0

С едемте Канарските острова са пълни със загадки за океанолози, геолози, историци, археолози и лингвисти. Но навярно най-интригуващата загадка от принадлежащия на Испания атлантически архипелаг е легендата, че съществува осми остров – Сан Борондон, който се появява и изчезва, и че  може да се види при гъста облачност.

Първото му споменаване е свързано с морското пътешествие, осъществено през 516 г. от ирландския монах свети Брендън. Съгласно преданието знаменитият мисионер заедно с още 17  монаси пресичал Атлантическия океан на кожената си ладия и по път попаднал на този остров. Той бил потънал в зеленина и братята решили да слязат на брега. Първата им работа, естествено, била да отслужат литургия. Той описва острова като горист, с множество цветя и плодове. Един от най-запалените почитатели на тази легенда е бил и Христофор Колумб. Тази легенда за свети Брендън, с чието име, което на испански става Борондон, дава името на тайнствения остров.

Твърди се, че островът може да се види през гъстите мъгли и облаци.

 Твърди се, че островът може да се види през гъстите мъгли и облаци.
terrnews.com

Няколко испански и португалски експедиции през XV век са се опитвали да го открият, оспорвайки си властта над него. В крайна сметка през 1479 г. Испания и Португалия подписват съглашение, по силата на което двете държави си разделили акваторията на Атлантическия океан. Съгласно него Испания получава архипелага, включително Сан Борондон, а за Португалия остават Азорите и Мадейра. През XVI век италианският картограф Леонардо Ториани, намиращ се на служба при испанския крал Фелипе II, описва неговите размери и точно местонахождение, основавайки се на разказите на моряци, които твърдели, че са го виждали и дори посещавали. По техните думи той е разположен на 550 км в посока запад-северозапад от Ел Йеро и на 200 км в посока запад-югозапад от Ла Палма, Ла Гомера. Те го описват като доста внушителен - дълъг почти петстотин километра и широк около сто петдесет и пет. В записките, направени от Ториани, се казва още, че в средата на острова имало дълбока падина, оградена от две високи планини. В ново време най-достоверното свидетелство за съществуването на острова е направено от испанския фотограф Мануел Родригесм Кинтеро през 1957 г., когато той е успял да заснеме неясния силует на Сан Борондон. Явлението било засвидетелствано от много хора, а материалът бил публикуван в тв канала ABC със заглавието „За пръв път заснеха заблудения остров Сан Борондон“.

Карта от 1707 г., показваща остров Сан Борондон.,  

 Карта от 1707 г., показваща остров Сан Борондон.,  
theinertia.com

Засега островът не е отбелязан на нито една карта. Въпреки че съществуват най различни теории според учените става дума просто за може би най- големия мираж в света – на един от трите западни острова от архипелага, особено на Ла Палма. Разликата в температурата между въздушните слоеве пречупва и отрязва светлината и така се създава илюзията, че хората виждат далечни пейзажи, които не съответстват на действителността. Въпреки това Сан Борондон продължава да бъде част от легендите на Канарските острови. И навярно няма местен жител или турист, който да не се е взирал в хоризонта с надеждата да види тайнствения остров, който се появява и изчезва.

На паметника си Свети Брендън е изобразен в лодка.

 На паметника си Свети Брендън е изобразен в лодка.
delphipages.live

Свети Брендън изпреварил Колумб

Откривателят на тайнствения остров свети Брендън Клонфертски (484 - ок. 578) е наречен с основание мореплавател. Той е ирландец по националност. През 512 е ръкоположен за свещеник. През 530 г. предприема своето знаменито пътуване в търсене на Острова на блажените. Дали това е мистичният остров, получил неговото име, не е ясно. Според легендата той открил и друг остров, който се оказал гигантското чудовище Ясконтия.

Днес дори същества научно дружество на негово име, което се опитва да докаже, че всъщност той е първият европеец, достигнал до Америка преди викингиге и Колумб. Неговият съвременен сънародник - самотният мореплавател Тим Северин, извърши подобно плаване от Ирландия до Америка, с кожена лодка, с каквато е плавал свети Брендан, доказвайки, че е възможно това да е станало. Но със сигурност се знае, че светецът  мореплавател е достигнал до Хебридските, Оркнейските и Шетландските острови северно от  Шотландия, Фарьорските острови и Исландия, където е покръствал местните жители и е основал манастири.