0

С ъдови хирурзи от УМБАЛ „Света Екатерина“ реимплантираха овариалната (яйчниковата) вена директно към вената, която дренира кръвта от левия крак, вътре в корема. Така те успяват да помогнат на 33-годишната Галя, която е диагностицирана със Синдром на Лешникотрошачката, и да я спасят от непрестанните болки, тежестта в стомаха, кръвта в урината, невъзможността да спи от болки и риска да стигне до безплодие.

За операцията, продължила няколко часа, и успеха на екипа разказва пред „Телеграф“ началникът на Клиниката по съдова и ендоваскуларна хирургия на УМБАЛ "Света Екатерина" и заместник-директор по лечебната дейност проф. Валентин Говедарски. По думите му това е първата подобна операция в световен мащаб, която ще бъде прилагана и в бъдеще заради добрите резултати, които дава. След прилагането на този подход жената се чувства добре и вече води нормален начин на живот.  

Синдром

Проф. Говедарски уточнява, че това е рядко срещано заболяване, което се среща най-често в тийнейджърска възраст или до 60 години. „Това е невероятно рядко срещан синдром, за който нямаме точна статистика. Като генеза за „Лешникотрошачката“ се смята вродената такава, освен това заболяването засяга по-слабите хора и склонните бързо да качват и свалят килограми“, посочва той.

Началникът на клиниката разказва, че пациентката идва при него след повече от година лутане по други болници и дори след операция, извършена от австрийски хирург, който вместо да й помогне, влошава състоянието й, като премахва при предходна интервенция поставени два стента в Плевен. 

Лечение

Специалистът обяснява, че заболяването може да бъде лекувано по няколко начина. „Когато имаме по-лека форма, или т.нар. феномен на Лешникотрошачката, защото има разлика при феномен и диагноза – при феномена имаме много засегнати артерии, които притискат вените, но те остават неразпознати, докато тежката форма е със симптомите, които има Галя.

Лечението в началните фази, особено при младите хора, може да бъде консервативно в зависимост от състоянието, в което се намират пациентите. Ако има неповлияваща се болка, със смущения в уринирането, се пристъпва към лечение, което най-добре е да бъде оперативно. С напредване на технологиите прилагаме ендоваскуларно лечение“, коментира медикът.