0

С наближаването на учебната година много родители се питат на какъв спорт да запишат децата си. Този въпрос се оказва много труден за тези от тях, чиито хлапета са все още не са навлезли в тийнейджърска възраст и това предстоящите тренировки ще са първото занимание с какъвто и да е спорт въобще. Не са малко случаите, когато мама, татко, баба и дядо дружно заявяват, че първокласничката им трябва непременно да бъде записана на балет или модерни танци само, защото съседското момиче също е записано. Така те смятат, че с па де д'ьо дъщеря им не само ще придобие хубава стойка и грациозните движения, но и ще замени напълно необходимостта от физкултурни занимания. Танците и балетът, макар и да натоварват много мускули, не дават на детето това, което му дава спортът.

Например, едно пухкаво хлапе или слабо, но твърде високо за възрастта си особено, ако е с дюстабан категорично не бива да се занимава активно с танци, докато този ортопедичен дефект не бъде отстранен, нито пък, да бъде записвано на гимнастика, хандбал, футбол, таекуондо, тенис, кънки или какъвто и да е друг спорт, свързан с прекомерно натоварване на ходилата. Плуването обаче е универсалният спорт и за малки и големи. С него може да се започне още от 4-годишна възраст. Освен практичната страна, че хлапето няма да се удави в критична ситуация до идването на спасителя, белите му дробове укрепват, научава се да диша правилно, развива хармонично и без тягостно натоварване мускулатурата на ръцете и краката. Същевременно, заниманията в басейна подпомагат и корекцията на гръбначните изкривявания. Досегът с водата е незаменим релакс, от който имат нужда не само възрастните, но и малчуганите. Затова, детско-юношеските психолози препоръчват плуването за първокласници – времето, в което децата изживяват известен стрес от новата среда извън дома и изискванията, които тя налага.

Още след втората година научете детето да се задържа над водата, съветва педиатърът д-р Светла Янчева. То ще стане по-смело, ще укрепне сърдечната му дейност. Препоръчва се и за бързо израсналите и много слаби 12 – 13-годишни момчета и момичета. Във водата те ще развият добър гръден кош и само за две години тялото им ще стане красиво и пропорционално.

Гимнастиката е подходяща за ученици над 7 години, но преди детето да бъде записано трябав да бъде прегледано от ортопед.

Колективните спортове футбол, баскетбол и волейбол са идеални за тийнейджърите. Освен добре развита мускулатура, в резултат на редовните тренировки те ще преживеят много по-лек и спокоен пуберитет.

Същевременно играта в отбор развива и редица качества, така необходими за работа в екип впоследствие. Те се научават да общуват по специфичен начин, като си помагат взаимно в преследване на една цел – победата. Това определено допринася за тяхното социално развитие. Освен това, научават отговорност към колектива и спазване на правила.

Развива се емоционалната култура, постига се морално развитие. Чрез спорта децата и юношите се научават как да понасят победата и загубата, което е от огромно значение за поведението им изобщо в живота. Друго важно качество е тъй наречения спортен феърплей - честното, коректно отношението към противника и съотборника.

От 6 до 8 години е добре детето ви да се занимава със спортове, които развиват симетрично цялото тяло- гимнастика, плуване, ски или танци. След 8-а го насочете към тенис, джудо, карате, лека атлетика или към колективните спортове, за да развие добра координация. Бягането и колоезденето са за издръжливост. Те са много подходящи за 9-13 – годишните, както и за каращите по-буен пуберитет. В никакъв случай не записвайте момчето си на бокс, щанги или борба преди да е навършило 16-17-години. До тогава костите растат, не бива да пречи на ръста със силови спортове.

 

Тенис за по-уравновесените,

бойни изкуства за срамежливите

Детето трябва само да избере спорта, който му приляга най-много и който отговаря на личните му качества. Ролята на родителите в този случай е да насочат хлапето в правилната посока, без да упражняват натиск, но да му повлияе да не се записва на такъв, който е противопоказен за възрастта му към момента.

Въпреки това, изборът трябва да бъде преценен и според характера. Спортът учи по-непослушните на самоконтрол, дава увереност на по-срамежливите, затворените в себе си стават по-самоуверени.

Тенисът на корт и на маса развиват сръчност. Те са за по-затворените и уравновесени деца. Срамежливо и неуверено в себе си дете- насочете го към колективен или боен спорт ( борба, бойни изкуства, ръгби, хандбал).

За буйно дете специалистите от френския сайт Doctissimo препоръчват индивидуален спорт като плуване, лека атлетика, гимнастика, колоездене и ски. Учениците в предпубертетна възраст запаметяват изключително лесно и това е моментът, в който могат да изберат спорт, с който евентуално да се занимават професионално.