0

Неземното удоволствие да киснеш в горещ минерален басейн под открито небе с чаша шампанско, докато над тебе се сипе пухкав сняг, в България е напълно постижимо.  Вярно е, че покрай размирните събития в днешно време звучи някак греховно и неприлично да си мечтаеш за такива удоволствия. Но ако искаш да си полезен на себе си и света, трябва да се погрижиш за здравето на тялото и душата си. Затова, ако живеете в столицата, най-близките градчета, където да отпуснете душата и тялото си, сред горещите ласки на минерални басейни под открито небе са Долна баня, Сапарева баня, Добринище, Момин проход и още много други.

Луксозен басейн с гореща минерална вода и подводен масаж в Долна баня

 Луксозен басейн с гореща минерална вода и подводен масаж в Долна баня
Авторът и Фейсбук

За Долна баня води магистралата за Пловдив и след ихтиманския мотел се прави завоя на ляво, стига се Костенец и на няколко километра е градчето на щъркелите. Нищо чудно заради слънчевото време и топлите течения, които навлизат от юг в планината, семейства от щастливите птици вече да са пристигнали. За Сапарева баня пък се тръгва към Дупница, а курортният град с най-горещия гейзер в Европа е на два или три километра.

Халатите са на крачка от басейна Любимото джакузи с минерална вода

 Халатите са на крачка от басейна Любимото джакузи с минерална вода
Авторът и Фейсбук

Долна баня е истински рай и през зимата, и през лятото. Няколко малки и чисти хотелчета едвам смогват да поемат жадните за чист въздух и минерални удоволствия, задушаващите се от мръсотията и сгради мастодонти софиянци. С деца, без деца, млади, на средна възраст, купонджии или просто хора, страдащи от астма или от шума хора. Те са от различни породи и любители на природата, селския начин на живот, но и на лукса. Защото тук има за всеки по нещо.
Най-забележителната гледка в Долна баня са туристите от Боровец, които през зимата, затънали в сняг, хвърлят набързо скиорските дрехи и се бухват в димящите открити басейни с чаша уиски или местно вино. Къде да намериш по-истински лукс от това, докато киснеш гол в синята вода, около теб се вие пара, а в далечината погледът се къпе в потъналите в сняг върхове на Рила. А през това време апетитната пара на супа от домашна кокошка гъделичка носа ти от кухнята на някое малко хотелче.
 

Любимото джакузи с минерална вода

 Любимото джакузи с минерална вода
Авторът и Фейсбук

В интерес на истината за последните няколко години в градчето се нароиха китни къщи за гости и малки хотелчета, които предлагат тези удоволствия. За повечето от тях особено преди празници е добре да си ангажирате места, защото поради близостта със столицата местата бързо се заемат. Може би това е и причината, че пакетите, характерни за старите курорти с огромни хотели каквито са Велинград, например пакетите с включени закуски и вечери не са толкова популярни, но пък не са и невъзможни. В момента в Долна баня могат да се намерят стаи от 30 лв. до 180 лв. за двама. Независимо дали са луксозни или не, гарантирано е, стопаните държат да са спретнати и чисти.
Истината е, че всички хотелчета предлагат доста добра храна. Ако обаче сте любители на традиционната кухня, щом сте в Долна баня задължително трябва да посетите една от кръчмичките в курортното градче, което е на около 5 км от центъра, в полите на самата планина. Най-бързо е с кола, но ако сте по-голяма компания, можете да тръгнете и пеша. Щом стигнете мястото, няма да съжалявате, че сте били толкова път, защото там все още се предлага съвършената шкембе чорба, а също и питателни порции от пълнени чушки с ароматен бял сос. Ако трябва да сме честни, това, което привлича като с магнит точно мъжката част от гостите, е нечовешки вкусната мусака, с майсторска заливка. Пукне ли пролет може да се седи сред райска градина сред нацъфтели овошки, които през есента са пълни с ароматни дюлеви плодове.

Печка с жив огън в малка кръчма в Долна баня

 Печка с жив огън в малка кръчма в Долна баня
Авторът и Фейсбук

Добринище е само на 6 км от Банско, но там съчетанието от алпийска природа и минерална вода е още по-привлекателно за любителите на планината. Градът е разположен на 842 м надморска височина. Заобиколен е от три планини - Рила, Пирин и Родопите. Голяма част от територията е включена в границите на народния парк "Пирин". Селището е изходен пункт за туризъм, екскурзионна почивка, а близо до хижите Гоце Делчев и Безбог има и седалков лифт. През града текат река Десилица и притокът й река Валявица. Градът е известен с лечебните си минерални извори още от Древността. Открити са няколко басейна с минерална вода, един от които е „Римското банче”, което представлява окръжност с диаметър 2 метра.  Изграден е от каменни седалки на дъното, стените му са от камък, споен с хоросан.

Щъркелите обичат града с минерални води.

 Щъркелите обичат града с минерални води.
Авторът и Фейсбук

Термалното находище на Добринище се намира източно от града в долината на река Добринищка. В находището съществуват 17 извора. Водата е термална с температура 38,4 – 43,5 градуса, слабо минерализирана, алкална по реакция, хидрокарбонатно-натриева по състав, без мирис и утайка.  В балнеоложко отношение водата оказва благоприятно влияние върху хроничен и ставен ревматизъм, възпалителни заболявания на централната и периферната нервна система, генекологични заболявания, хронични кожни заболявания, хронични заболявания на стомаха и червата. На 500 метра от Добринище посока гр. Гоце Делчев до шосето извира сребърен минерален извор. Температурата на водата е между 30 – 40 градуса и е богата на сребърни йони. Бистра вода без мирис и утайка. Слабо минерализирана. Среброто в нея има антиоксидантно и противовъзпалително действие. Изворът лекува най-добре болежки в очите. През 1963 г. градът е обявен за балнеолечебен курорт, като сега разполага с 3 хиляди легла. Лечебни процедури се правят в обществената минерална баня, в открития плувен комплекс и в спа хотелите. Добринище е много близо до лифт, с който се стига бързо до хижа "Безбог". От долната станция на лифта до хижа "Гоце Делчев" се стига за 20-30 мин. От лифта до хижа "Безбог" пешеходният маршрут отнема около половин час. От хижа "Безбог" могат да се направят няколко еднодневни прехода. Много е красив кръговият прегод - х. "Безбог" - Кременски езера - вр. Джано - Попово езеро - х. "Безбог". Препоръчително е да се прави при хубаво време, без дъжд (на не малко места се върви по камъни и те съответно стават мокри). Този преход е за напреднали планинари и отнема около 8 часа. Тези, които искат да се насладят на спокойствие и релакс, могат да отседнат в над 20 хотела и къщи за гости. Половината от тях разполагат с минерална вода. Но дори и без тази услуга, чистият въздух, уникалната гледка и възможностите за рехабилитация в града привличат все повече туристи, при това в четирите сезона.

Водопадът в Костенец е едно от местата за разходка

 Водопадът в Костенец е едно от местата за разходка
Авторът и Фейсбук

Курортът Момин проход е разположен в тясна клисура в крайните хълмисти възвишения на Ихтиманска Средна гора под връх Еледжик, от двете страни на малка планинска река Башница. Достъпът е лесен, защото градът се намира на пътя между София и Пловдив, има жп спирка за пътнически влакове, пред него минават и всички автобуси от София до Костенец на 8 км от магистрала „Тракия”. Намира се на 3 км от общинския център гр. Костенец, също така е близо гр. Ихтиман. Минералните извори в Момин проход са известни от дълбока древност. Били са център на старо тракийско селище. По-късно римляните също са използвали лечебната сила на минералната вода. Намерени са археологически останки от стар каптаж и бански басейн от римската епоха. До 1925 г., когато се изграждат каптажите, водите от около 10 извора се разливали край речното корито. Момин проход е известен с деветте си минерални извора, с температура на водата 56°С и радиоактивност, втора в България след Нареченски бани, трета в Европа и 25-а в света. Водата действа благоприятно на опорно-двигателния апарат – на стави, мускули, сухожилия, състояния след фрактури на костите, на периферната нервна система, заболявания на гръбначния стълб – болест на Бехтерев, както и за метаболитни заболявания – захарен диабет, подагра; женска и мъжка полова система, дерматологична патология и др. Над 20 са хотелите в курорта и почти още толкова къщите за гости. В повечето от тях има минерална вода, която се ползва в малки басейни и джакузита на открито. Така релаксът е пълен, защото дори и в най-студените дни може да се ползва горещата вода, съчетана с планинска гледка.

Санаториумът в Сапарева баня Ц

 Санаториумът в Сапарева баня Ц
Авторът и Фейсбук

Релакс и лечение в прегръдките на Рила

Сапарева баня е в прегръдките на Рила, на няколко километра от Дупница. Трябва да се признае, че и през зимата, и през лятото е пълно с хора. Въпреки че в центъра все още има занемарени старинни сгради и нови, които нямат някаква архитектурна и естетична стойност, човек си затваря очите без усилие заради минералните наслади в градчето.

Църквата Свети Николай в Сапарева баня

 Църквата Свети Николай в Сапарева баня
Авторът и Фейсбук

Трябва да се признае, че непрекъснато изникват хубави хотелчета. Там се ходи основно за лечение, но и за релакс. Който не го свърта на едно място, няма да издържи повече от три дни, особено през зимата. Гейзера - фонтан в Сапарева баня, е изригнал за първи път през 1957 при сондаж между планината и котловината при хидрологични проучвания на 73 м дълбочина. Минералната вода изскача естествено на височина 18 м, като температурата при извора е 103 градуса, което го прави най-горещият в Континентална Европа, с няколко градуса повече от италианските Софиони и Джуржитела.

Горещият гейзер

 Горещият гейзер
Авторът и Фейсбук

През лятото може да се тръгне по някоя от туристическите пътеки. Има няколко типа балнеотуристи в Сапарева баня, но най-многобройните са тези, които пристигат, за да лекуват болестите, бич на 21-ви век. Ишиаси, дископатии, артрози, шипове, включително и такива, претърпели инсулти и много други. Едната част от тях се настанява в санаториума, който работи с направления по НОИ. Те включват пълен пансион. Спане, храна и процедури. Другият вариант да ползваш услугите  е   с направление от личния лекар, което обезпечава процедури, които здравната каса покрива. Този тип балнеотуристи обичайно гостуват в къщите за гости или малките хотелчета в курорта и всеки ден ходят до санаториума.

Заради пълнените чушки се отбиват от магистралата за Долна баня.

 Заради пълнените чушки се отбиват от магистралата за Долна баня.
Авторът и Фейсбук

Много пациентите споделят, че благодарение на процедурите, които си правят в ранна пролет и през есента, всъщност се поддържат здрави, без да им се налага да изживяват обичайните изненади на принудително легло, от които са заплашени всички с проблеми на периферната нервна система. Кризи, които вече нямат възрастови граници. Освен магнитно лечение и всички подобни екстри, тук особено популярна и обичана от всички е перлената вана. Докато лежиш в ласките на бълбукащата топла вода, студени струйки се прокрадват и докосват тялото. Именно те имат лечебен ефект върху нервните коренчета, обяснява любезният персонал. Мнозина се възползват от действието на лугата и лечебната кал. Те обаче се  препоръчват за специфичен тип пациенти. Няколко кръчми пък предлагат ястия, заради които има хора, които пътуват от София и околните места. Като се започне от фасулена пикантна яхния, мине се през шкембето, сачове, пържени шарани и морски риби. Храна на народни цени се предлага в едно-две ресторантчета  и в скари на крак. Автори: Светлана Трифоновска, Сияна Севова