0

Н а 14 април Църквата почита свети Мартин, папа Римски. Самото име има латински корени и произхожда от думата martius, което означава “дете на Марс”.

Светията е бил роден в областта Тоскана, Италия. Получил много добро образование и постъпил в клира на Римската църква. След смъртта на папа Теодор Първи (642-649) презвитерът Мартин го наследил на Светия престол.

Ерес

В това време мирът в църквата бил нарушен от ереста на монотелитите, която получила широко разпространение. Според нея Христос има две природи (човешка и божествена), но само една воля и едно действие ( енергия). Еретиците били покровителствани и от император Констанс (641-668 г.), който споделял техните убеждения.

Събор

Папа Мартин свикал в Рим поместен събор, на който ереста била осъдена, а еретиците – предадени на анатема. Като узнал това, императорът обвинил папа Мартин в държавно престъпление, в предателство. По заповед на Констанс двамата защитници на православното учение, Максим Изповедник и папа Мартин, били насила закарани в Цариград, където били изтезавани и съдени като политически престъпници (653 г.). Там се положили много усилия задържаните да се съгласят с учението на еретиците. И двамата обаче останали твърди в православните си убеждения и не престанали да изобличават лъжеучението на монотелитите.

Заговор

Император Констанс много се ядосал и заповядал на Олимпий, един от военачалниците си, да доведе папа Мартин в Константинопол, за да бъде съден.

Но Олимпий се страхувал от гнева на духовенството и народа и решил да убие тайно папата. Когато убиецът се доближил до свети Мартин и вече замахнал с меча си, изведнъж ослепял. После зрението му се върнало, но изплашен, той избягал в Сицилия и скоро бил убит по време на сражение.

Заточение

След като претърпял много оскърбления и лишения, папа Мартин бил изпратен на заточение в Херсон Таврически (днес в Украйна). Именно там след две години починал на 14 април 655 г., оставайки непоколебим изповедник на православното учение.

В негова част имен ден празнуват Мартин, Мартина, Марта и производните от тях имена.

Българите наричат този ден „Мартиния“ и в югозападните райони на страната и в днешна Северна Македония на него се изпълняват интересни обреди.

Св. Виктор честваме на 18 април

Виктор/ия, едно от най-предпочитаните имена за децата у нас напоследък, пък празнува на 18 април. В превод от латински то значи „победител“.

Св. мъченик Виктор е живял през II век. Той е бил войник по време на царстването на император Марк Аврелий Философ (161-180 г.). Когато императорът започнал гонение на християните, Виктор се отказал да принесе жертва на боговете. Заради това той бил предаден на мъчения, но преминал невредим всички изпитания. Чрез силата на молитвите си той победил чародей, който оттогава се отказал от врачуването и станал християнин.