0

Р язкото нарастване броя на смартфоните и лаптопите вкъщи поставя на жестоки изпитания домашния безжичен интернет. За разлика от добрия стар кабел уайфай - разпръскването (Wi-Fi) позволява висока мобилност - имате връзка независимо от помещението, а и няколко устройства наведнъж могат да пият от „извора“. Другото предимство е, че докато сте вкъщи, може да пестите от плана на мобилния си интернет, като превключите към локалната мрежа. Понякога обаче рутерът ни започва да сдава багажа. При уайфай технологията връзката отслабва успоредно с увеличаване на разстоянието. Освен това всяка стена в дома отнема от качеството на сигнала. В крайните помещения понякога той отсъства, особено ако много членове на семейството са се „качили на клона“ - сърфират в един и същи момент или гледат филми онлайн. Връзката се скапва и при онлайн игри, а това явление е доста срещано, особено ако делите един покрив с хлапе геймър. Ето няколко съвета за подобряване качеството на безжичната домашна мрежа.

Рестартиране

Както повечето хора знаят, ако някога сте се сблъсквали със замръзнала интернет връзка, ръчното включване и изключване (рестартиране) на рутера често е панацеята, която е необходима, за да се върнете онлайн. Въпреки това, ако установите, че често ви се налага да го правите, може да пипнете операционната система (фърмуер). Ентусиасти са разработили програмки с отворен код (като DD-WRT и Tomato), които могат да рестартират автоматично домашния нет, докато спите например. Трябва обаче да видите дали съответния фърмуер става за вашия модел устройство.

Рутерът определя качеството на домашната безжична мрежа.

 Рутерът определя качеството на домашната безжична мрежа.

Антена

Един прост начин да направите връзката по-надежда е като закупите нова антена. Тези на повечето конвенционални устройства са просто ужасни. Ако вземете нова, то това ще подобри скоростта, без да се налага да купувате нов рутер. Цените на т. нар. бустери вървят от двайсетина лева до 100 и нагоре. Плуг-ин разширителите на обхвата са малко по-скъпи, но действат и като антена, и като безжичен повторител на сигнала в едно. Но тези джаджи могат да предложат значително съживяване на мъртвите зони в дома, както и да усилят сигнала там, където едва мъждука. Хубаво е да се знае обаче, че прекаленото усилване мощността на рутера в някои държави е ограничено до някаква степен със закон заради опасения за здравето при по-високо електромагнитно излъчване.

Протокол

При проблеми с уайфая може също така да изключите от играта старите безжични протоколи, които се грижат за маршрута на данните. По-новите рутери по протокола по Wi-Fi 6 стандарта (802.11ax) предлагат възможности, далеч надхвърлящи услугите на много доставчици на интернет. Но въпреки че моделът устройство може да е бърз, вашият стар смартфон например може да използва по-стар протокол (като 802.11b). Това може да забави цялата мрежа веднага щом това устройство се свърже. В идеалния случай трябва да се откажете от всяко устройство, което виждате да използва „би“ (b) или „джи“ (g) протоколи. За справка най-бързите протоколи (в ред от най-бързи към най-бавни) са: ax > ac > n > g > b. В документацията на устройството би трябвало да е посочено как да минете към по-бърз протокол. Може също да пипнете и широчината на канала. Но пък по-старите устройства тук (работещи със стари протоколи) ще имат смущения.

Актуализация

Следващата стъпка, която се препоръчва, е да поддържате рутера с актуализиран софтуер. Един от най-пренебрегваните начини за увеличаване на скоростта му е да се гарантира, че винаги работи с най-новата програмна версия от производителя. Също както смартфонът ви, и рутерът си има операционна система, което често се забравя. И ако например скоро не сте я актуализирали и го направите, това би дало по-голям тласък, отколкото бихте очаквали.

Позицията на рутера в апартамента определя и качеството на сигнала.

 Позицията на рутера в апартамента определя и качеството на сигнала.

Местоположение

Понякога обаче не става дума само за намиране на най-добрите настройки или най-бързия интернет. Трябва да помислите къде да поставите вашия рутер в дома. Причината е, че той се конкурира с всяко друго 2.4GHz и/или 5GHz устройство във вашия район. Така че фините движения често правят разликата. Освен това видът на строителния материал, използван за къщата ви, може да попречи на безжичния сигнал. Например твърдите бетонни стени са изключително трудни за преминаване на Wi-Fi сигнала.

Можете също да подобрите и канала. Има много безплатни инструменти, които ще сканират локалните ви ефирни вълни за каналите с най-малко смущения. След това те ще предложат към кой канал трябва да преминете.

Ленти

Типичният дом е пълен с безжични устройства. Ако вашият рутер е дву- или трилентов, то може да играете с тях, за да увеличите максимално скоростите. Образно казано, ако имате еднолентов път, то всички автомобили ще се тъпчат една зад друга, но при две платна трафикът се отпушва. Така може да включите в играта 5GHz обхвата, вместо всичките ви устройства да се конкурират за място в лентата - 2,4GHz. Идеята е, докато сърфирате, да ползвате по-ниската скорост, а при стриймване на HD филми се качвате на магистралата, образно казано.

Трафопост скапва сигнала

Има случаи, в които обаче си мислим, че имаме проблем с устройството, купуваме ново, но нищо не се променя. Тук възможна причина могат да бъдат смущенията. Малцина подозират, че сигналът от рутерите на съседите се наслагва върху нашия и така взаимно си пречат чрез явлението интерференция. В случая се ползва Wi-Fi Analyzer, който показва къде е проблемът и какво е неговото решение.

Източник на смущения обаче представляват и близки трафопостове (в много стари блокове те се намират дори в мазетата). Невидимо ядат от сигнала ни още телефони, стари кинескопни телевизори, мощни електроуреди, микровълнови печки. Тук нямаме много опции за реакция, освен да разположим маршрутизатора си по-далече от тях.

Смяна на антена може да подобри качеството на връзката.

 Смяна на антена може да подобри качеството на връзката.