0

И нфаркти вече покосяват и 30-годишни. Специалисти отчитат тенденция на подмладяване на заболяването, обясни пред „Телеграф“ председателят на сдружението на младите лекари д-р Стамен Пишев.

„Преди време се е считало за казуистика да има 30-годишни пациенти с инфаркт, а днес не е така. Това се наблюдава няколко години. Една от причините е нездравословният начин на живот - тютюнопушене, затлъстяването, високият холестерол, който е отново на база  нездравословно хранене, консумация на мазни храни и повече въглехидрати, липсата на спорт. Това влияе на подмладяването на заболяването“, коментира кардиологът. Според него затова е важно да се извършва първична профилактика и пациентите редовно да посещават личния си лекар, както и ендокринолог. Така, в случай на отклонение на някои от показателите в изследванията, заболяването може да се хване в зародиш и да се реагира бързо.

Усложнения

„Ако това не се направи, после се налага да се лекуват усложнения. А това е свързано с много повече средства, но и време. Затова профилактиката е от изключително значение, за да се предотврати такова сърдечносъдово събитие“, каза д-р Пишев. Той обясни, че на базата на калкулатор специалистите определят какъв е рискът за пациента да получи инфаркт през следващите десет години. Сред определящите фактори са холестерол в кръвта, дали пациентът пуши, наличие на хипертонична болест, както и възрастта му.

Затова и най-рискови са хората със захарен диабет, които не посещават редовно лекаря си, затлъстелите и пушачите. 
„Причината е, че пушенето води до отделяне на токсини в организма и това уврежда артериите. В комбинация с висока кръвна захар, висок холестерол, обездвижване, води до предпоставки за инфаркти и инсулти“, обясни д-р Пишев.

Данни

Данните на Националния център по обществено здраве и анализи за второто тримесечие на годината сочат, че 2852-ма души са били хоспитализирани с инфаркт на миокарда. От тях 15 мъже и 3 жени на възраст под 35 години. Над 55 години са 1423 мъже и 865 жени. Приети в болница са били и 467 мъже и 79 жени на възраст от 35-55 години. В сравнение със същия период на предходната година има леко повишение на случаите на инфаркти, като сега са със 100 повече.

Д-р Стамен Пишев изтъкна и че генетичната предразположеност на пациентите е част от общия пъзел, но ако пациентите спазват здравословен начин на живот, определен хранителен режим и спортуват, рискът може да се избегне или заболяването да се прояви в ниска степен.

Рекорди

Статистиката сочи и че има увеличение на случаите на мозъчен инсулт у нас. Докато през второто тримесечие на миналата година са били 12 068, сега са 12 167. През 2022 година у нас 45 000 души са получили инсулт, като 5500 са починали в болницата. Наскоро дори специалисти сигнализираха, че сме рекордьори в това отношение, а в същото време изоставаме в лечението. От Българското дружество по инсулти дори изтъкнаха, че българите умират от мозъчносъдови болести 4 пъти по-често от средния за ЕС показател. Според данните стандартизираният показател за смъртност у нас е 313.6 на 100 000 души, при средно за ЕС 79.5 на 100 000 души. 

Мъжете по-често със сърдечносъдови заболявания

Лекари изтъкват и че мъжете са по-предразположени към инфаркти от жените.

„Това е свързано с анатомичните особености. Мъжете произвеждат голямо количество тестостерон. Това важи и за инсултите. Самото заболяване е атеросклероза - процес на отлагане на липиди в артериите на тялото. Няма значение дали са сърдечни или мозъчни, механизмът е един и същ. Вредните навици оказват влияние и за инсултите“, каза още д-р Пишев