0

К артофите са сред културите, които търпят леки слани в ранната пролет. Те също така имат способността да се развиват през по-хладните есенни месеци. Температури над 26,7 градуса обаче не им понасят.

Засаждането на картофи обикновено се прави в ранна пролет, през март или април. Няма значение дали те са ранни, средноранни или късни. Почвата обаче не бива да е твърде влажна, за да не се развива загниване. Също така температурите не бива да са твърде ниски, за да не се стигне до измръзване.

Като цяло средноранните картофи трябва да се засаждат около две до три седмици преди очакваната дата на последните слани.

Алтернативи

Ако смятате, че нямате достатъчно място в градината, има алтернативи за засаждане като големи кофи, кашони и др. Картофите могат също така да се садят върху повдигнати лехи или бали слама. Трябва обаче да имате предвид, че тази култура обича слънцето, което е нужно за надземната зелена част. Клубените трябва да са защитени напълно под повърхността. В противен случай те позеленяват и стават токсични. Картофите предпочитат рохкави, добре дренирани почви. Те не трябва да са каменисти, твърде песъчливи, нито с голямо съдържание на глина.

Рътене

Рътенето на картофите осигурява силен старт на сезона. Реколтата става около две седмици по-рано.

Около 40-45 дни преди засаждането посадъчният материал се поставя в единични щайги с очите нагоре (за събуждане) в тъмно помещение с температура 15-18 градуса (не по-висока от 20 градуса). В помещението трябва да се осигури висока влага на въздуха, която благоприятства събуждането на по-голям брой очи и съответно развитие след това на повече бройки основни стъбла. Това осигурява по-висок добив. Щайгите се завиват с полиетиленово платно за запазване на влагата. След 8-10 дни щайгите се разместват – горните са свалят долу, а долните отиват горе. С това се цели да се изравни процесът на рътене. След още 8-10 дни, когато кълновете са достигнали около половин сантиметър на дължина, рътенето се прекратява и започва втората фаза – т.нар. закалка. При закалката температурата в помещението трябва да бъде 8-12 градуса, като се ограничава отоплението. Осигурява се по-добро осветление, но не пряка слънчева светлина. Щайгите трябва да се наредят шахматно през една, само в една редица с пътеки. Осигурява се допълнително странично осветление на посадъчния материал. Фазата на закалка продължава 20-25 дни.

При засаждането оставете 3 или 4 от най-силните кълнове, които трябва да са обърнати в посока към повърхността на почвата. Така ще добиете по-голяма реколта.

На части

За да спестите посадъчен материал, може да разрежете на части по-големите клубени. Уверете се, че всяка част има поне едно око. Не ги разрязвайте обаче непосредствено преди засаждането. Тази процедура трябва да се извърши четири до пет дни преди засаждане. Това се прави, за да може повърхността на разрязаните части да загрубее, което ще ги предпази от загниване в почвата.

Поливане

Редовното поливане на картофите е ключът към тяхното успешно развитие. Трябва обаче да внимавате да не преполивате. Това може да доведе до загниване, а в началото на сезона и за неправилно формиране на клубените. Затова трябва да намерите златната среда. Поливането в дълбочина е за предпочитане пред това да се напои само повърхността на почвата.

За подхранване на картофите е много подходящо да се използва костното брашно, което е тор с бавно освобождаване и с високо съдържание на минерали. Картофите могат да се подхранват и с компост или добре угнил оборски тор. Може да се използва също така дървесна пепел.

Прилагайте първата партида тор две седмици след засаждане, после веднъж месечно. Преустановете подхранването поне две седмици преди обиране на реколтата.

За да се ориентирате кога е настъпило времето за събиране на реколтата, може да гледате следните знаци:

-зелените части са напълно пожълтели;

-ако се очаква силно застудяване;

-кожицата на клубените е загрубяла.

Редувайте ги с лук и бобови

При отглеждането на картофи трябва да се спазва сеитбооборот. Те не трябва да се засаждат всяка година на едно и също място. Трябва да се редуват с друга култура през 3-4 години, но е и с представители от същото семейство като домати, пипер и патладжан. Това ще помогне да ги предпазите от разпространението на болести.

Ето и примерна схема за сеитбооборот. През първата година засаждате картофи. На следващата година ги местите на друго място, а на тяхното място садите кореноплоди, лук или бобови. На третата година засаждате представители на семейство кръстоцветни като брюкселско зеле или зеле или пък листни зеленчуци.