0

Н а 2 януари милиони християни по цял свят почитат паметта на един от най-големите чудотворци - Свети Серафим Саровски. Счита се, че неговите икони помагат безотказно подир искрена молитва за здраве или за избавяне от материални трудности. Преподобният помага и да не изпаднем в униние или отчаяние при сложни житейски ситуации, давайки ни душевна хармония и кураж за справяне с трудностите. Приживе светията считал отчаянието  за голям грях. След кочината му пък има случи, при които е избавял хора от набези на крадци и разбойници. Малко след като миряни са се помолвали на негови иконки, той се е явявал в цял ръст и отблъсквал душманите.

Приживе чудотворецът казвал, че всичко, от което имаме нужда, Бог може да ни го даде, защото Той дори целия свят е направил от нищото. Веднъж в неговата отшелническа колиба дошъл един владика. Св. Серафим го поканил да влезе, но тъй като нямал нищо да го почерпи, сторил едно квантово от днешно гледище чудо, наричано материализация. В един момент в ъгъла на колибата на отшелника посред зима от нищото изникнал малинов храст, отрупан с плодове.  Чудотворецът откъснал няколко плода и ги дал на своя високопоставен гост със следните думи: „Яж, отче, яж! Не се смущавай. От Бог има много. И чрез убогия Серафим по неговите молитви и по Неговата милост неизречена Той всичко може. Ако имаш вяра колкото синапено зърно, и в планината да кажеш: Премести се в морето!, тя ще се премести. Просто не е нужно да се съмнявате, отче. Яж, яж!“  Архиереят години по-късно свидетелства за случилото се. Защото Св. Серафим му казал да не разкрива това, което е видял, до неговата кончина. Когато си затръгвах - спомнил си още владиката, - храстът беше изчезнал, но пръстите ми бяха оцветени в алено от малините - значи това не беше мираж, а реално Божие чудо“.

И друг монах чудотворецът заклел да не казва какво е видял. А именно, седял и хранил една дива мечка в гората. Когато животното напуснало, Серафим помолил монаха Петър, който от страх се бил качил на едно дърво и оттам наблюдавал, да не разкрива пред никого това. Поне докато Серафим не се спомине. Той притежавал и големия дар на прозрението. Много често получавал писма и знаел за съдържанието им, без дори да отваря плика.

Счита се, че иконите на св. Серафим Саровски са живо доказателство за духовното му постижение и за даровете на пророчество и целителство, които той получил от Светия Дух и използвал в услуга на хората. Миряните вярват, че образът на светеца е особено благодатен при справяне с болести. Самият  Серафим е боледувал много. На 10 години тежко заболяване го заплашвало със смърт, но икона на Божията майка помогнала. Богородица му се явила насън и му казала, че скоро ще оздравее И това се случило. Серафим е запазен и когато случайно пада от 10 -метрова камбанария на храм, започнат с финансовата подкрепа на покойния му баща. А така над благодатния отрок се изпълнили думите от Писанието: “Зло няма да ти се случи, и рана няма да се приближи до твоето тяло; защото ще заповяда на ангелите Си за тебе, да те опазват във всички твои пътища: ще те понесат на ръце, да се не спънеш о камък с ногата си”. Икони на Св. Серафим помагат още при несправедливости и клевети. Веднъж в манастира Саров пристигнал дякон, който лъжливо обвинил друг духовник в нечестни дела. лед това в продължение на три години грешникът не можел да служи в църквата - езикът му започнал да изтръпва. Това продължило, докато той не признал, че клевети, и се разкаял. Самотни момичета и жени също се обръщат с надежда към образа на светията. Той е покровител на успешните бракове и сдобиването с рожби. Серафим Саровски помогнал на кралицата да роди наследник на император Николай II. В Русия се вярва още, че светията помага от небесата на онези, които имат търговски бизнес, но не егоцентриран, а социално ориентиран - в служба на обществото. Неговият баща Исидор бил голям строител, който дарявал средства за строежи на църкви. Самият Св. Серафим Саровски приживе учел: „Целта на християнския живот се състои в придобиване на Божия Дух... Целта на живота на обикновения светски човек е придобиване на имоти, пари, а на дворяните - повече от това - получаване на почести, отличия и други награди за държавни заслуги. Придобиването на Дух Светий е също капитал, но благодатен и вечен."

Чудотворната икона на Св. Серафим от Троицката катедрала на Дивеевския манастир

 Чудотворната икона на Св. Серафим от Троицката катедрала на Дивеевския манастир

Светията се родил в руския град Курск на 19 юли 1759 година - 37 години след преподобния Паисий Хилендарски, 20 години след свети Софроний Врачански и 122 лета преди Св. Серафим Соболев - Софийски чудотворец, с когото често го бъркат. Той напомня още за величието на българския Св. Иван Рилски и за древните подвижници на Египетската пустиня. Освен изцеления и пророчества приживе (както и знамения и чудеса след кончината му) има свидетели как по време на молитва старецът се е отделял от земята и е левитирал. Той обаче е казвал на очевидците да запазят и това чудо за след като извърви земния си път.

От житието му е известно, че след като се замонашва, се оттегля в гората в близост до манастира на град Саров. Живял в една колиба на пост и молитва години наред. Отглеждал зеленчуци в градината и се занимавал с пчеларство. Залегнал за над 3 години от воднянка, но самата Пресвета Богородица се явила и го изцелила. В един момент получава дарове от Светия Дух да лекува и пророкува. Връща се към света и постепенно към него за съвет и помощ започват да идват миряни и монаси. Всичко, което старецът е казал или е посъветвал някого, се сбъдвало точно. Когато се появила холерата, преподобният открито казвал, че тя няма да дойде нито в Саров, нито в Дивеево - и тези предсказания се сбъднали с точност. Той предрича и своята кончина, като дава наставления как да бъде погребан. Дава и средства на монахините да продължат строителството на Дивеевския манастир. Праведникът предрекъл още и появата на Троицката катедрала в обителта десетилетия по-рано. Той веднъж казвал, че Дивеево е кожухът, а Саров е ръкавът. Всички мислели, че това е само метафора за значението на святото място за православието, но спътникови снимки по-късно удивително потвърждават думите на Св. Серафим - цялата указана местност от Космоса наистина приличала на кожух.

Саркофагът с мощите на чудотвореца в Серафимо-Дивеевския манастир

 Саркофагът с мощите на чудотвореца в Серафимо-Дивеевския манастир

Рисуват чудотворна икона по портрета му

На 2 януари 1833 г. преподобният Серафим издъхнал по време на молитва към Божията Майка и нейната икона "Умиление". Иконите на самия Серафим се появяват скоро след кончината му към средата XIX век. Днес те са на почит не само в православието, но и в католически храмове. Една от считаните за чудотворни икони се намира в същата Троицка катедрала на Серафимо-Дивеевския манастир. Интересно е, че тя е направена по портрет на Саровския феномен, рисуван приживе.

Мощите на Св. Серафим от столичната катедрала Св. Александър Невски

 Мощите на Св. Серафим от столичната катедрала Св. Александър Невски

Саровски мощи има и в България

Мощите на светеца се съхраняват в Дивеевския манастир. Но има и в България, в храм "Св. Георги" в Пловдив. След Октомврийската революция група монаси от Саровската обител емигрират във Финландия и основават Валаамския манастир. Българка отишла на поклонение в манастира и изпросила частица от мощите на св. Серафим, за да бъдат закрила и утеха на вярващите в България. Мощи на Чудотвореца има и в столичната катедрала „Св. Александър Невски“. Най-лесната молитва към Св. Серафим: “Преподобни отче Серафиме, моли Бога за нас!”