0

П роцесът на отслабване обикновено е свързан с нещо трудно и дългосрочно: трябва да си направим тренировъчен план, да коригираме диетата си и постоянно да се мотивираме. Но експерти в областта на храненето са открили няколко начина, които ще ни помогнат да отслабнем, докато си спим.

1. Намерете си ново хоби

Понякога, когато ви е скучно, отивате в кухнята да похапнете нещо. Ако се разпознавате в това изречение, тогава определено имате нужда от нещо, което да ангажира съзнанието ви. Разходките, чатенето с приятел, плетенето или четенето на книга могат да ви предпазят от преяждане. Важното е да намерите какво да отвлича вниманието ви от храната.

2. Задайте аларма

Добрият и дълъг сън помага да отслабнете по-бързо. Направете си график и си лягайте винаги по едно и също време. Според проучване на университета Бригъм Йънг жените, които се събуждат по едно и също време всеки ден, тежат по-малко от тези, които не се придържат към такъв режим. Количеството и качеството на съня играят важна роля за загубата на тегло: тялото се нуждае от около 8 часа, за да се възстанови. Дори леката липса на сън повишава апетита и допринася за наддаване на тегло.

3. Гимнастика

Умерените упражнения привечер също могат да бъдат полезни. Но нека това да не става твърде късно. Опитайте се да избягвате упражнения с висока интензивност. Прекомерният стрес може да повлияе на качеството на съня. Един лек джогинг и разтягане ще са подходящи.

4. Не яжте преди лягане

Висококалоричните нощни закуски ще се отразят зле на фигурата ви. Вечер е най-добре да ядете протеинови храни и зеленчуци. Около 1-1,5 часа преди лягане заключете вратата на кухнята и забравете пътя до хладилника чак до следващата сутрин.

Общоприето е, че ако искате да отслабнете, тогава е по-добре да не ядете преди лягане или дори напълно да изоставите вечерята. Въпреки това учени от Университета на Флорида в хода на проучване са установили, че участниците в експеримента, които консумират 150 мл протеинов шейк 30-60 минути преди лягане, губят тегло по-бързо от тези, които си лягат гладни. Освен това протеиновите шейкове с течение на времето ускоряват метаболизма и понижават кръвното налягане.

5. Пригответе си обяд за следващия ден

Обедът в кафенетата и заведенията за бързо хранене, както и закуските от вендинг машината обикновено са с високо съдържание на мазнини и калории. Домашната храна определено е по-здравословна. Сутрин е трудно да се намери време за зареждане на кутия за обяд. Направете го вечерта и си спестете скъп и суперкалоричен обяд.

6. Придържайте се към графика за хранене

Вечерното преяждане може да бъде причинено и от факта, че тялото не е получило достатъчно храна през деня. Направете си график и го следвайте. Тогава стомахът ще свикне да приема храна в определено време и ще спре да ви безпокои преди лягане.

7. Изключете телевизора

Когато ядете, опитайте се да се съсредоточите върху това. Внимателното хранене ви помага да се заситите по-бързо и регулира количеството храна, която приемате. В същото време, погълнати от предаването или филма, може да погълнете още една порция.

8. Измийте си зъбите след вечеря

За да се принудите да спрете да ядете през нощта, създайте си навик да си миете зъбите и да използвате конец веднага след вечеря. Когато зъбите ви са чисти, трябва да помислите два пъти, преди да хапнете още нещо преди лягане.

9. Избягвайте стреса

Някои хора се опитват да дъвчат нещо, когато са под стрес. Ясно е, че в такива случаи можете да забравите за красивата фигура. Опитайте се да се отпуснете преди лягане. Дълбокото дишане и медитацията ще ви помогнат да се успокоите. Което пък от своя страна насърчава качествен сън.

10. На тъмно и студено

Спането в тъмна стая е друг навик, който си струва да добавите към списъка си. Научното списание Biological Rhythms публикува доклад за това как светлината влияе върху качеството на съня и теглото. Оказва се, че дори слабата светлина може да попречи на възстановяването на тялото, така че заспиването с лампа е лоша идея. Ето защо, преди да си легнете, уверете се, че прозорците не пропускат уличната светлина. Използвайте плътни завеси. Зарежете телефона, таблета или лаптопа поне 30 минути преди лягане. Ако е трудно напълно да изолирате спалнята от светлина, опитайте с маска за очи.

Медицинското списание Diabetes проведе експеримент и установи, че доброволци, които спят при 19°C, увеличават запасите си от кафява мастна тъкан (здравословен вид телесна мазнина, която помага за изгарянето на калории). Тези, които са спали при комфортна температура от 23°C, не са имали подобен успех. Ако ви е трудно да заспите в студа, можете да обуете топли чорапи.

Търсят се доброволци да спят десет дни в палатка

На пациентите с диабет тип 2 може да се помогне да отслабват, докато спят, с помощта на нов метод, който се изпробва от британски учени, съобщи ДПА.

Изследователи от университета в Портсмут търсят доброволци за изпитания на нова система, които да установят дали вдишването на по-малки количества кислород по време на сън води до намаляване на теглото.

Целта на изследването е да проучи дали нощуването в специални палатки, създаващи среда с ниско съдържание на кислород, е ефикасно за подобряване на контрола върху глюкозата в кръвта и влияе върху загубата на тегло.

Предишни изследвания показват, че хипоксията може да намали апетита и при нея да се изгарят повече калории при пациенти с диабет тип 2.

Доброволците може да участват в експерименталното проучване от домовете си, като спят в палатка, монтирана от екипа на изследването за два периода от по десет дни.

"Не се чувствам клаустрофобично и когато свикнеш с шума от машината, не се усещам по различен начин", казва участничката в изпитанието Джанет Ренел-Смит.