0

В сички видове растителни масла, от зехтина до кокосовото масло, имат 4 врага: Светлина; Топлина; Кислород; Внезапни температурни промени.

Под тяхно влияние маслото се окислява, гранясва, губи вкуса, аромата и полезните си свойства. Най-добрият начин да предотвратите това (както и да удължите срока на годност на продукта) е правилното му съхранение. Днес ще говорим за домашно съхранение на 4-те най-любими вида масла: маслиново; слънчогледово; ленено и кокосово.
Нека започнем с добрата новина - повечето растителни масла могат да се съхраняват при стайна температура, тоест при + 20-24° C, но не повече. Минималната допустима температура е 5°C. А оптималният режим е около 14°C. 

Какво се случва след отварянето? Ето сега идва ред на лошата новина - за съжаление повечето растителни масла (зехтин, слънчогледово, ленено масло) трябва да се консумират в рамките на 1 месец. След това маслото все още е годно за консумация, но все пак е нежелателно да се използва в храната, тъй като в продукта се образуват токсични и дори канцерогенни вещества. Вкусът на маслото става горчив месец след отваряне на опаковката (особено при зехтина и лененото олио), а ароматът става неутрален.

Месец след отварянето му зехтинът може да се използва като слънчогледово олио за пържене. Лененото масло е добре да се съхранява в хладилник на средния/горния рафт или в отделението за плодове и зеленчуци. Поради бързото им гранясване купуването на големи разфасовки не е много разумно. По-добре е да купувате продукта, който използвате в по-малки количества, но по-често. 

И така всички масла харесват тъмни, сухи и хладни (но не студени!) места. Къде можете да ги намерите в кухнята в градския апартамент?
Оптималното решение както за дълготрайно, така и за всекидневно съхранение на масла е затворен шкаф, за предпочитане по-нисък (защото колкото е по-нисък, толкова по-хладно е) и не твърде близо до печката. Не се препоръчва да съхранявате подправки и подправки до олиото, тъй като то е склонно да абсорбира миризми.

Плот

Най-удобното място за съхранение на слънчогледовото олио, което масово консумираме е плотът, който обаче е най-неблагоприятен поради близостта си до печката, дневната и изкуствена светлина и температурните промени. Все пак е толкова удобно винаги да имате бутилка под ръка... Възможен е компромис: просто отсипете от олиото в по-малка бутилка, която ще изразходвате от една до две седмици. Бутилката е добре да е от тъмно стъкло и да стои далеч от печката.
Идеално място за дългосрочно съхранение на масла е винарска изба или съвременния й заместител - охладител за вино с температура 14 градуса. Може ли маслото да се съхранява в обикновен хладилник? Да, може, но бъдете внимателни.

Първо, маслото, извадено от хладилника, не трябва да се оставя на топло за дълго време, а да се съхранява в шкаф, след това отново в хладилник. Не забравяйте, че рязката промяна на климата е един от враговете на всяко масло.

Второ, препоръчително е да съхранявате олиото в хладилника в отделението за плодове и зеленчуци (където има температура около 8 градуса) или на най-горния рафт (7 градуса по Целзий). Не забравяйте, че твърде ниските температури (под 5 градуса), които са характерни за средния и долния рафт на хладилника, са вредни за маслата. Вратата на хладилника обаче не е най-добрият вариант, тъй като климатът на рафтовете на вратите, макар и оптимален за съхранение на масла, е твърде нестабилен.

Между другото има още един нюанс, който се отнася само за зехтина: когато се съхранява в хладилник, в него се образуват бели люспи. Няма нужда да се страхувате от това, напротив, такава утайка само доказва, че закупеното масло наистина е зехтин. При стайна температура ще се върне към нормалната си консистенция.

Съдове

Идеалният контейнер е от тъмно стъкло, с плътен капак и евентуално дозатор или бутилка със спрей. Керамичен съд, който може да се затваря плътно, също е подходящ. Тенекетата също са вариант, но по правило в такива опаковки се продава масло със средно качество. А най-лошият избор на контейнер за съхранение на масло са пластмасовите бутилки. Ако сте купили прясно масло (зехтин, ленено, нерафинирано или сурово слънчогледово) в такава опаковка, да речем, на пазара, то трябва да се налива в бутилка от тъмно стъкло. По принцип е по-добре да откажете да купувате масло в пластмасова опаковка, тъй като по време на съхранение химическите съединения, вредни за здравето, от пластмасата могат да преминат в продукта. Единственото масло, което може да се продава в пластмасови опаковки, е рафинирано слънчогледово и кокосово масло.
Ако сте закупили маслото в прозрачна стъклена бутилка, можете да го увиете във фолио.

Температура

Кокосовото масло е едно от най-некапризните масла: може да се съхранява дълго време, то не се страхува много от топлина (повече от 24 градуса) и дори от светлина. Но има един важен нюанс - неговата консистенция зависи от температурата на съхранение.

Течната консистенция на кокосовото масло е най-удобната за използване както за кулинарни, така и за козметични цели. При температура под 20 градуса кокосовото масло ще придобие желеобразна консистенция, а в хладилника ще се втвърди. Ето защо продукта, който използвате често или всекидневно, е най-добре да се съхранява просто на рафт в шкафа и дори на плота. Но за дългосрочно съхранение на кокосово масло (особено нерафинирано), което използвате само от време на време, е по-подходящ горният рафт на хладилника или отделението за плодове и зеленчуци.

Забележка: Рафинираното кокосово масло може да се съхранява в хладилник до 1 година, а нерафинираното - до шест месеца. За по-лесно използване, когато се съхранява в хладилник, кокосовото масло може да се налива в силиконови форми за лед.

Що се отнася до контейнерите за съхранение на кокосово масло, най-подходящ е тъмен стъклен буркан с плътен капак, но непрозрачната пластмаса също ще работи.
Характерно за лененото масло е, че за разлика от останалите то има голямо количество мастни киселини, които при контакт с въздуха бързо се сгъстяват. То трябва да се съхранява в добре затворен контейнер, за предпочитане херметически затворена бутилка с тясна шийка. Добре е също така бутилката да е непрозрачна, за да се избегне достигът на слънчевите лъчи до маслото и да се предотврати началото на процеса на окисляване. Температурата за съхранението е най-добре да е стайна. Не е за препоръчване да се държи в хладилника, защото там се сгъстява, но ако искате да го запазите за по-дълго време, го сложете на рафтчето на вратата.