0

П овечето хора просто знаят, че египетските пирамиди са големи, впечатляващи структури, построени преди много години в Древен Египет. Общоизвестно е също, че пирамидите са служили за гробници, където е приключвал земният път на фараоните. Но всъщност има още много по-интересни неща и малко известни любопитни детайли за тези тайнствени структури.

Египет е дом на над 118 пирамиди, които продължават да примамват пътешественици, математици и археолози, които се стремят да разберат тези създадени от човека структури. Скорошни изследвания развенчават някои от митовете за пирамидите. На първо място е отречено твърдението, че гробниците са строени от роби и военнопленници.

Историята

Построена преди повече от 4500 години, Великата пирамида в Гиза е последното древно чудо на света и символ на богатата култура на Египет. Структурата е част от група от три пирамиди - Хуфу, Хафрен и Менкаур - като всяка от тях служи като кралска гробница. Докато и трите пирамиди в Гиза продължават да удивляват света, Хуфу, по-известна като Голямата пирамида, е получил най-голямо внимание поради огромния си размер.

Изследователите са прекарали десетилетия в опити да разкрият вътрешните мистерии на Голямата пирамида, за да разберат нейните инженерни загадки и предназначение. През 2015 г. проектът ScanPyramids събра експерти от Франция, Япония и Египет, които с неинвазивни техники се опитват да разкрият какво се крие вътре в Голямата пирамида. През 2017 г. учените най-накрая успяха да надникнат вътре, използвайки физиката на елементарните частици. Техните открития показаха скрит свят, пълен с тайни стаи. Екипът реши да включи в изследването сканиране с космически лъчи. Те са много по-мощни от рентгеновите и могат да осъществят 3D сканиране през дебели стени.

Загадките

Може би най-голямото откритие е съществуването на така наречената Голяма празнота. Мистериозната кухина се намира точно до Голямата галерия, на не повече от 15 метра над нея. Минималната й дължина е преизчислена благодарение на новите сканирания, които показват 40 метра в една от секциите. Наклонът обаче остава спорен. Експертите инсталираха нови устройства в Голямата галерия, за да наблюдават „Голямата празнота“ от няколко ъгъла.

Археолозите не са сигурни какво ще намерят в празнотата, която може да бъде една голяма площ или няколко малки стаи. Те се надяват до края на 2022 г. да разберат функцията на тази кухина. Едно от предположенията е, че отворът представлява вход и там е скритата гробната камера на Хуфу. Дори откритието да не е чак толкова революционно, археолозите смятат, че с изследването на кухината ще бъде окончателно разрешена загадката, свързана изграждането на пирамидите.

Новите изследвания

Смята се, че технологията за строеж и свързаност на напречните коридори и камери, ще даде окончателния отговор на въпросите за етапите и последователността на строителните работи. Това е изключително важно да бъде уточнено, тъй като наличието на десетки, а според някои стотици подобни сгради предполага, че строежите са се случвали по няколко наведнъж. Последното, предвид ориентировъчния брой на местното население, няма как да не се е случвало без тайни методи, които улесняват това строителство.

Учените, изследващи древните надписи в гробниците, са се натъкнали на рампа със стълби и поредица от дупки за стълбове, което предполага, че работата по изваждането на огромните каменни блокове, използвани за изграждането на паметниците, може да е била завършена по-бързо, отколкото се смяташе досега.

Докато теорията, че древните египтяни са използвали рампи за преместване на камъните, вече е известна, структурата, открита от англо-френския екип, е значително по-стръмна, отколкото се предполагаше преди.

Техниката

Учените смятат, че включването на стъпалата и дупките от двете страни на рампата предполага, че строителите са успявали да теглят от двете посоки, вместо просто да влачат блок зад себе си. Според експертите за построяването са използвани едновременно различни техники и методи. Те смятат, че находката е значима, защото според тях това предполага, че работата е била извършена по-бързо, въпреки че включва тежък труд на голям брой хора.

„Системата, която открихме, ще позволи на повече хора да прилагат сила наведнъж, така че това означава, че ще можете да премествате блоковете по-бързо“, каза д-р Роланд Енмарч, старши преподавател по египтология в Университета в Ливърпул.

Той казва, че самата алабастрова кариера, както и надписите, които са били там, от дълго време и за първи път са били открити от Хауърд Картър - откривателя на гробницата на Тутанкамон.

Първоначалният фокус на екипа не беше върху рампата, водеща надолу към кариерата, а върху правилното документиране на надписите, намерени там. Но вниманието на изследователите скоро е привлечено от конструкцията и отговорите на въпросите как са построени пирамидите.

Тайните надписите позволяват на учените да датират рампата около времето на фараона Хуфу или Хеопс. Въпреки че няма доказателство, че методът е бил използван за основа на строителството. Енмарч потвърди, че техниката с пилоните и стръмната рампа е в основата на средната строителна техника в Египет.