0

В сезона на почивките край брега освен на вълните, пясъка и силните усещания сме свикнали да си доставяме малки радости и с различни вкусни изкушения. Въпреки това обаче, трябва да сме нащрек за безопасността на храните, които консумираме и да не загърбваме напълно принципите на здравословното хранене, защото именно в сезона на разнообразните плодове и зеленчуци можем да се заредим с ценни за организма ни витамини.
През лятото дневната дажба на зарзавата трябва да се увеличи двойно.
Това съветва специалистът по хранене и диететика проф. Донка Байкова. Ако през зимните месеци препоръките са да консумираме по минимум 200 грама плодове и 200 грама зеленчуци, то през лятото дозата скача двойно по 400 грама  или общо – 800 грама зарзават.
„Колкото повече, толкова по-добре“,

коментира проф. Байкова.


Те могат да се консумират и под формата на фрешове или пък като лятна зеленчукова яхния. Проф. Байкова обаче препоръчва като най-добър вариант да  да ги ядем в пресен и суров вид, защото и целуозата и фибрите, които съдържат са полезни.


През лятото трябва да се особено бдителни, когато пазаруваме и консумираме храни. Така например не бива да купуваме прясно мляко, което се продава в пластмасови бутилки, нито пък яйца без етикетировка, защото има сериозен риск да си вгорчим лятната почивка.
Млечните кремчета и еклерите също са храни, към които трябва да бъдем особено внимателни през топлите месеци, защото могат да ни докарат салмонела.
Проф. Байков препоръчва още да избягваме суровите риби и да ги консумираме след термична обработка. Тя съветва да наблягаме на студени супи, студен таратор, гаспачо, ястия с повече зеленчуци, както и на белите меса. Ако решим все пак да не се храним здравословно и да си купим хотдог от някоя външна будка, трябва да бъдем нащрек дали продавачът има ръкавици.
През летните месеци са модерни и почивките с  т.нар. ол инклузив, на които летовниците имат избор да се хранят от богати трапези с разнообразни блюда. С особено внимание обаче трябва да подхождат към салати, съдържащи майонеза като руска, картофена и др. Ако нещо ни смути в цвета, вида или вкуса на храната, е по-добре да се въздържим от съответното ястие.  Самите организатори пък трябва да спазват регламентите за безопасност като  подбор на продукти, термична обработка и др., коментира още проф. Байкова.
Не трябва да забравяме и че през лятото трябва да пием повече течности. Ако през зимата дозата е 30 мл на килограм, то през лятото трябва да се увеличи до 50 мл.