0

К лючови лекарства и препарати за лечение на респираторни и дори хронични заболявания свършват из цяла Европа и дори в Северна Америка. Дефицитът е породен от нарастващите заболявания, особено сред децата. Болниците в много страни са подложени на натиск от нарастващия брой заболявания, включително така наречената "тройна епидемия" от Covid-19, грип и респираторно-синцитиален вирус (RSV), който причинява бронхиолит. Повишението на производствата се оказва трудно за фармацевтичните компании, като това е особено осезаемо за генеричните лекарства, където и печалбите са по-малки.

Основните дефицити са по отношение на един антибиотик, какъвто е амоксициклина. Той е от семейството на пеницилините и се използва за широкоспектърно лечение на бактериални инфекции, особено сред деца. Той е включен в списъка за недостиг на лекарства на Американската администрация по храните и лекарствата FDA още от края на миналата година. Канада и Австралия също съобщават за недостиг.

Липси

Дефицитът е осезателен и сред съседните ни страни, особено в Гърция и Румъния. Съседните на България страни, включително Турция и Сърбия, са и основен източник на много по-евтини лекарствени форми, отколкото тези в България. И докато Турция е голяма икономика с огромни производствени мощности, то Гърция започва да изпитва остър недостиг и заради паралелния износ.

Преди дни гръцкият министър на здравеопазването Танос Плеврис е изпратил писмо до еврокомисарката по здравеопазването Стела Кириакидис, като е призовал за „централна политика на ниво Европейски съюз по проблема с недостига на лекарства, пред който са изправени всички държави членки".

По-рано заместник-министърът на здравеопазването на Гърция Мина Гага заяви, че в цяла Европа се наблюдава недостиг от лекарствени продукти.

Причини

„Главната причина, поради която изпитваме недостиг, е, че основните страни, производителки на фармацевтични суровини, като Китай и Индия спряха или намалиха производството си“, посочи гръцкият заместник-министър.

Дефицит има и в Румъния, като в Букурещ никъде няма тамифлу. В аптеките в страната се намират само по една-две кутии, отбелязва вестник “Либертатя”. Търсенето се е увеличило рязко около коледно-новогодишните празници.

Основни антипиретици, болкоуспокояващи, антибиотици, препарати за онкологични заболявания и дори за хронични заболявания липсват и в Германия. Федералният институт за лекарствата и медицинските изделия включва 313 лекарства в списъка си с намалени доставки.

Проблемът се свързва с веригата за доставки. Според местни експерти регулирането на фиксираните цени в Германия е довело до преместване на производството в страни с ниско заплащане като Китай и Индия.

В самата Гърция правителството реши да премине към местно производство на генерични лекарства, тъй като 162 лекарства липсват на пазара. За решение на проблема Танос Плеврис предлага две спешни мерки, които влизат в сила веднага.

Спешно

На първо място прозрачност в цялата дистрибуторска верига, като всички по веригата декларират продажбите и доставките цифрово. Второ - всеки продукт, за който фармацевтичната компания декларира ограничена наличност или недостиг, да бъде незабавно забранен за износ до края на периода на недостиг. Освен това ще се иска и списък с алтернативни лекарства. Подобна схема за справяне с проблема е избрала и Великобритания.

Според базираната в Брюксел обаче Федерация на фармацевтичните индустрии и асоциации положението с износа от Китай започва да се нормализира и прогнозата може да бъде благоприятна в следващите месеци.

Решение

Индустриалците и търговците твърдят, че основната причина за недостига е ръст на търсенето заради високите нива на респираторни заболявания и инфекции, особено сред децата. Това обаче надали е цялата истина. Основният проблем се базира на свитите производства по време на голямата ковид пандемия, когато огромни части от населението седяха в къщи и носеха маски. Тогава се отбеляза спад на респираторните заболявания, подобни на грипа и по-малка консумация на лекарства. Така големите компании производители свиха производствата си и се адаптираха към новите тогава искания на пазара. Сега те просто трябва да се пренастроят за пост пандемичната обстановка, като повишат производствата в Европа.