0

Б лизо 13 на сто от младите жени в България, между 19 и 29 години, са с тегло под нормата, съобщи началникът на отдел „Храни и хранене“ в Националния център по обществено здраве и анализи проф. Веселка Дулева. Тя е сред участниците в 11-ия конгрес по хранене, който започва в комплекс „Св. св. Константин и Елена“. Проф. Дулева представи резултатите от национални проучвания, извършени от Центъра.

Процентът млади жени с поднормено тегло е притеснителен, защото се приема, че нормално той е около пет на сто, обясни Дулева. По думите й, когато процентите превишат 10, е ясно, че трябва да се вземат мерки, тъй като има проблем с младите дами, които си налагат силно ограничителни диети и моделът им на хранене не е добър.

В България има проблем и със затлъстяването на населението, каза още Дулева. По думите й сравнителен анализ между 2014-а и 2020 година показва, че при децата от една до пет години относителният дял на затлъстелите е нисък и дори е намалял с около 2,5 пъти. Във възрастта между пет и 19 години нещата стоят точно по обратния начин. Между 28 и 30 на сто от децата, което прави всяко трето дете, са с наднормено тегло, като между 12 и 15 процента от тях са със затлъстяване. Стойностите са по-ниски при момичетата, обясни Дулева. Тя каза още, че на практика показателите за България са напълно съпоставими със средноевропейските.

Центърът работи активно по програма, насочена за борба с наднорменото тегло и затлъстяването, като се извършват включително дейности за реформулиране на храни, или подобряване на състава им. По думите на Дулева са разработени стандарти за храната, която се поднася в детските ясли, градините и училищата. Целта е в нея, освен съдържанието на сол, да се намаляват и мазнините.

В модела на хранене на българина все още има негативни тенденции, каза още проф. Дулева. Като примери тя даде ниската консумация на пълнозърнести продукти, риба, мляко, особено в детска възраст. За сметка на това народът ни продължава да посяга към храни с голямо съдържание на сол, захар, наситени мазнини, допълни Дулева, цитирана от БТА. За новите храни у нас - чия, киноа, амарант, тя посочи, че не вижда да допринасят някакви специфични и големи ползи. Това са алтернативни псевдо зърнени храни, нехарактерни за региона ни, с приличен състав, доста богати на белтък, обясни ученият. Тя уточни, че те отсъстват от сборниците с рецепти към наредбите за хранене на децата у нас, като там са залегнали традиционните български продукти.

За консумацията на хляб, проф. Дулева посочи, че никой не бива да го отрича. Според нея препоръката за прием на въглехидрати, особено при възрастните, е 50 на сто от зърнените храни да бъдат пълнозърнести, защото те са с по-дълъг период на разграждане и освобождаване на енергия. Минимумът въглехидрати, които трябва да се приемат, за да работи добре мозъкът и да имаме нормално кръвотворене, е 130 грама на ден, допълни Дулева. Тя обобщи, че в менюто трябва да бъдат ограничени простите захари, сладкишите, сиропираните храни, газираните безолкохолни с добавена захар.