0

- Проф. Дуранкев, какви са причините за инфлацията у нас? Говорим за последните тенденции.

- Обикновено вторачени в момента, пропускаме голяма част от историята на икономиката и в частност - борбата с инфлацията. А инфлацията има дълга история, както икономистите и държавниците имат лекарства за нейното лечение, а най-добрите страни пък имат и ваксини против нея. По този повод си позволявам да припомня предупреждението на Отмар Емингер (бившия президент на Deutsche Bundesbank от 1977-1979 г.), който беше категоричен че „инфлацията действа като диктатор, затова с нея трябва да се сражаваме, преди тя да се появи, иначе ще бъде много късно за нейното овладяване“. И като продължение сегашната инфлация най-често се обяснява от „плоските“ екрани от „плоските“ български политици с един причинител – Владимир Путин! Този злодей, който „назначава“ президентите на САЩ (както твърдят обикновено загубилите изборите), който прекъсва доставки (ако не се плати в правилната валута), очевидно е по-всемогъщ от митичния Херкулес, понеже ни поднася като тайно оръжие инфлацията!

- Наистина Путин ли ни причинява инфлацията?

- Предлагам по този повод да не шикалкавим с теории (голяма част от теорията е фантазия!) от типа „Земята е плоска, понеже ако има хора отдолу, те ще изпопадат“, или „С десни мерки ще постигнем леви цели“, а и с най-модерната теория „Путин е виновен за всичко!“, нека се обърнем към статистиката. Ще ползвам в случая статистиката на САЩ, понеже тя е доста по-подробна от българската.

Ето кое причинява инфлацията:

Първо, корпорациите придобиха небивала мощ, особено след началото на COVID истерията. По-конкретно, през първите три месеца на годината Chevron отчете 6,3 милиарда долара печалба, а ExxonMobil отчете 5,5 милиарда долара; BP се превърна в последния петролен гигант, който обяви огромни печалби от 6,2 милиарда долара - това е почти 3 милиона долара печалба на всеки час. Още нещо любопитно, Shell и BP, които заедно произвеждат повече от 1,7 милиарда тона парникови газове годишно, не са плащали корпоративен данък върху производството на нефт и газ в Северно море през последните три години, разкриват документите на компанията. Петролните гиганти, които имат годишен глобален отпечатък на парникови газове, повече от пет пъти по-голям от този на Великобритания, се възползват от милиарди паунда данъчни облекчения и облекчения за производството на нефт и газ. Въпреки приходите си преди облагане с данъци от 4,5 милиарда долара - което би означавало нова ставка за корпоративен данък от 954 милиона долара, Chevron плати отрицателни 181 милиона долара данъци. Това означава, че огромната петролна компания се радва на данъчни отстъпки. Междувременно генералният секретар на ООН Антониу Гутериш разкритикува как компаниите за изкопаеми горива реагират на войната, като в туит написа: „Интересите на изкопаемите горива сега цинично използват войната в Украйна, за да се опитат да заключат високото въглеродно бъдеще. Преминаването към възобновяеми енергийни източници е от решаващо значение за поправянето на нашия нарушен глобален енергиен микс и предлагането на надежда на милиони, страдащи от климатичните въздействия днес.”

- Това е първият фактор, а вторият?

- Вторият решаващ фактор са големите промени в съотношението „търсене – предлагане“. Това както винаги е главен икономически фактор. И подсилен с ниските лихвени проценти по кредитите, както и от разхвърляните хеликоптерни пари от нарастването на дълга. Например средните цени на американските къщи са се повишили от приблизително 323 000 долара в началото на пандемията до около 429 000 долара през първото тримесечие на 2022 г. През същия период инфлацията в САЩ е достигнала 11,5%, но това прави средната цена на къщата все още с 68 000 щатски долара по-висока, отколкото в началото на 2020 г., дори когато се коригира с мярката за инфлацията. Тъй като жилищата са в рязък процес на толкова голямо търсене, купувачите превъзхождат предлагането, което води до покачване на цените. Тъй като жилищата сега обещават значителна възвращаемост, те също привличат инвеститори. Инвеститорите (които после отдават къщите под наем) закупиха рекорден дял от жилища в САЩ миналата година, оказвайки допълнителен натиск върху пазара. Същото е и по линия на петрола, газта, металите, благородните газове и т.н. Търсенето изпреварва предлагането. Търсенето нараства и чрез аристократичното нарастване на държавните дългове. Финансовият капитализъм, който е доминиращ на Запад, по същество е система на галопиращ дълг. Погледнете картата на света от гледна точка на най-заборчелите държави. Сред страните от G 20 на първо място излиза Япония с над 263% държавен дълг като дял от брутния вътрешен продукт, следвана от Италия с над 150% дълг, а на трето място са САЩ с над 132% дълг. Няма вярващ човек в света, който да си въобразява, че тези дългове, създадени чрез печатането на хартийки или електронни кликвания, ще бъдат някога върнати. Но нека да се върнем в „най-развитата“ част на света, а именно - Европейския съюз. Статистиката показва, че в еврозоната през април държавният дълг е достигнал 95,60% от брутния вътрешен продукт. Естествен „лидер“ тук е Гърция, за която има глупав и заробващ „оздравителен“ план, който я остави в кома, докато разпродаде пристанища и активи на Китай (препоръка на ЕЦБ!); вече споменатата Италия, Португалия, Испания, Франция, Белгия, Кипър и така нататък, като това са всички страни с над 100% дълг. България е с 25,01% дълг, но с очакване за растеж. А как се „чисти“ дълг? Два са начините. Първо, чрез икономически растеж и вдигане на данъците върху богатствата. Това няма как да се случи: растежът е оскъден, а властващата олигархия не допуска вдигане на данъците, препоръчвайки „десни средства“. Справка – България, но и САЩ, и страните от ЕС. Втори начин – чрез инфлация, която „намалява“ дълговете. Ето това се случва в момента, но обърнете внимание – дълговете растат по-ускорено от инфлацията. Затова тя няма да се кротне!

- Има ли и други фактори, които трябва да знаем?

Третият фактор, който генерира инфлацията, е накъсването на веригите на доставките. И този фактор не е за подценяване, но е трети в класирането. Тук не толкова „спора“ в Украйна („спор“, както красиво го нарича ООН) и замразяването на доставките, колкото нещо друго. Действително цените на храните се повишиха значително в света през последните седмици. Цените са с 34% по-високи отпреди година, най-високите от 1990 г. Цените се покачват по две причини: от една страна, компаниите и търговците се опасяват от недостиг на пшеница, растителни масла и фосфатни торове от Черноморския регион, както и петрол и природен газ от Русия. От друга страна, финансовите залози за покачване на цените на суровините също подхранват цените. Увеличенията на цените на стоковите борси в Париж и Чикаго не на последно място се дължат на значителната небрежност от страна на Европейската комисия и правителството на САЩ. Години наред ЕС и САЩ не са принуждавали своите надзорни органи на финансовите пазари да прилагат ефективни инструменти за ограничаване на спекулациите, като през 2020 г. бяха приложени дори дерегулации. Големите финансови играчи залагат на покачване на цените и се надяват на бързи печалби. Това е прочутият финансов капитализъм, който не може и не иска да предотврати спекулативните ексцесии! Foodwatch публикува обширно изследване на земеделските спекулации в доклада Die Hungermacher още през 2011 г. и призова за ефективно регулиране на бизнеса. По-специално, от решаващо значение е абсолютният брой на фючърсните договори за стоки, сключени за спекулативни цели, да е ограничен, да се дефинират „граници на позиция“. ЕС и САЩ проспаха тази възможност.

- Ние как реагираме?

- Да се върна към тезата, че „Путин прави инфлацията“. Нашите първи мъже, първи младежи, първи жени и първи девойки, които са в управлението на страната, очевидно не разбират много-много от икономически анализи. Жалко е, че съветниците им вероятно също са неподготвени. Затова ни поднасят глобални военно-политически, а не научни икономически анализи. Само ще прибавя, че още един фактор ще подсилва инфлацията у нас: желанието да се закупува все повече военна техника и да се подсилва армията, което ще намали възможностите за гражданските нужди.

- Поскъпването в разумни граници е здравословно, сочат и теорията, и практиката. Но какви са тези граници?

- Поскъпването на стоките в „разумни“ граници е също толкова здравословно, колкото е „разумно“ човек да се разболее едновременно от всички болести, за да придобие имунитет срещу тях. Ако някой има полза от подобна здравословна инфлация, то това е Big Business и държавното управление, в което доминират плутократи, уредени от големия бизнес на политически позиции, за да наливат еврофондове и държавни субсидии на техните компании.

За така наречената средна класа по доходи, да не коментирам унижените и оскърбените от долната класа, които са около 2/3 от населението на всяка страна, всяка инфлация действа като COVID-19, по-тежко от COVID-19. Затова нобелистът Милтън Фридман казваше, че „инфлацията е единствената форма на наказания, която е без законово основание“.

- Освен обективни причини съществуват и доста субективни. Може ли да се говори за спекулативно поскъпване на стоки и услуги у нас с цел реализиране на свръхпечалби?

- Естествено, когато например металите отиват не за изработка на арматура за строителство на детски ясли, градини и граждански жилища, а за свръхпечалби на военната индустрия в България (вярвам на г-жа Нинова, че не изнасяме за Украйна, не вярвам на официален САЩ, на The New York Times и т.н. – аз съм принципно наивен човек), то цената на металите расте и всичко се оскъпява. Освен всичко всеки бизнес се стреми към печалба, като я постига и с „превантивно“ увеличение на цените.

- Как може да се противодейства на поскъпването? Например намеса на държавата чрез помощи. Или повишаване на доходите чрез икономически и пазарни мерки...

- Витаещите в облаците идеи, които се изразяват от четириногия властелин на бюджета, засега са от типа „понеже го има в много страни от ЕС, значи и у нас така трябва да бъде“. Това е силен, но не умен аргумент. Ако например се сложи „таван на цените“ на хранителните продукти или на бензина и дизела, рафтовете ще бъдат оголени… от румънци, гърци и сърби. Или ако се въведе нисък или 0% ДДС върху стоките, въобще няма логика цените да се намалят със същия процент, да не забравяме мерака за по-високи печалби. Намирам за особено опасна идеята за необлагаем минимум. Всеки гражданин в трудоспособна възраст е отговорен за общото благо – това е морален императив! Напротив, семейното подоходно облагане е за предпочитане.

Вдигането на минималната заплата ще има „оздравяващ“ ефект, но поне на 780 лв. За съжаление имам усещането, че нашите политици са останали някъде в ХХ век, но някъде в неговото начало.

- Паралелно с тези икономически процеси текат и организирани протести на цели браншове – строители, превозвачи, градския транспорт в София, работодателските организации... Това случайно ли е?

- Едва ли може да подведем под общ знаменател всички протести. Но ако трябва да сумираме исканията, ще ни трябва не просто „актуализация“ на сегашния бюджет, а поне 8-10 пъти по-голям бюджет. Това няма как да се случи. Подпомагането на бизнеса и хората за COVID-19 се прекратява след полугодието, това е нормален ход. Но не трябва да се прекратява подпомагането на държавния сектор (там е и здравеопазването, и образованието, и какво ли още не); на част от бизнеса в „съществения“ сектор, където е материалното производство. Да не забравяме, че новото правителство „ощети“ някои блаженстващи дълго време компании, включително в транспорта. Има „засегнати“, но тези действия на правителството са едни от малкото разумни. И да не смесваме протестите с рекета и тероризма! Терор е да блокираш пътища, терор е да унищожиш жълтите павета в столицата, за да „протестираш“. Време е за промени!

- Накрая, накъде вървим, проф. Дуранкев. Ще става ли още по-зле, или е възможно нещата да се оправят?

- Като реалист не може да не се тревожа от факта, че Западът не само че след индустриалния капитализъм затъна във финансовия империализъм (това не е типичен капитализъм!) на Световната банка и на МВФ, диктувани от „изключителната“ най-велика страна и нейното протеже – Европейския съюз. Не го казвам като глобалист, а като икономист. Десетилетия се насаждаше в главите на хората, че „правителствата са лоши“, „оставете политиката на успелите богати хора – те са лидерите“, „финансистите трябва да управляват“, „с десни средства ще постигаме леви цели“, „оставете пазарите да работят свободно, държавната намеса е вредна“, „подкрепяйте с повече субсидии бизнеса, а печалбите са си негови, не ги облагайте“, „който е беден, е глупав или мързелив, или и двете“ и т.н. Сега тази антихуманна идеология, за която бяха инвестирани трилиони долари в НПО-та, фондации и „цветни революции“, показва, че е дефектирала. За съжаление България и сега изглежда на страната на губещите.

И все пак „Земята се върти“, отсече Джордано Бруно през 1600-а, след като над 5000 години хората са мислили друго; ще се превъртят и тези остарели и вредни идеи, на хоризонта е най-важната, идейната промяна!

Това е той:

Икономист, специалист по маркетинг и стратегическо планиране

През 1980 г. завършва Университета за национално и световно стопанство

Специализирал е в САЩ и Германия

През 1989 г. става доктор по икономика, през 1994 г. - доцент, а през 2010 г. - професор. Сега е "емеритус професор"

Автор на десетки статии, студии и книги

Преподавател в УНСС и във Висшето училище по застраховане и финанси