0

В сяка религия има своите свещени места за поклонение. За християните това са Йерусалим и Рим, за будистите - Лхаса в Тибет, за индуистите – Вараниси в Индия. За мюсюлманите са Мека и Медина в Саудитска Арабия, а също и Ала-кутс, като на арабски се нарича Йерусалим. Но най-свещената реликва за поколение е Каабата в Мека, наричана още „Домът на Аллах“, където ежегодно се стичат над 1 000 000 вярващи за поклонение. Киблата, или посоката, към която мюсюлманите се обръщат по време на молитва, е посоката към Кааба от която и да е точка на Земята. Погребват своите мъртви с лице към неговия меридиан. А едно от 5-те основни изисквания на исляма е всеки вярващ да извърши хадж - да посети Голямата джамия Ал-Харам в Мека, в чийто вътрешен двор се намира Каабата с Черния камък.

До черния камък могат да се докоснат малцина избрани.

 До черния камък могат да се докоснат малцина избрани.
i.greatplainsparanormal.com

Черният камък, който представлява остатък от метеорит, според мюсюлманите е изпратен от Бог на Земята след грехопадението на Адам в знак на грижа от висшите сили за човека и за напомняне за Бога. Ибрахим (Авраам) създал на това място олтар към Бога и принесъл агне в жертва. Камъкът, чиито счупени парчета са заобиколени от пръстен от камък и държани заедно от тежка сребърна лента, се съхранява в огромен неправилен куб с височина 15 метра и разлика в ширината на страните между 14 и 10 метра. Изграден е от сив камък и мрамор. Той е ориентиран така, че ъглите му приблизително да съответстват на точките на компаса. Интериорът не съдържа нищо друго освен камъка, трите стълба, поддържащи покрива, и множество окачени сребърни и златни лампи. През по-голямата част от годината Кааба е покрита с огромен плат от черен брокат.

Пророк Мохамед указва мястото на черния камък. Миниатюра от 1307

 Пророк Мохамед указва мястото на черния камък. Миниатюра от 1307
wblog.wiki/bg

Според преданието този камък е даден на Адам при изгонването му от рая, за да получи прошка за греховете си. Легендата разказва, че първоначално камъкът е бил бял, но е станал черен, поглъщайки греховете на безбройните хиляди поклонници, които са го целували и докосвали. Всеки мюсюлманин, дошъл на поклонение, е длъжен да обиколи Кааба седем пъти, по време на които той или тя целува и докосва Черния камък. Когато месецът на поклоненията приключи, се извършва церемониално измиване на Кааба, в което участват освен религиозните служители така също и поклонници. Ключовете за Кааба се пазят от племето бани шайба.

Ранната история на Кааба не е добре известна, но е сигурно, че в периода преди възхода на исляма тя е била езическо светилище и е била място за поклонение на хората по целия Арабски полуостров. В Корана се говори, че Ибрахим (Авраам) и Исмаил „са издигнали основите“ на Кааба. Точният смисъл е неясен, но много мюсюлмани тълкуват фразата, в смисъл че са възстановили светиня, издигната за първи път от Адам, от която все още са съществували само основите.  След като пророк Мохамед се завръща триумфално в Мека през 630 г., той заповядва да бъдат унищожени езическите идоли, разположени край светилището, като оставя само Черния камък.

Саудитски командоси атакуват Голямата джамия в Мека през 1979 г.

 Саудитски командоси атакуват Голямата джамия в Мека през 1979 г.
upload.wikimedia.org

Екстремисти оскверняват джамията

Кааба е унищожавана, повреждана и възстановявана няколко пъти. През 930 г. самият Черен камък е отнесен от шиитската секта на карматите, които го връщат чак след почти 20 години срещу откуп. През 1979 г. в продължение на две седмици - от 20 ноември до 4 декември 1979 г., бунтовници, призоваващи за свалянето на Саудитската династия, превземат джамията Ал-Харам и обявяват, че техният лидер Мохамед ал-Кахтани е „Махди“ (Месия) и призовават мюсюлманите от цял свят да му се подчиняват. Превземането на Ал-харам, вземането на заложници и смъртта на стотици терористи, войници от саудитските сили за сигурност и поклонници в последвалите битки за освобождаването на джамията шокират ислямския свят.