0

В секи втори нашенец (51%) не е по здравословния начин на хранене, докато 40% пък предпочитат да хапват полезни неща. Българите са почти единодушни (88%), че е важно да се спортува, а само 5% са на обратното мнение. Това сочат данните от проучване на „Тренд“ по поръчка на Национална спортна база, направено в периода между 20 и 28 ноември.

Според проучването повече от половината от българите оценяват здравословното си състояние като отлично (19%) или много добро (35%), докато 11% като лошо.

Съвсем закономерно здравословното състояние е свързано и с възрастта - над 2/3 от тези над 60 г. оценяват здравния си статус като лош или много лош.

Едва 23% от участниците в изследването тренират, а останалите 76% не практикуват никакъв вид спорт. Най-голям е делът на спортуващите на възраст между 15 и 29 г., в по-голям дял мъже за сметка на жените, хора с по-високи доходи и такива, които живеят в столицата, за сметка на останалите населени места.

Сред тези, които не спортуват, основен аргумент е, че не разполагат със свободно време. В пъти по-ниски дялове социолозите регистрират в отговори като „нямам мотивация/интерес“ или „нямам физическа възможност“, които са на второ и трето място.

39% от интервюираните предпочитат да тренират в зала, по-малък процент на външни игрища и съоръжения са избрали да спортуват 19% от хората, а навън без съоръжения – 18%. 38% тренират, но без да харчат пари за това.

Други 39% са посещавали школи/курсове по танци, бойни изкуства, спорт, музика и подобни, но вече не го правят, 12% от хората пък в момента се занимават с подобни организирани курсове, а 48% пък никога не са посещавали подобно нещо.

За 80% от хората основен мотив да практикуват някакъв спорт е здравето. След това се нареждат опциите „за забавление“ (46%), за подобряване на спортната форма (39%), за почивка (39%) и за подобряване на външния вид (35%).

По отношение на тези, които плащат, за да спортуват, бюджетът, който отделят в най-големи дялове е между 31 и 50 лева месечно. Ниски дялове пък се отчитат при суми над 60 лева.

Само 11% от всички интервюирани са на мнение, че държавата инвестира достатъчно средства в спорт. 62% са на обратното мнение. 83% споделят, че държавата трябва да инвестира повече в спорта, а 87% да се инвестира повече в поддръжка на спортна инфраструктура. Близо 3/4 и от всички българи над 15 години смятат, че физическата активност на българите трябва да бъде приоритет на държавата.


* Данните са от проучване на „Тренд“ по поръчка на Национална спортна база, посветено на двигателната активност и спортните навици на българите. Изследването е реализирано в периода между 20 и 28 ноември чрез пряко полустандартизирано интервю "лице в лице" с таблет сред 1310 души.