0

С ътрудниците на британската Група за музейни науки са се обърнали с молба за съдействие към колеги на покойния физик Стивън Хокинг и на все още  живите участници в Конференцията по суперпространство и супергравитация, провела се в Кейбриджския университет преди повече от 40 години, надявайки се да бъдат разкрити тайните съобщения на дъската на Хокинг, която до днес не бе известна на широката публика, съобщава лондонският вестник „Гардиън“.

Тя е най-загадъчният експонат в отритата на 14 февруари в Лондонския музей на науката изложба, посветена на великия учен. Стивън Хокинг почина на 14 март 2018 г на 76-годишна възраст.

През 1963 г., когато Хокинг е бил само на 21 години и завършвал Оксфордския университет, лекарите отриват, че страда от неизлечима болест - странична амиотрофична склероза - заболяване на двигателните неврони, което парализира мускулите.

Стъклената ябълка, подарена от Ittel.

 Стъклената ябълка, подарена от Ittel.
sciencemuseum.org.uk

Прието  е било тази дъска да се смята за забавен артефакт от живота на знаменития физик. Но днес експертите предполагат, че в нея има неразгадани надписи, които съдържат научни тайни и теории.

Възможно е, твърдят някои учени, дъската да представлява своеобразен „код на Хокинг“, който тепърва трябва да бъде разгадан от човечеството.

Опитвайки се през 1980 г. да изградят глобална космологична „теория за всичко“ -  да съставят набор от уравнения, които да бъда обеднени от закона за всеобщата теория на  относителността и на квантовата механика, колегите на Хокинг използвали дъската по- скоро за да се развличат и шегуват, изпълвайки я  с недовършени уравнения, непонятни двусмислици и множество нечетливи надписи.

Неизличимата болест не сломи духа на знаменития учен. 

 Неизличимата болест не сломи духа на знаменития учен. 
zimamagazine.com

Непонятно е например какво означава stupor symmetry или косматият едър марсианец, заемащ почти целия център на дъската, или калмар с провиснал нос, пропълзяващ през тухлена стена.

Или какво се крие в консервна кутия с надпис Exxon supergravity.  Очаква се, че днешните велики умове от света на математиката, физиката и философията ще могат да отговорят на тези въпроси.

„Възможно е в странните надписи, с  които е покрита дъската Хокинг, да няма никакви научни тайни и пред нас да няма нищо повече от забавни драсканици. Но е нужно все пак да установим на всяка цена и да разберем за какво става дума, заяви Хуан-Андрес Леон, куратор на изложбата, посветена на знаменития британски физик.

Инвалидното кресло на физика

 Инвалидното кресло на физика
sciencemuseum.org.uk

Експозицията съдържа само част от над 700-те предмета от офиса на Хокинг, които сега са притежание на Музея на науката. Освен дъската в него са изложени копие от докторската дисертация на физика от 1966 г. за разширението на Вселената, неговото инвалидно кресло, сакото, подарено му от създателите на  телевизионната поредица „Семейство Симпсън“ в знак на благодарност за неговите многобройни появи в мултипликационния сериал  и други експонати.

Сред най-екзотичните предмети в нея е малка стъклена ябълка, подарена на Хокинг от изследователите на Intel по времето, когато е бил завеждащ-катедрата по физика в Кеймбридж - пост,  заеман някога от  сър Исак Нютон. Изложбата  ще бъде отрита до 12 юни.

После експозицията ще бъде изложена в Музея на науката и промишлеността в Манчестър, а после ще се отправи последователно в  Националния музей на науката и комуникациите в Бредфорд, в  Националния железопътен музей в Йорк и в Музея на локомотивите в Шилдън. След това  изложбата ще бъде дигитализирана и  качена онлайн в социалните мрежи.

Колаж от 1993 г. Стивън Книг, Исак Нютон и Алберт Айнщайн

 Колаж от 1993 г. Стивън Книг, Исак Нютон и Алберт Айнщайн
sciencemuseum.org.uk

Той беше забавен човек

Изложбата няма за цел да преувеличава авторитета на Хокинг, твърди Хуан-Андрес Леон, мнозинството от физиците не са го наричали най-революционният гений след Айнщайн. Задачата на  Музея на науката е да представим Хокинг като остроумен физик и световна знаменитост. Не бихме искали представата за него да бъде тържествено-скучна.

Искаме всичко да бъде достатъчно забавно, обяснява кураторът на изложбата  Хокинг не се отнасяше към нещата прекалено сериозно.  Не мисля, че той би станал такава знаменитост, ако в него не живееше този дух на веселие.