0

П ътностроителните фирми излязоха на национален протест, организиран от Българската браншова камара "Пътища", с искане да им бъдат изплатени дължимите от държавата над 1,1 млрд. лв. за извършени от тях дейности.

Протестиращите от пътностроителния сектор се насочиха към Министерството на финансите и след това към Министерския съвет. По-рано в сряда те се събраха на национален протест пред сградата на парламента. Движението по бул. "Цар Освободител" беше блокирано.

„Ние сме тук, искаме да работим. Просто искаме да работим това, което е нашата работа, не да уволняваме служители и те да отиват в чужбина. Да сме тук и гордо да казваме „Ние сме строители на пътищата на държавата“. Една година вече не се полагат никакви грижи за тях. Една година не ни се възлагат работи. Една година не ни се заплаща за всичко, което сме свършили“, заяви пред протестиращите инж. Георги Златев, член на Контролната комисия на ББК „Пътища“.

Той допълни, че не са разплатени средствата за почистването на пътища за януари, февруари и март, а всички фирми, които извършват тези дейности са работили – закупили са сол, горива и са плащали заплати.

„Днес сме тук, за да протестираме заради системното неглижиране на всичко, което трябва да се прави за българските пътища“, каза още инж. Златев.

„Нашите служители вече не питат ще има ли заплати. Питат ще има ли работа“, заключи той.

След митинга пред Народното събрание протестиращите тръгнаха на шествие и стигнаха до Министерството на финансите, където събраха стотинки и ги метнаха пред входа на институцията, като пожелаха на финансовия министър Асен Василев, „за да могат да покълнат и да пораснат големи бюджети“.

Дължимите суми са за периода до 31 декември миналата година. каза Управителния съвет на Българската браншова камара "Пътища" Стефан Чайков.

МАСОВА БЛОКАДА: Пътните строители на национален протест
протестч протестч протестч
7

Въпреки тези опасения, ръководството на камарата се надява да бъде спазен поетият ангажимент междуведомствената комисия да приключи работа по сертификатите до 7 май, а задължението по договорите с пътностроителните фирми предвижда цялостното разплащане с тях да стане до 30 юни.

Средствата за разплащането на фирмите трябва да дойдат от бюджета на пътната агенция за тази година. Там обаче има пари по други пера, има 1,2 млрд. лева за поддържане на пътищата, но за нови възлагания, а не за старите, коментира Чайков. Той допълни, че вероятно сумата ще бъде компенсирана в бюджета на Агенция "Пътна инфраструктура" за 2022 г. през актуализацията на бюджета на държавата това лято.

Чайков напомни, че в проекторешението на парламента плащането към фирмите е само една от точките. Другите точки са за възможността на пътната агенция да възлага дейности по текущ ремонт на пътната инфраструктура. Председателят на браншовата организация не изключи и утре да има протест пред парламента, когато се очаква да има яснота по проекторешението.