0

Огромни, но гальовни котараци, къщи от миналото, любезни и възпитани домакини, модерни хотели на достъпни цени. Всичко това може да откриете в Пловдив.

Вторият по големина град в България, но със сигурност не и втори по културни и исторически забележителности, за които един уикенд е прекалено кратък. Само на час и нещо с кола от София по магистралата, не само че е достъпен, но и предлага изключително модерни апартхотели, които ще задоволят дори и най-взискателните гости, независимо българи ли са или чужденци. Цената на нощувката в един от малките хотели с апартаменти в центъра на града струва 100 лева, като той разполага с просторна спалня и трапезария с кухненски бокс, който е оборудван изцяло дори и за хора, които предпочитат да приготвят сами храната си. Удобен е за настаняване до две двойки или семейство с две деца.  Има и други, които са на още по-ниски цени, но с гостоприемни домакини. Тъй като е голям град и местата за настаняване са много, което позволява дори и без предварителна резервация да се настаните при приятни домакини чрез платформите за хотели. Освен че е лесно достъпен, но и ходейки в централната част на града, ще се възхитите на чистите и подредени тротоари. Ако запазите нощувка в центъра, първото място, което трябва да посетите, е Старият град, който е на около 10 минути пеша. Там първото нещо, което всеки иска да посети, е Античният театър. Някои казват, че ако не си видял Античния театър, все едно нищо не си видял. 

Градът се бори за титлата Европейска дестинация за 2022 г..

 Градът се бори за титлата Европейска дестинация за 2022 г..
Телеграф и ISTOCK

След това разходката в старата част на града продължава и скитайки по калдъръмените улици, си връщаш в миналото и си представяш деца, които играят, тичат и се крият между къщите. За разкош по каменистите улици и оградите се разхождат добре охранени котки, които дори не се страхуват от минувачите и са склонни да позволят да бъдат докоснати по пухкавата козина от всеки, който има желание да им се порадва. Местните търговци и служители, които поддържат галерии и старите къщи, разказват, че наистина котките в Стария град са големи, защото всеки ги храни, и са много гальовни.

Телеграф и ISTOCK

На една от улиците в старинната част пък има антикварен магазин, който както купува старинни вещи, но и продава такива. Там могат да се намерят стари носии, железни ютии с въглища и още много интересни стари неща, които често се търсят не толкова за ползване, а за декорация на дома и къщата. Има и магазини за сувенири и аксесоари, както и такива, които продават малки копия на картини с пейзажи от старата част на Пловдив. До Гребната база може да се стигне с автобус или с такси. Някъде по средата на канала има мост, който вибрира и леко се клати от движението на хората. Но самия мост не е най-голямата атракция, а рибите, които плуват във водата. Пловдив е град, в който има за всекиго по нещо. Ако ви се разхожда, за вас е старата част и може би Гребната база, ако пък ви се пазарува, значи трябва да минете по главната търговска улица и да отидете в мола. Разположен е в Горнотракийската низина, на двата бряга на река Марица. Населението на града е около 350 хил. души. Климатът е преходноконтинентален, с мека зима и горещо лято. Средната януарска температура е +1°С, а средната юлска е +24°С. Съвременният град е построен около седем хълма - Пловдивските тепета, които са неразделна част от историята на града.

Хотелите са пълни с удобства като говорещи асансьори и умно осветление.

 Хотелите са пълни с удобства като говорещи асансьори и умно осветление.
Телеграф и ISTOCK

Пловдив е един от най-старите градове в Европа - началото му датира от 4000 години пр.Хр. На 6 септември 1885 г. градът е превзет и Източна Румелия отново е обединена с Княжество България. Тази паметна дата поставя началото на новата история на страната ни и се чества тържествено всяка година като Ден на Пловдив и официален празник. След Съединението Пловдив остава и до днес втори по големина и икономическо значение град след столицата София.

Огромни котараци пазят Стария град.

 Огромни котараци пазят Стария град.
Телеграф и ISTOCK

Градът е голям промишлен и търговски център. Тук се провежда известният Пловдивски международен панаир, който всяка година става домакин на представяне на стоки и обмяна на опит и контакти на търговци от целия свят. В града се провеждат театрални, танцови и кинофестивали, а многобройните археологически находки от тракийско, римско и византийско време не само напомнят за славното минало, но и са успешно съчетани с модерната архитектура на града. Пример за това е Римският акведукт, който е станал незаменима част от булевард „Коматевско шосе”, а Античният театър е успешно реставриран и се използва за представления. В града има няколко музея - исторически, археологически, етнографски, природонаучен, художествена галерия и драматичен театър. Една от най-известните забележителности е архитектурният комплекс Старинен Пловдив, в който са запазени и реставрирани красиви възрожденски къщи, много от които са обитаеми и до днес.

Телеграф и ISTOCK

Освен културни забележителности градът има и много добри условия за спорт и развлечения. На края на Пловдив е изграден гребен канал с олимпийски размери, който предлага много добри условия за гребане, бягане и колоездене. В миналото Пловдив се е кичел със седем хълма - тепетата. Днес от тях са останали само шест - Марково тепе е превърнато в павета за настилка на улиците. Ако решите да броите тепетата, не забравяйте, че възвишението на Стария град се състои от три.

Разходката в Стария град ни връща в миналото.

 Разходката в Стария град ни връща в миналото.
Телеграф и ISTOCK

Джендем тепе или Младежкият хълм е най-висок - обявен е за защитена местност заради ендемичните си растения и запазена природа. На него се срещат и много животински видове като катерица, сойка и диви зайци. На хълма Бунарджика е построен паметник в чест на Съветската армия - „Альоша”. Сахат тепе - хълмът с часовниковата кула, е превърнат в парк - любимо място на влюбени двойки и младежки компании с китари. На върха му се извисява часовникова кула от XVI век. Другите три тепета са Възвишението на Стария град. Всички тепета са добре поддържани паркове с алеи и скамейки. Градът е една от най-предпочитаните туристически дестинации в страната и културен и икономически център на Южна България. Тук има богато разнообразие от места за настаняване - от луксозни хотели до хостели. Главната улица на Пловдив предлага отлични възможности за развлечения и пазаруване, а ресторантите в града са много и навсякъде.

Телеграф и ISTOCK

Влиза в конкуренция с Рим и Атина за европейска дестинация за 2022 г.

Пловдив е номиниран за „Най-добра европейска дестинация“ за 2022 г. в 13-ото издание на престижната класация European Best Destinations. Това е единственият български град, който участва и е поставен в конкуренция с градовете Лондон, Рим, Виена, Истанбул, Атина, Прага и др. „Най-добра европейска дестинация“ е класация на специално подбрани европейски градове, с богато културно-историческо наследство, устойчивост и качество на живот, организирана от водещия уебсайт за туризъм в Европа - EuropeanBestDestinations.com. Настоящото издание ще се проведе в партньорство с мрежата EDEN на Европейската комисия и медийните партньори Forbes US и Condé Nast Travelers. „Тази номинация е признание за усилията, които местната власт и туристическият сектор полагат в утвърждаването на Пловдив като туристическа дестинация. Това е и една възможност да насочим фокуса на международната общественост не само към града ни, но и към България“, сподели кметът Здравко Димитров.

Първата българска гимназия или жълтото училище се намира в стария град.

 Първата българска гимназия или жълтото училище се намира в стария град.
Телеграф и ISTOCK

Според кмета на един от големите победители до момента - Порто (избиран на първо място през 2012 г., 2014 г. и 2017 г.), Руи Морейра благодарение на инициативата градът му почти е удвоил посетителите си по въздух, като от 6.9 млн. те са достигнали над 12 млн. души. Това не е първото участие на Пловдив в конкурса. През 2016 г. градът се нареди на трето място след хърватския Задар и гръцката столица Атина. Тогава зад Пловдив останаха изключително атрактивни дестинации като португалските Азорски острови, френската столица Париж, испанския град Барселона, чешката столица Прага и дори столицата на Великобритания Лондон.