОТОВ, ТЕЛЕГРАФ

Може да се слага волфрамов повод или такъв с вградени метални нишки, с който се прави перфектен възел и е мек и фин. Лови се с пръчка около 1 метър (когато помпаш блесната прав), без кивок - щуката взема рязко блесната и ударът се усеща директно на върха.

Понякога ударът е брутален и натиска върха на тояжката в дупката. Кивок може да се слага, ако се лови костур, но за щука не е нужен, кълнат се риболовци. Ако помпаш, седнал на столче, можеш да ловиш с по-къса пръчка, която ти е удобна. Важното е да не ходиш много по леда и да не тропаш излишно.

Правиш две, три дупки на около 30 квадрата и ги обикаляш през определено време. Макарата е добре да е с такава смазка, която не замръзва при минусови температури.

Щуката взема блесната обикновено през средата и затова допълнителната тройка е от значение за засичането й. Помпането е с по-дълги паузи отколкото при костура, като издигаш блесната и по-нагоре.

Добър метод за риболов на щуки под леда през зимата е, като се използва мъртва стръв. Първо изберете рибката примамка.

Щуките се хранят по-малко през зимата, отколкото през лятото, затова стръвта не бива да бъде едра. Най-добрата стръв това са малки скумрийки, сардини или херинги, които можете да откриете на всеки рибен пазар или в рибарските магазини.

Хищниците се въртят през зимата там, където има храна. При ниски температури на водата щуките рядко предприемат турнета за плячка. Ако през есента сте открили място, където лесно се лови дребна риба, то значи и през зимата там шансовете ви за улов на щука не са лоши.

Подводни хълмчета, стръмни брегове, дъно с растителност - това не са зимни бърлоги само за обикновените риби, а и за техните преследвачи.

Внимаваме ледът да не е прекалено тънък

 Внимаваме ледът да не е прекалено тънък
ФЕЙСБУК СТАНИЛ ЙОТОВ, ТЕЛЕГРАФ

Най-често се обажда костурът

В ледените дупки най-често се обажда костур. Освен че се хващат най-лесно, те се движат и на ята. Налучкате ли ятото - просто няма спиране. Червеи и личинки са добри примамки. Използвайте по-големи блесни.

Може да раздвижите стръвта, като закачите на 30-50 см над блесната на главния повод туистер, гумена рибка или нещо подобно. Блесната следва леко да се придърпва.

Пуснете стръвта до дъното, приберете с макарата половин метър влакно и после придърпвайте, като лекичко разклащате върха на въдицата.