0

Л ятото дойде, а с него и неизменната почивка. Какво обаче да имаме предвид, когато сме с деца на море. Все пак тогава няма как да тръгнем просто с една раничка багаж. Нужно е да подберем всичко внимателно и да сме подготвени за всякакви ситуации.

Затова е най-добре да си направите специален списък, за да не забравите нещо важно. Не пропускайте да се заредите и със забавни игри и четива, за да не изпаднат децата в истерия от дългото пътуване и да се оплакват от скука.

Едно от най-необходимите неща е водата, но и задължително трябва да имате някакво средство против гадене или в краен случай пликче, което да ви спаси от неудобството да търкате седалките неопределено дълго с мокри кърпички. В аптечната мрежа се предлагат различни видове близалки и прахчета, които могат да предотвратят повръщане.

Разбира се, не бива да забравяте и прахчета против диария, както и медикаменти против висока температура. Противовъзпалителните медикаменти трябва да са ваш спътник в тези ситуации. В чантата отделете място също така за капки за нос, уши, очи, както и лепенки при наранявания. Дезинфектантът и марличките също трябва да присъстват в аптечката ви. Не забравяйте и подходящ слънцезащитен крем, за да се предпазите от изгаряния.

При повръщане


Какво да правим, ако детето започне да повръща? Ясно е, че летните почивки често са съпътствани с вирусни инфекции. Заболяването започва от няколко часа до няколко дни след контакт с инфекциозния причинител. В началото обикновено се появява многократно повръщане, съпроводено с болки в корема, гадене, може да има повишена телесна температура. От няколко часа до 1-2 дни след началото се появява и диария. В повечето случаи няма нужда от специфично лечение, както и от лекарска помощ. При малките деца и бебета обаче могат да настъпят бързо усложнения, защото може да се стигне до обезводняване.

В началото се препоръчват прием на прахчета, които съдържат електролити – натрий, калий, хлор, както и глюкоза. Разтварят се в определено количество преварена вода. Съществуват и готови електролитни разтвори за директна консумация. Основното правило в случая е да се дават на често по малки порции от разтвора. В зависимост от възрастта и състоянието на детето това може да се случва посредством лъжичка, чаша, сламка, спринцовка. Колкото повече приеме от рехидратиращия разтвор, толкова по-добре. Правилно проведената рехидратация с достатъчно количество рехидратиращ разтвор може да е достатъчна за възстановяване на детето. Не се препоръчва даването на чиста вода, тъй като тя не съдържа достатъчно соли, които да възстановят загубите при повръщането.

Захранване

Захранването трябва да започне 4-6 часа след последното повръщане на детето. В началото през устата се дават само обикновени бисквити, сухари и солети. Отново трябва да се спазва правилото на малки порции, но на често. По този начин няма да дразним стомаха. Добре е няколко дни да се спазва диета, да се избягват подправки, пържени и мазни храни, както и плодове, с изключение на банан и печена ябълка. Затова подбирайте внимателно менюто, само така детето ще се възстанови напълно.

Обезводняване

Кои са признаците на дехидратация при детето?

Намалено количество на отделената урина, която придобива тъмен цвят;

Суха кожа, напукани устни;

Бял налеп на езика;

Хлътнали очни ябълки;

Силна жажда;

Ускорена сърдечна дейност;

Хлътнала фонтанела;

Плач без сълзи,

Ако е отпуснато.


Кога незабавно да потърсите лекарска помощ?

Повръщането може да е симптом и на редица други заболявания, засягащи както храносмилателната система, така и други органи и системи. Някои от тях може да са потенциално опасни и да изискват своевременна лекарска помощ. Незабавно потърсете лекар, ако:

Детето е летаргично, спи непрекъснато

Ако е силно раздразнително, плаче и не може да бъде успокоено

Поддържа висока температура (над 39оС)

Диша учестено

Има силни болки в корема (особено ако липсват изхождания).