0

Е два 121 хиляди българи работят предимно от вкъщи, което е 5%. Това сочат последните данни на Националния статистически институт (НСИ). 

Сред тях са приблизително еднакъв брой мъже и жени - съответно 50.3 и 49.7 процента. Хоум офис са най-вече млади хора на възраст 30-39 години.

Малко над 100 хиляди души пък са без фиксирано работно място, други  494 719 българи пътуват до работата си, сочат още данните към 7 септември 2021 година.

Според финансовия експерт Мика Зайкова работата от разстояние е временна опция само в период на кризи, каквато беше пандемията от Ковид-19.

Негативи

„Аз съм против хоум офиса, защото има доста негативи. По този начин производителността спада. Човек се изолира, а най-важни са социалните контакти. Особено за младите хора смятам, че е вредно, тъй като е много по-ефективно, когато се срещаш с колеги и обсъждате идеите си“, каза Зайкова.

Изпълнителният директор на Асоциацията на индустриалния капитал в България Добрин Иванов връщането в офиса е очаквано.

„Въпреки че пандемията се оказа голям стимулатор за уреждане на дистанционната работа, показа и че за самите служители не е достатъчно ефективна. Причината е, че смесва техния служебен и личен живот. Като недостатък е намаляването на ефективността, но и социалната изолация. Не можеше да се реагира веднага, имаше забавяне при изготвяне на справки“, коментира Иванов. Това е причината според него на всички места, където е възможно, хоум офисът да бъде прекратен или поне ограничен. Тази форма на работа остава предимно в IT сектора и някои услуги.

Търсене 

Иванов уточни, че ситуацията на пазара на труда към края на годината показва увеличение на търсенето на работна ръка и спад на безработицата. Това е довело до повишаване на средното ниво на трудовите възнаграждения.

„Динамиката на тази тенденция ще се запази и следващата година. Няма обаче да се наемат много нови служители, което не означава, че се очакват съкращения заради инфлацията“, каза той.

Междувременно наблюденията на една от големите платформи за набиране на персонал JobTiger показа, че през ноември предложенията за работа от вкъщи са намалели едва с 1%, като техният брой остава почти непроменен - с около 40 по-малко.

Общият им брой се равнява на малко над 4800 или 13.6% от всички обяви.