0

Т ерминът метавселена днес е навсякъде и всички са убедени, че това е бъдещето на информационните технологии. Обяснявали сме и преди, но за пропусналите ще вмъкнем, че това е концепция за пресъздаване на настоящия предимно екранен метод за социална комуникация (вие пред компютъра, вие пред дисплея на телефона) към визуален на базата на виртуална реалност (VR) и обогатена реалност (АR). Всички големи компании инвестират в създаването на свои продукти за метавселената, явно или тайно. Facebook наема хиляди инженери в Европа, които да работят върху бъдещата виртуална социална мрежа. Компаниите за видеоигри чертаят дългосрочни визии за това как след 20 г. всички игри ще се играят в метавселената.

Приложение

Метавселената е свят от безкрайни, взаимосвързани виртуални общности, където хората могат да се срещат, работят и играят. Всъщност буквално да правят всичко, освен физически контакт (т.е. не можете да докоснете никого, тъй като това е виртуална вселена, а физически всеки един от вас се намира на километри от другия). Можете да отидете на виртуален концерт, да пътувате виртуално, да разглеждате изложба в музей, да участване на работна среща или конференция или да пробвате виртуално облекло в магазин. 

Правила

За да бъде обаче жизнеспособна като място за живеене и правене на бизнес, метавселената ще се нуждае от контрол в реалния свят, за да предпази потребителите от злоупотреби, измами и загуби. Регулирането ще отнеме много време и ще е трудно за прилагане в световен мащаб. Създателите на метавселената обаче могат да предприемат стъпки, за да създадат свой собствен код на поведение. В крайна сметка метавселената вече не е научна фантастика, а постепенно ще става част от живота ни - и компаниите вече мислят как да се справят с риска за отделните потребители и за бизнеса. Технологиите се развиват със скорост много по-бърза от тази, с която законодателите по света създават законите, които да ги регулират. Това значи с две думи, че в метавселената в момента липсва какъвто и да било надзор. 

Рискове

Първо, валутите, с които се работи във виртуалните светове, не са реални, а криптовалути. Може да има сметки или портфейли, в които да съхранявате тези активи, но няма сигурна защита от загуба или измама. Второ, стойността на това, което купуваме и продаваме в метавселената, е по-малко осезаема, отколкото в реалния свят. Незаменимите токени (NFT), т.е. собствеността в метавселената, може да изглежда, че имат някаква стойност, но това не е непременно така, нито пък има ясен правен механизъм на възстановяване или други форми на защита на потребителите. Налице са и съвсем традиционни рискове като измамата например. Все още не знаем всички начини, по които киберпрестъпниците могат да използват метавселената. Но независимо дали чрез хакване или кражба на самоличност, ние знаем, че виртуалните светове не са защитени от реални проблеми със сигурността. 

Списание „Форбс“ и експерти излязоха с първи списък от нормативни мерки, които трябва да се предприемат, за да се гарантира метавселената като безопасно място.
Според тях три са ключовите стъпки към изграждане на универсални правила в метавселената.

Стандарти

Най-реномираните играчи в метавселената биха могли да обединят усилията си, за да формират независим орган, който да изготви  и следи за прилагането на кодекси за поведение. Т. нар. метаполиция ще следи за четири задължителни неща. На първо място на входа на метавселената всеки потребител ще трябва да заяви своята реална самоличност. Проверката на възрастта ще е особено важна, за да се предпазят непълнолетните и малолетните от злоупотреби. На второ място, трябва да се създадат инструменти, базирани на изкуствен интелект, които да следят за пристрастяване и прекомерен стрес у потребителите. Трето, непрекъсната обратна връзка от потребителите с цел да се следи доволни ли са от съдържанието в метавселената. И четвърто, поддържане на междуотраслова база данни за „престъпници“ в метавселената, за да е сигурно, че ако бъдат хванати да вършат мизерии в една метавселена, да не могат да оперират спокойно в друга.

Финанси

Изключително важно е да има добре дефинирани процеси за управление на финансовия риск в метавселената. Комисионите за плащане с криптовалута трябва да се публикуват прозрачно. Твърдите валути трябва да могат също да се използват, а всякакви финансови спорове трябва задължително да могат да се разрешават чрез заплащания на обезщетения в реалния свят или поне това да важи за големите заеми или покупко-продажби. Застраховка срещу кражба на самоличност или вреди, нанесени от друг потребител, ще са също ключови.

Сертификат

Независимият надзорен орган трябва също така да има нещо като сертификат или печат за качество, който да „залепя“ на тези метавселени, които имат твърди правила и механизъм за налагането им на потребителите си и следователно са безопасни за посещение. „Почти сигурно ще възникнат кризи и всички ще се поучим от тях. Начинът, по който реагираме колективно като правителства, бизнес и потребители, ще оформи метавселената на бъдещето, така че тя да допълва и подобрява реалния ни живот, а не обратното“, заключават от „Форбс“.